Metodyka, przygotowanie, oraz logistyka gotowania, palenia, lub waporyzacji.
ODPOWIEDZ
  • 1871 / 304 / 0
12 lutego 2025visitorQ pisze:
Ustawiam wapka na 190 sypie susz i czekam az sie nagrzeje. Pózniej biore dwa buchy i przestawiam na 240, biore ze 3 buchy i koniec. Tak to u mnie wyglada. Calosc okolo 5 minut. Dluzej nie moge bo ta goraca para bardzo mi podraznia gardlo, bardziej nawet niz joint.
No co ty gorzej niż dym? Ja zaczynam 180 i co 5 st d 210 na koniec do oporu wysypuje ciemne abv średnio 10-15min
Uwaga! Użytkownik yoshi420 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 757 / 140 / 0
Nie wyobrazam sobie wdychac gorace powietrze z vapka dluzej niz 5 minut, od razu lapie mnie silny kaszel.. Mialem juz rozne vaporizery i we wszystkich ten sam problem. Z jointa sciagam bucha w kilka sekund i to nie daje tak po gardle jak wciaganie goracego powietrza podczas dlugiego powolnego wdechu. Bylem u laryngologa i powiedzial, ze gardlo mam juz ekstremalnie wysuszone az do krwi.
Poza tym zauwazylem ze kluczowe sa tak naprawde pierwsze wdechy podczas waporyzacji. Po 5 minutach w suszu juz pawie nic nie ma, para robi sie niesmaczna.
Teraz uzywam starry xmax3 i volcano ten tradycyjny z balonami, wczesniej mialem Mighty i to wlasnie dlugie powolne wdechy z Mighty tak mi wysuszyly gardlo.
  • 3209 / 542 / 0
Ja też kaszle hardcorowo przy waporyzatorze, zależy od osoby jak jej płuca sie bronią.

Ja tam i tak pale
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 535 / 48 / 0
Też miałem gardło zaorane jak wapowałem dużo, rozwiązaniem jest bubbler albo jakieś małe bongo, zanim przyjdzie to krótka przerwa od wapowania i będzie si, a do bonga/bubblera można dosypać soli (stężenie 3%) i ponoć jeszcze mniej podrażnia drogi oddechowe ale sam nie próbowałem, bo kiedyś mi się zapalił susz jak ciągnąłem przez bubbler, przejechał dymem że rzygać się chciało i wyrzuciłem.

@pomasujplecki jak 12 minut Ci schodzi na wycyckanie suszu to chyba coś źle robisz, ja mam Starry 4 i przy połowie komory to są 3 wdechy po minucie każdy, a jak wkładam jakieś okruszki to jeden wdech ale od razu na 230 stopni.
  • 67 / 42 / 7
Tak jak napisał @motocyklista. Adapter wodny jest tutaj game changerem. Od siebie dodam, że warto spróbować dolać ciepłej wody, żeby ta para była jeszcze bardziej wilgotna. Wystarczy po prostu wydłużyć/utrudnić ścieżkę pary, żeby jej temperatura zmalała i to nie musi być koniecznie adapter wodny. To może być wąż silikonowy czy ustnik 3D ze żłobieniami do środka, ale para będzie sucha.

Ja nie widzę potrzeby waporyzacji suszu w temperaturze powyżej tej "domyślnej" granicy 220°C. Oczywiście, że coś tam jeszcze zostanie, ale te odpady w postaci ABV mają swoje zastosowanie. Zdecydowana większość THC zostanie wyekstrahowana i dostaniecie to czego chcieliście. Z ABV możecie sobie pierdolnąć masełko, dodać po prostu do jakiegoś żarcia/napoju jako proste edible albo dodać do blunta jako zajebista alternatywa dla tego jebanego tytoniu i w dodatku to jest jeszcze kopiący wypełniacz bo kilka % tego THC tam jeszcze jest. Ten "węgiel", który wyjmujecie waporyzując w temperaturze powyżej tych 220°C, to możecie wyjebać.
  • 3209 / 542 / 0
Od południa tak wapuje że całe mieszkanie wali ziołem jak by ktoś lufę palił, dym jest jednak mocny przy tej temperaturze.
13 lutego 2025motocyklista pisze:
@pomasujplecki jak 12 minut Ci schodzi na wycyckanie suszu to chyba coś źle robisz, ja mam Starry 4 i przy połowie komory to są 3 wdechy po minucie każdy, a jak wkładam jakieś okruszki to jeden wdech ale od razu na 230 stopni.
Wydaje mi się że wszystko dobrze. Rozpalam do 220 i wciągam przez jakieś 10 sekund chyba że płuca dadzą dłużej, i tak co chwilę.
A spróbuj w swoim przypadku jak już ściągniesz te buchy odpalić dodatkowa sesje i czy przypadkiem nie działa mocniej?

• 1871 / 304 / 0
13 lutego 2025motocyklista pisze:
Też miałem gardło zaorane jak wapowałem dużo, rozwiązaniem jest bubbler albo jakieś małe bongo, zanim przyjdzie to krótka przerwa od wapowania i będzie si, a do bonga/bubblera można dosypać soli (stężenie 3%) i ponoć jeszcze mniej podrażnia drogi oddechowe ale sam nie próbowałem, bo kiedyś mi się zapalił susz jak ciągnąłem przez bubbler, przejechał dymem że rzygać się chciało i wyrzuciłem.

Bubbler nawet ok, miałem ale szybko się zbił :/ Co do "małego bongo" do waporyzatora, to z tego co widziałem koszta idą od 200zł+ Osobiście nie potrzebuję chłodzenia, para mi aż tak gardła nie drażni a że czasem się zakaszle cóż normalne przy zielsku
Co do trwania sesji przy świeżo wyczyszczonym jest b szybko, z czasem coraz dłużej ja wapuję nawet ok 20 min niekiedy aż para przestanie być widoczna.
Uwaga! Użytkownik yoshi420 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3209 / 542 / 0
Tak samo aż do póki zniknie para, to zajmuje 4 sesje, ale odkąd skończyłem z tymi dwoma zauważyłem ile THC idzie do smieci.

• 535 / 48 / 0
@pomasujplecki Nie ma prawa działać mocniej bo po 3 wdechach zostaje mi czarny węgiel. Nie miałem Twojego modelu ale spróbuj ciągnąć długo i powoli, albo kombinować z luźniejszym/ciaśniejszym ubiciem komory. Przed wdechem wydycham całe powietrze z płuc i jednym wdechem wypełniam całe płuca waporem i to trwa nawet 50sek-minutę. Spróbuj też rozróżnić czy na końcu rzeczywiście leci para, czy może te toksyny które wydzielają się w większych temperaturach.

@yoshi420 i tak polecam, bo jak jeszcze Cie gardło nie boli to może zacząć, profilaktyka rozumisz, te sprawy. A jak nie to po prostu fajna zabawka, urozmaicenie, no i większe buchy można brać, aż tak nie zatyka.
  • 12431 / 2417 / 0
W vapcapie z FMJ / Armored cap to zajmuje 2 podgrzania, lub jedno - w zależności jak się grzeje i jak susz jest wilgotny. Góra 4 wdechy i całość zamyka się w 5 minutach z opróżnieniem.
Znam ten ból z długimi sesjami, żeby choć się zarumieniło...
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
TVN24: „Tak wpadł szaman-informatyk"

UWAGA: Uwaga artykuł z TVN24, który poniżej przedrukowujemy, jest raczej kiepskiej jakości, jednak publikujemy go z uwagi na fakt, że jako jeden z niewielu opisuje przypadek zatrzymania i represjonowania osoby najprawdopodobniej prowadzącej ceremonie z ayahuascą.

Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).