Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 82 / 13 / 0
Wy serio myślicie, że choćbyście nie wiem jak mocno napędzający lek brali, to wtedy przez cały czas wasz mózg będzie funkcjonował na najwyższych obrotach, jakby neuroprzekaźników wam nigdy nie brakowało, aż w końcu będą wam one wyłazić uszami?
Otóż ciężko się dziwić takiemu czemuś, bo to się nazywa homeostaza. Chodzi o to, że kiedy mózg jest zalewany dużą ilością jakiegoś neuroprzekaźnika, to kiedy wyczerpują się naturalne mechanizmy zmniejszania go, to na pewnym etapie ten "ostrzał" neuroprzekaźników w dane receptory, zaczyna prowadzić do zmniejszenia ich liczby i wrażliwości, co objawiać się może czasem takim wrażeniem osłabienia siły działania leku. Tych mechanizmów prowadzących do regulacji poziomu neuroprzekaźników w mózgu jest ogrom i leki zwykle działają raptem na jeden lub najwyżej dwa z nich. Osłabienie efektu terapeutycznego zawsze można skorygować poprzez choćby zwiększenie dawki bądź dołożenie leku potencjalizującego, ale to z drugiej strony może prowadzić też do nasilenia pewnych działań ubocznych. Dlatego leki psychotropowe będą wywierały wyraźniejszy i bardziej trwały efekt u osób, które naprawdę mają problem z jakimś neuroprzekaźnikiem, które mają czysto biologicznie zachwiane jego poziomy. Znam osoby z tego typu forów, które często chodzą po kilkunastu lekarzach, byle tylko uzyskać od nich takie leki, na których będą miały efekt prawie taki jak na narkotykach. Też podejrzewam, że wielu z Was nawet sobie nie zdaje sprawy czym naprawdę klinicznie objawiają się problemy z dopaminą i komu naprawdę potrzebne są leki dopaminowe, bo też was uprzedzę, że nie tylko moklobemid, bupropion czy nawet metylofenidat do takich należą. Są znane takie połączenia leków, które powodują zwiększone uwalnianie dopaminy i do tego jest to takie wyważone działanie, które z pewnością się nie wyczerpuje po kilku miesiącach ;)
  • 2276 / 456 / 0
Dla was lek "działa" tylko kiedy wyraźnie czujecie efekty, potem nadchodzi stabilizacja, przyzwyczajacie się do działania i wchodzicie na forumka żalić się, że przestał działać. Niesamowite. Moklobemid to nie ćpanie, żebyście mieli go bez przerwy wyraźnie "czuć".

@MarekWawka dobrze napisał, mózg nie może pracować cały czas na najwyższych obrotach, nie może być świetnie 24/7. Pewnie do tego wszystkiego zaniedbujecie sen i wychodzi co wychodzi.
Jak tylko widzę powiadomienie z tego wątku to myślę z przerażeniem, co tym razem przyjdzie mi ujrzeć.
15 października 2024Ptaszyna pisze:
postanowiłem odpalić w życiu tryb mroczności
https://youtu.be/HU5p8b3ozVM
  • 68 / 7 / 0
Moklobemid na natręctwa, lęk uogólniony, ptsd i depresje? Stosował ktoś? Jak ze spaniem jest po tym leku? Nie chce żadnych ssri/snri i nie chce neuroleptyków
Ewentualnie czy ktoś testował też takie połączenia jak:
moklobemid+mianseryna/mirtazepina
moklobemid+lamotrygina
  • 1060 / 183 / 0
Jak chodzi o krótki czas działania moklobemidu to wiele razy spotkałem się z taką opinią również na największym forum tego typu, także nie jest tak że tylko "ćpuny" szukają pobudzenia czy innych wrażeń zbliżonych do używek i są zawiedzeni. Pamiętam jak zajebiście mi się pracowało kiedy zacząłem moklo, jak nastrój poszedł w górę i jak dość szybko to się skończyło. Ale to niestety normalne przy antydepresantach, choćby z duloksetyną coś podobnego przerabiałem, tyle że na duloksetynie ten stan trwał o wiele dłużej.
  • 2276 / 456 / 0
@patrykpatryk ze spaniem na początku może być różnie (ale raczej nie powinno być większych trudności), gdy już się ustabilizuje to na ogół nie ma problemu, choć zależy od osoby. Jeśli zadbasz o higienę snu to będzie ok.
Po co te połączenia? Moklobemid to bardzo dobry lek i według mnie kontrproduktywnym jest łączenie go ze zwarzywiaczami.
  • 68 / 7 / 0
Czy moklobemid ma jakiś wpływ na hormony?
  • 2276 / 456 / 0
Rzekomo bodajże na początku może mieć wpływ na prolaktynę tzn zwiększenie jej, ale ja absolutnie żadnych tego typu problemów nie doświadczyłem, nie słyszałem też o żadnych przypadkach tego pokroju. Badałem się i prolaktyna była przy dolnej granicy, cała reszta również pięknie.
  • 68 / 7 / 0
@Vetulani44 Okej dzięki ziom. A od jakich dawek zaczynać i co jaki czas zwiększać? Bo mi chyba lekarz zapomniał wspomniećXD Dodam że jeśli np można brać odrazu większą i szybciej sie rozkręci, kosztem tego że mogą występować efekty uboczne, to i tak wolałbym od większej zacząć
Jak to z tolerancją na ten lek? Na jakieś pół roku jeśli zadziała na mnie dobrze będzie działać? Bo serio nie chce ssri, nie chce neuroleptyków(ale niektórym takie leki mogą pomóc, mi osobiście nie pomagały, ale może wam pomogą, nie chce zniechęcać nikogo, bo pewnie w ciężkiej depresji ssri niejednemu uratowały życie, na mnie kiedyś też działały ssri okej i były pomocne)
  • 62 / 28 / 0
@Patrykpatyk 150mg dawkowane 1-1-0 i tyle powinno wystarczyć na początek. Ten lek rusza niemal od razu z kopyta, nie trzeba czekać na rozkręcenie jak przy SSRI. Natomiast często lubi się wypalać po jakimś czasie, więc korekty w dawkowaniu zostawiłbym na taką ewentualność.
  • 68 / 7 / 0
Czy można biorąc moklobemid czasami zażyć kwetiapine w dawkach 25-50 mg?
ODPOWIEDZ
Newsy
"Realizowali recepty na potęgę". W miesiąc Polacy nakupili marihuany za 42,6 mln zł

W październiku br. Polacy wydali na medyczną marihuanę rekordową sumę 42,6 mln zł - wynika z danych firmy PEX dla Rynku Zdrowia. To o 5,7 mln więcej niż w całym 2022 r. i blisko 1/3 tego, ile zapłacili w 2023 roku. Wycofanie konopi z tzw. receptomatów ma utrudnić dostęp do preparatów na bazie suszu i ukrócić nadużycia. Na ile system będzie szczelniejszy, dopiero się okaże.

Dania ma szansę na legalizację medycznej marihuany

Rząd Danii ogłosił plany wprowadzenia pilotażowego programu medycznej marihuany na stałe. Program pilotażowy, wprowadzony w 2018 r., pierwotnie miał pomóc ustawodawcom i regulatorom w gromadzeniu danych i innych badań, aby lepiej dostosować się do tworzenia krajowych przepisów i zasad. Od momentu uruchomienia programu wydano ponad 20 000 recept na konopie indyjskie.

Nowa Zelandia: Marihuana ogranicza spożycie alkoholu oraz innych używek

Jak marihuana wpływa na nawyki konsumentów Nowej Zelandii w kwestii spożywania alkoholu i innych substancji? Odkryj wyniki badań i zmiany społeczne.