Nie brałem, ale słyszałem, że ten lek jest 100% lepszy niż różnego rodzaju SSRI.
Przedewszystkich zaczyna działać szybko, bo już po 1-2 tygodniach.
Druga sprawa to to, że ma mało w porównaniu z choćby fluoksetyną efektów ubocznych. Jedynie nie można jeść produktów bogatych w tyraminę takich jak sery itp.
Trzeba sprawa to to, że nie można go łączyć z wieloma dragami takimi jak dxm, różne stymulanty, opioidy itp. (bo MAOi bardzo je wzmacnia) Jednak jak weźmiesz np. 75mg kodeiny to już powinieneś odczuć bardzo silne jej działanie i przeżyć :) Nie zachęcam jednak do takich eksperymentów bo może się to skończyć tragicznie!!!
Legionnaire pisze: Co sądzicie o tym leku? Znajomy z HR mi polecił na depresję. Znacie jakieś inne środki na tą dolegliwość oprócz SSRI oraz Benzo?
A oprócz SSRI masz jeszcze SNRI, trójcyklicznych całą gamę, nieselektywne i nieodwracalne iMAO, jak również atypowe (tianeptyna czy mianseryna -nie stosowac kilka tygodni po iMAO) o różnym mechanizmie działania.
Moklobemid to selektywny, odwracalny iMAO-A.
Co do tyraminy (efekt sera) to nie ma takiego niebezpieczeństwa jak przy innych antydepresantach. Można właściwie nie kontrolować diety.
Co do porównywania fluoxetyny i moklobemdu to te dwa leki mają zupełnieinny mechanizm działania. Nie wypowiem sie na temat szyblości, ale nie wydaje mi się, że 1-2 tygodnie wystarczają do momentu pojawienia się pozytywnych efektów terapii. Interakcje ze stymulantami? - moklobemid nasila efekty psychostymulantów. Łączenie nie zalecane.
Co do polecanych leków:
idz do specjalisty (ustalenie leku i dawki). Jeżeli faktycznie masz objawy depresji, a nie zwykłą chandre to zaczyna być niewesoło. A branie czegoś (zwlaszcza iMAO) bo ktoś polecił, jest tak sensowne jak jak zapicie erperalu.
A oprócz SSRI masz jeszcze SNRI, trójcyklicznych całą gamę, nieselektywne i nieodwracalne iMAO[/quote]nieodwracalnych iMAO nie ma w polsce.jest tylko moklobemid,który jest inhibitorem tymczasowym,odwracalnym monoaminooksydazy.co ja sądze o nim ? nie próbowałem,wydaje się że jest skuteczny na depresje a przedewszystkim na fobie społecznę, ale na tą drugą dolegliwość efekt działanie po kilku tygodniach przemija.ze względu na wiele niekorzystnych interakcji z innymi lekami uważa się że nie jest on lekiem pierwszego rzutu.
Ewentualnie zastanawiam się jeszcze nad bupropionem lub sertralina (która opiate vel codeine sobie chwali jako najlepszy ssri) Ale to chyba zacznę brać ( B albo S) jak moklobemid przestanie działać. Tak to ja widzę. A co sadzicie wy ?
Pzdr.
Za to wyjebiście reguluje sen.
P.S.
Ja po sertralinie też ciężko zwlekam się z łóżka...
1. Czy moge wszystko wpierdalac gdy biore moklobeid... chodzi mi tu o sery i inne rzeczy, ktorych podobno (cos mi sie obilo) nie wolno spozywac podczas kuracji moklo.
2. Jak z libido podczas brania moklobemidu? Mniejsze, takie samo, wieksze? : D
3. Czy jaranie trawy i picie beerow bedzie przeszkadzac? (do SSRI jaralem i pilem i bylo oki)
Edit:
Jeśli chodzi o libido to ja większych zmian nie zauważyłem. Libido pozostaje takie samo albo minimalnie się zwiększa w sensie szybciej się dochodzi.
Narkotyki łatwiej dostępne w Warszawie niż alkohol. Dowóz 24/7
Konsekwencje płynące z rozporządzenia MZ ograniczającego pacjentom dostęp do medycznej marihuany
Holandia zaostrza kary za narkotyki: Wyższe wyroki dla przemytników
Holandia, jeden z najbardziej liberalnych krajów Europy w kwestii narkotyków, podjęła zdecydowane kroki przeciwko przestępczości narkotykowej. Wprowadzenie nowych, wyższych kar więzienia dla przemytników, handlarzy oraz osób posiadających duże ilości twardych narkotyków ma sprawić, że kraj ten stanie się mniej atrakcyjny dla międzynarodowych grup przestępczych. Zmiany te mają również na celu zapewnienie większego bezpieczeństwa obywatelom Holandii.
Te narkotyki wykryto w organizmie Liama Payne'a. "Wiele różnych substancji"
W organizmie Liama Payne'a, który zginął w zeszłym tygodniu w Buenos Aires, wykryto mieszankę różnych substancji, w tym crack i metamfetaminę - informują media, powołując się na wstępne ustalenia śledczych. Sprawdzane jest nadal, kto sprzedał i dostarczył piosenkarzowi narkotyki.
Już 7 listopada Sejm rozpatrzy projekt dekryminalizacji marihuany w Polsce
7 listopada 2024 roku odbędzie się kluczowe posiedzenie Komisji Sejmowej, na którym planowane jest rozpatrzenie projektu ustawy, która może stanowić przełom w polskim prawodawstwie dotyczącym marihuany. Przemysław Zawadzki i organizacja Wolne Konopie, autorzy tej inicjatywy, zaproponowali dekryminalizację posiadania do 15 gramów marihuany oraz umożliwienie uprawy jednej rośliny na własny użytek.