Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
ODPOWIEDZ
  • 619 / 178 / 2
 ! uwaga
Uwaga! Informacja dla pacjentów wymagających tego leku w procesie leczenia.

Główny Inspektorat Farmaceutyczny podał do publicznej wiadomości, że do początku nowego roku może wystąpić niedobór leku, szczególnie w dawce 20 mg IR, w aptekach. Informacja ta została potwierdzona przez kilkanaście hurtowni.

Z powodu problemów związanych z nową ustawą o „receptomatach”, sytuacja ta może negatywnie wpłynąć na dostępność medykamentów dla pacjentów. W niektórych regionach, takich jak południowa Polska, lek ten już jest praktycznie niedostępny.

Dodatkowo, z powodu wspomnianej ustawy, opóźnione może być wprowadzenie leku Elvanse na rynek docelowy. Otrzymałem tę informację dzisiaj drogą mailową.

Zachęcam do podjęcia odpowiednich działań, aby uniknąć trudności w przyszłości, zwłaszcza w kontekście sytuacji, jaka miała miejsce z oksykodonem dwa lub trzy lata temu.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 10 / 2 / 0
Czy metylofenidat w większych dawkach dziala euforycznie? Bo ja wzięłam 10mg to lęki miałam, 5mg to typowo na koncentrację ok a ciekawa jestem czy da się doprowadzić do euforycznego działanią jak amfa. Bo obawiam się że jak wejdę powyżej 10mg to ten lęk się jeszcze uwypukli a euforii nie będzie ani troche
  • 19 / 1 / 0
Hej, dostałem niedawno od psychiatry concertę, na razie 18mg docelowo 36mg, mam pytanie, jako że od ponad roku mam też przepisaną pregabalinę 300mg/d i lamotryginę 100mg/d zastanawiam się czy te leki mogą wchodzić w jakieś interakcje, zaburzać pełne działanie concerty? Drugi dzień na 18mg nie widzę zbytniej poprawy, takie na granicy placebo wyciszenie, być może za mała dawka ale zastanawiam się też nad tym co napisałem powyżej, psychiatra w tym zakresie niewiele jest w stanie powiedzieć... Może ktoś miał podobne połączenie i chciałby się podzielić doświadczeniami?
  • 915 / 286 / 5
Z lamotrygina może być pewien synergizm natomiast 300mg pregabaliny praktycznie zbija działanie MPH
"Nie istnieję, nigdy nie istniałem, ale skoro Ty już istniejesz to może i ja zaistnieję."
"Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 7 / / 0
@Detronizator2 czyli po wzieciu concerty i 300mg pregabaliny dzialanie zwiazane z usunieciem objawow adhd mija?
  • 56 / 41 / 0
@Merx
Z powodu problemów związanych z nową ustawą o „receptomatach”, sytuacja ta może negatywnie wpłynąć na dostępność medykamentów dla pacjentów. W niektórych regionach, takich jak południowa Polska, lek ten już jest praktycznie niedostępny.
Z tego co kojarzę z receptomatów mieli uciąć jedynie silniejsze opioidy, nie tylko na Rpw., bo i tramadol też. Nie pamiętam żadnej wspominki o benzodiazepinach, metylofenidacie czy Rpw. ogółem. Coś wiadomo dokładniej na chwilę obecną?

@Kuczi55 MPH ma potencjał rekreacyjny, ale jedynie przy potężnych dawkach donosowo. Nie warto tracić życia na uzależnianie się od czegoś tak miernego.

@Detronizator Pregabalina zbija? No, na początku na pewno, ale z tygodniową tolerką przy umiarkowanych dawkach raczej nie powinna całkowicie negować. Wciąż idzie się porobić (niezalecane); przy normalnym użytkowaniu może i mniej pobudza, ale wciąż czuć poprawę skupienia.

No ale 18 mg Concerty to też śmieszna dawka dla dorosłego faceta – to jak jeden 20 mg IR rozłożony na 10 godzin...
  • 19 / 1 / 0
18mg mam przez pierwszy tydzień brać, później 36mg, ale też się zastanawiam jak to spowolnione uwalnianie można traktować, chodzi mi o to ile przykładowo na godzinę się uwalnia metylo, jak to przyrównać do medikinetu, psychiatra uznała że lepiej będzie dać concertę bo dłużej działa a jedna dawka medikinetu CR nie starczy na cały mój dzień, ale z tego co widzę to sporo różnic jest pomiędzy tymi lekami, mimo że ta sama substancja. No i martwi mnie to że ona (zresztą jak większość innych z którymi miałem do czynienia) nigdy nie bierze pod uwagę interakcji pomiędzy różnymi lekami które biorę. Pregabę biorę już półtora roku więc organizm się raczej przyzwyczaił, ale może wtedy dawka metylo powinna być większa? Spore nadzieje wiążę z tym metylofenidatem, że w końcu pomoże się ogarnąć, dużo dobrego słyszałem od osób z adhd, ale na razie zbytnio poprawy nie widzę. kofeinę już chyba mocniej czuję. Przynajmniej nie latam wystrzelony jak po mefedronie jakimś bo retoryka psychiatrów w Polsce odnośnie tego leku trochę tak brzmi xd.
  • 126 / 32 / 0
Po zaledwie tygodniu mówi ci żebyś zwiększył dawkę o 100% HAHA
Robi z ciebie zwykłego pochłaniacza leków, po tygodniu jej powiedz, żeby pisała mi metylo na zniżkę ciekawe jak zareaguje HAHA.
Powiem ci tak metylofenidat jest lekiem przy którym trzeba dbać o siebie skoro słabo na cb działa jak piszesz to znaczy, że nie dbasz o nawodnienie, jedzenie minerały o on mocno je wyczerpuje, jak nie będziesz o to dbał nabawisz się większych problemów niż przed jego stosowaniem.
Po tym co napisałeś dam ci dobrą radę lepiej sobie odpuść lub trzymaj się najniższych dawek i czasu ich działania. interakcje z innymi lekami też nie są wskazane ale to psychiatrzy pierdolą trzeba tylko sprzedawać leki taki jest ich główny cel.
Pozwodzenia z silnym stymulantem.
Ciekawe czemu o nawodnieniu i minerałach ci psychiatra nie powiedział !
  • 5 / 1 / 0
Concerta jest tylko w dawkach 18mg i 36mg.
Za to Atenza jest w dawkach 18mg, 27mg i 36mg.
U mnie najlepiej sprawdza się Atenza 36mg w dni intensywnej pracy umysłowej i 27mg do lżejszych zadań. Próbowałem 54mg (2x27mg), ale pojawiło się pobudzenie, które trochę przeszkadzało.
Efekt jest taki, że mogę z łatwością dokończyć nudne zadania, podczas gdy normalnie jest to prawie niemożliwe. Niestety, jeżeli mam wokół siebie rozpraszacze i nie zaplanuję sensownie pracy (konkretne priorytety, podział na mniejsze zadania), to i tak się motam od jednej rzeczy do drugiej.
  • 619 / 178 / 2
29 września 2024Heavenscape pisze:
@Merx
Z tego co kojarzę z receptomatów mieli uciąć jedynie silniejsze opioidy, nie tylko na Rpw., bo i tramadol też. Nie pamiętam żadnej wspominki o benzodiazepinach, metylofenidacie czy Rpw. ogółem. Coś wiadomo dokładniej na chwilę obecną?
chat gpt chyba nie zaczaił, że chodziło mi o problem, że kombinowanie z tą zasraną ustawą prowadzi do opóźnienia w wprowadzeniu leku Elvanse do polskich hurtownii.
PS. Wiadomo, ale mam podpisane NDA, nic nie poradzę.
Jedynie co mogę napisać to, że przez nasz posrany rząd który jak już się czegoś dotknie, to obrywa przy tym o wiele więcej spraw o których nie mają jebanego pojęcia. - do końca pierwszej połowy 2k25r O ILE nie wystąpi żaden stan nadzwyczajny, wojenny, wstaw podobne. Obiecuje, że każdy będzie miał dostęp do leku na RPW tak jak do MPH. Oczywiście każdy chory, ćpuny won mi stąd %-D z dystansem proszę :korposzczur:
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
ODPOWIEDZ
Newsy
Elton John zdecydowanie przeciwny legalności marihuany

Ikona Roku 2024 według magazynu „Time”, Elton John, nie ma wątpliwości co do tego, jakie jest jego zdanie na temat legalności marihuany w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Gwiazdor estrady, który w swej burzliwej przeszłości ma bogaty rozdział narkotykowy, jest temu całkowicie przeciwny.

W środku nocy przypomniał sobie o dozorze. Przyjechał na komendę pijany i z narkotykami w kieszeni

Policjanci z Konstantynowa Łódzkiego zatrzymali 47-letniego mężczyznę, który wsiadł za kierownicą mając ponad 2,5 promila alkoholu w organizmie, a do tego ciążył na nim sądowy zakaz prowadzenia. To jednak nie wszystko - podczas przeszukania mężczyzny znaleziono przy nim mefedron. 47-latek sam prosił się o kłopoty, bo w środku nocy przyjechał zgłosić się na dozór.

Liczba przestępstw związanych z marihuaną spadła od czasu legalizacji w Niemczech

1685 zamiast 5315: od czasu wejścia w życie nowych przepisów w Berlinie zarejestrowano znacznie mniej przestępstw związanych z marihuaną. Legalizacja marihuany w Niemczech odciąża wymiar sprawiedliwości?