Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
ODPOWIEDZ
  • 83 / 17 / 0
09 sierpnia 2024T800 pisze:
ADHD/ADD jak najbardziej istnieje i u pacjentów wykazywano zmienioną czynność w strukturach czołowych mózgu między innymi. Przemawia jeszcze za tym fakt, że po stymulantach robią się paradoksalnie spokojni.
Widziałam wyniki z pewnego badania (nie pamiętam jakiego dokładnie, sorry) porównującego mózgi dzieci ze stwierdzonym ADHD z mózgami dzieci bez tego zaburzenia. Wniosek: ADHD powoduje zmniejszenie stężenia neuronów. Szkoda, że nie wzięli pod uwagę tego że dzieciaki z ADHD były karmione stymulantami od lat. Pamiętam podobne badanie nt. wieloletniego stosowania neuroleptyków u schizofreników i ten sam wniosek: schizofrenia kurczy mózg, nie neuroleptyki. Oczywisty wniosek z tego badania dla mnie jest taki, że nieletni nie powinni brać stymulantów, ponieważ wszystkie stymulanty w mniejszym lub większym stopniu psują łepetynę, ale nie jestem lekarzem więc co ja tam wiem. Blokery hormonalne u nieletnich zgodnie z badaniami też są w pełni odwracalne.

Nie czepiam się waszych zaburzeń, zazdroszczę dostępu do farmaceutycznie czystego produktu nawet. A ten kolega z ADHD jakby przedawkował fenidat, to poszedłby spać? Pytam, bo nie udało mi się znaleźć w Internecie opisanego klinicznego przypadku takiego przedawkowania i jaki był tego efekt, co wydaje mi się dziwne.
  • 138 / 15 / 0
Po mefedronie poszedł spać, także można się domyślać.
  • 476 / 106 / 0
To jest chyba oczywiste, że stymulant do pewnego stężenia działa na korę przedczołową tak, że uspokaja ludzi z ADHD (bo kora jest za cienka i pracuje za słabo), a od pewnego momentu (wyższe dawki) kora będzie przestymulowana. Serio czy to takie złożone
  • 74 / 10 / 0
Czy tylko dla mnie metylofenidat nie jest zbyt bezpieczną substancją?
Przy sniffie to to po czasie powoduje straszne lęki, psychozy
amfetamina raz że działa przyjemniej a dwa że jest mniej odwadniająca, mniejsze ryzyko paranoji, no pod każdym względem lepsza
Ciekawi mnie działanie elvanse, które niedługo ma być w polskich aptekach….
Pozdrawiam wszystkich z adhd!!!
  • 62 / 21 / 0
09 sierpnia 2024nicki pisze:
To jest chyba oczywiste, że stymulant do pewnego stężenia działa na korę przedczołową tak, że uspokaja ludzi z ADHD (bo kora jest za cienka i pracuje za słabo), a od pewnego momentu (wyższe dawki) kora będzie przestymulowana. Serio czy to takie złożone
Uspokaja każdego w malych dawkach, nie tylko adhdowców - to psychiatryczny folklor
09 sierpnia 2024Patrykpatyk pisze:
Wszystko zależy od dawki. Jednak amfa oprócz NDRI jest NDRA, więc można nieźle roziskrzyć synapsy. No i robi większą wazokonstrykcję.
  • 83 / 17 / 0
09 sierpnia 2024Patrykpatyk pisze:
amfetamina raz że działa przyjemniej a dwa że jest mniej odwadniająca, mniejsze ryzyko paranoji, no pod każdym względem lepsza
Ciekawi mnie działanie elvanse, które niedługo ma być w polskich aptekach….
Pozdrawiam wszystkich z adhd!!!
Z doświadczenia, amfa nie powoduje takiego roztrzepania i pocenia się jak fenidat. Na Elvanse się nie napalaj, zajmują się tym ludzie którzy uznali NSI-189 za narkotyk tylko dlatego, że jest pochodną piperazyny i "może" mieć podobne efekty, choć sami stwierdzili że brak śmiertenych zatruć i zastosowań rekreacyjnych. Co najmniej na rpw będzie, czyli dla ludzi z rodzicami-lekarzami i innych takich wybrańców.
  • 64 / 16 / 0
Biorę paroksetynę, ale po kilku latach mocno zamula. Ewidentnie brakuje mi dopaminy, kawa lekko odmula, ale niewystarczająco.

Jak przekonać psychiatrę, że potrzebuję dorzucić metylofenidat do paro? Wstępnie mój lekarz był sceptycznie nastawiony do dorzucania czegoś dodatkowo. Dodam, że moja psychiatra jest bardziej pierdolnięta ode mnie xd.
  • 126 / 32 / 0
A po co ci kawa, która napędza wazo, lepiej najedz się czosnku ! który podnosi Noradrenalinę i Testosteron i nie będziesz potrzebował fenidatu lepiej to niż kawę która ch*ja daje ale ludzie ją piją bo wszyscy piją to ja też.
Nie dostaniesz metylo skoro nie masz wskazań do tego leczysz się na depresję nie na adhd. wskaż jej podstawowe objawy adhd a może ci przepisze, ale w depresji podnoszenie dopaminy będzie tylko przeszkadzać...
na odmulenie odstaw paro i zacznij się leczyć czymś naturalnym !
  • 62 / 21 / 0
@zupelnienikt
Jeśli płacisz wystarczająco dużo, to rozsądny lekarz powinien wiedzieć, że paroksetyna tj. najsilniejsze ssri jest gównem, które obniża dopaminę w korze przedczołowej i ogólnie może lepiej zamienić ją na fluoksetynę, duloksetynę lub agomelatynę + bupropion? Żeby dostać metylofenidat zazwyczaj musisz trafić na kogoś, kto nie jest ignorantem i wspomnieć, że bupropion meh
  • 83 / 17 / 0
10 sierpnia 2024zupelnienikt pisze:
Jeśli ktoś ma dobry sposób na receptę i przekonanie upartego psychiatry to dalej proszę o odpowiedź.
Jak nie masz papierów od dziecka że masz ADHD, to musisz znaleźć psychologa który ci to zdiagnozuje. Bez podkładki nikt ci metylo nie przepisze, aby przepisywać leki na rpw lekarz sam musi wystąpić o zezwolenie, a to wiąże się z dodatkową kontrolą więc bez podstawy takiego lekarza czeka pewna dyscyplinarka. Nie złość się, oni też nie lubią mordodzierżców.

Są tacy, którym już nie zależy i przepisują jak leci pod warunkiem że zapłacisz, sorry ale nie znam takiego.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Liczba przestępstw związanych z marihuaną spadła od czasu legalizacji w Niemczech

1685 zamiast 5315: od czasu wejścia w życie nowych przepisów w Berlinie zarejestrowano znacznie mniej przestępstw związanych z marihuaną. Legalizacja marihuany w Niemczech odciąża wymiar sprawiedliwości?

"Ciężarna 14-latka z zapaleniem wątroby i AIDS trafiła do nas z domu publicznego".

"Często chodzę z rodziną na spacery po parku i widzę pięknych, dobrze ubranych młodych ludzi, którzy czegoś szukają. Wiele osób myśli, że zbierają liście lub kwiaty, ale oni szukają woreczków pod kamieniami, pod kłodami. To setki młodych ludzi, którzy codziennie zażywają narkotyki" — mówi Anton, który mieszka w Mołdawii. W jego kraju problem z niedozwolonymi substancjami staje się coraz większy.

Archeolodzy: barbarzyńscy wojownicy sprzed 1800 lat przed walką zażywali środki pobudzające

Barbarzyńscy wojownicy przed walką mogli zażywać środki pobudzające za pomocą przytwierdzonej do pasa łyżeczki - wykazały badania naukowców z UMCS w Lublinie. Dowodzą oni, że w starożytnej Europie istniała prężna gałąź gospodarki odpowiedzialna za produkcję i dostarczanie takich specyfików.