@DexPL nie wiem, jak ci mam to tłumaczyć... To było jedynie porównanie, może niezbyt dokładnie trafne, ale chodziło mi o owy efekt sufitowy, który obie substancje mają. Zwłaszcza, że osoba, do której nawiązywałem, najprawdopodobniej ma rozwiniętą tolerkę na benzo. Sporo przewertowałem na ten temat i sam przyjmowałem ogromne dawki benzo (ale samo benzo) i wiem, że ciężko się nimi zabić, chyba, że w grę wchodzą alkohol lub opio, które wzmacniają depresję oddechową poprzez inne mechanizmy.
Efekt pułapowy, to dawka po której dodawanie leku nie ma znaczenia dla jego działania klinicznego (nie powoduje analgezji, sedacji, itp). Nie ma innego wytłumaczenia dla tego pojęcia.
Natomiast łączysz to niepotrzebnie z dawką śmiertelną leku. Dawka ta nie zależy od efektu pułapowego w żadnym stopniu. Wynika ona z sumy czynników determinujących zatrzymanie działania organizmu człowieka (np zatrzymanie pracy nerek, zatrucie toksyczne mózgu, zatrzymanie pracy serca, depresja oddechowa itd).
Dawka śmiertelna w przypadku klonazapamu nie może mieć związku z efektem pułapowym, bo klonazepam nie ma efektu pułapowego. Zależy od wieku czynników, innych leków, alkoholu, ale także od wyspania, zmęczenia, nawodnienia, wskaźników krwi itd.
05 października 2020CieplaPoduszka pisze: Prawdopodobienstwo kopniecia w kalendarz w zaleznosci od grupy substancji (w szeregu malejacym)* :
Opiatowcy>benzowraki>politoxy>stimiarze>alkusy>marihuanisci>dysoodkleje>sajkonauci
*Instytut danych z dupy , na podstawie subiektywnych wrazen
Tak samo, dyso szybciej niż marihuaniści? Już był tu niejaki Cosmo co pomieszał dyso z czymśtam i się nie obudził.
Zreszta , ten szereg utworzylem raczej dla beki niz merytorycznie - zeby wlasnie zachecic do dyskusji :3
A politoxy nie jest czasem od brania różnych substancji, a nie miksowania?
Na redditach wlasnie to problemy z watroba maja albo wieloletnie alkusy wskakujace na 50g kratomu dziennie albo kupujacy w jakis headshopach gdzie dosypuja syf by zarobić. Nie ma rzetelnych badań na hepatoksyczność - a że się zdarza to jak po wielu subst - jeden chla latami i watroba sie nie posypie a inny pochla troche i watroba z trzustka leci.
,,Of interest, Kratom has been used for centuries in Southeast Asia, but has been reported to cause liver injury only in Western countries."
,,Researchers say Kratom may cause severe liver injury in some people. They looked at 404 cases of liver injury connected to supplements and reported that 8 cases may be associated with Kratom. Experts say it's too early to determine if Kratom causes liver damage or other health problems.8 Nov 2019"
Dlatego kupuje sie u sprawdzonych vendorów i je umiarkowanie. W watku o kratomie tutaj jest gosc, co przerzucił sie z alko na Kratom i 2 lata trzeźwy bez problemów z watrobą. A czegos takiego szukał lufa9999 - poczytac reddity jak ludziom pomaga uciec od demonow gabaergikow. Mysle, ze wiekszy problem to mial z benzo i alko niz z kratomem po miesiacu brania. Zreszta, dostał tylko informacje i ostrzezenia przed zupelnie legalna w Niemczech substancja - a co kto z czyms zrobi to już jego sprawa. Chyba sie to tyczy każdego z nas tutaj. Ja pije 2x tydzien 4g naparu i szczam na czerwono.
https://journals.sagepub.com/doi/full/1 ... 9619826167
Tu jest przypadek np. no ale klient brał leki, 3g paracetamolu dziennie i mial już choroby - Kratom spełnil tylko role dopalacza. Stad ludzie używajacy tego z glowa ciesza sie zdrowiem. To tyle odnosnie hepatoksycznosci bo koledzy jada na wysokich dawkach.
06 października 2020Demis pisze: @CieplaPoduszka " jesli mixowal to wpada w kategorie "politoxy" .
A politoxy nie jest czasem od brania różnych substancji, a nie miksowania?
USA może zaoszczędzić 29 miliardów rocznie dzięki legalizacji marihuany medycznej
Nowe Światło na Marihuanę: Badania potwierdzają jej rolę w walce z uzależnieniami.
Co promieniowanie gamma robi z medyczną marihuaną i jak wpływa na kannabinoidy i terpeny?
CBŚP: Uderzenie w narkogrupę powiązaną z międzynarodowym kartelem narkotykowym
7 osób podejrzanych i przejęte narkotyki, to efekt działań warszawskiego CBŚP pod nadzorem Prokuratury Okręgowej Warszawa-Praga. Grupa zajmowała się przemytem narkotyków z Hiszpanii do Polski, a następnie ich wprowadzaniem do obrotu. Z ustaleń śledczych wynika, że gang mógł przemycić 800 kg narkotyków.
Zlikwidowane laboratorium klefedronu, przejęte 500 kg narkotyku i zatrzymany „chemik”
Efektem działania policjantów CBŚP i mazowieckiego pionu PZ Prokuratury Krajowej było zlikwidowanie laboratorium klefedronu oraz przejęcie łącznie ok. pół tony tego narkotyku w formie kryształu, a także cieczy. Na miejscu zatrzymano „chemika”, który usłyszał zarzut wytwarzania znacznej ilości narkotyków, za co grozi do 20 lat pozbawienia wolności.
Tragiczny finał andrzejek. Pomieszali alkohol z dopalaczami
Dwóch młodych mężczyzn, którzy zmarli po imprezie andrzejkowej pod Kaliszem, zażywało dopalacze. Prokuratura sprawdza, czy ich koledzy zrobili wszystko, żeby udzielić im pomocy.