Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje?
Breslau jest niemieckie!
I nie tylko ja tak miałem , znajomi mówili ze mają podobnie.
Blu pisze:Wysoki poziom dopaminy w mózgu, to nie sprzyja spaniu.
Znaczenie ma też dawka, mała ułatwia zasypianie podobnie jak naturalne endorfiny, natomiast duża utrudnia bo efekt usypiający zostaje przeważony przez inne efekty. Nie mówię tu o nodach czy utracie przytomności przy dużych dawkach.
Wszystko się uspokaja jak się jest w ciągu, wtedy organizm się dostosowuje i można spać bez problemów.
Blu pisze:Wszystko się uspokaja jak się jest w ciągu, wtedy organizm się dostosowuje i można spać bez problemów.
Dużo mniejsze problemy miałem przy sevredolu...
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec
Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.
Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.
Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ
Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.