Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 2278 / 276 / 3
Ciągły, przewlekły stres chociażby może prowadzić do powstawania omamów. Ba, nie pośpij sobie ze dwie, trzy noce i już możesz doświadczyć halucynacji. Oczywiście, nie jestem nieomylny, ale nerwica to problem, który tutaj jest tutaj, na forum, cholernie pomijany, a zarazem bardzo szeroki. Przekrój oraz spektrum objawów to bardzo duży zasób różnorakich, ekhem, doświadczeń.

Zioło indukuje negatywne stany psychiczne i ukryte depresje, nerwice, fobie czy nawet schizofrenie, nie wspominając o paru innych, których nie jestem w stanie zapamiętać. Wiem chociażby po sobie. Wisi kilka tematów, nawet świeżych, gdzie właśnie po ziole ludzie zaczęli dostrzegać skrajnie negatywne zmiany.

Nie zakładam z góry, że to nerwica - to moje przypuszczenie. Nie zamierzam stawiać diagnozy z góry, gdyż nie jestem lekarzem, a (bio)chemikiem. Psychologiem również nie jestem - to bardziej moje hobby. Chciałbym jednak zaznaczyć, że spotykałem się z różnymi przypadkami nerwic i omamy słuchowe mogą być jak najbardziej powiązane z nerwicą. Szczególnie po tej niewinnej trawce dzieją się w mózgu różne rzeczy. Sam swego czasu miałem po trawie problemy.
Fenetylamina@tutanota.com
Karny jeżyk: SŁABO OGARNIAM ANATOMIĘ!
  • 276 / 41 / 0
To prawda, ja kiedyś miałem coś takiego, że w szumie wody pod prysznicem dało się słyszeć jakiś głos/szept w nieznanym języku %-D i w nocy przy uchylonym oknie dźwięki aut przejeżdżających przez ruchliwą autostradę w pobliżu mojego domu też brzmiały jakoś nieswojo, jakby jakieś jęki/wycie czy ki chuj. Na szczęście samo przeszło po jakimś czasie. Nadwyrężony układ nerwowy świruje i robi dziwne psikusy :-D nie spinaj koleś, może jest jeszcze dla ciebie nadzieja. Napisz czy wcześniej dużo paliłeś i jakie inne używki próbowałeś przed tym incydentem.
You're an addict. So be addicted. Just be addicted to something else. Choose the ones you love. Choose your future. CHOOSE LIFE !!!
  • 14 / 1 / 0
Przeczytałem co to jest tulpa i te głosy to właśnie takie tulpy. Jak im pozwolisz to chcą przejąć nad tobą kontrole. Cały czas próbują wywołać strach i negatywne emocje bo wtedy wiedzą ze mają kontrole. Dużo tu zależy od właśnie stresu. Jak jestem zmęczony to też jest nasilenie tego. Nie mówię już jak miałem nie przespane noce to wtedy miałem właśnie derealizacje, te głosy były bardziej rzeczywiste niż rzeczywistość. Jak jestem wyspany i spokojny to wtedy słysze tylko w tle jakby gwar ,ktoś coś mówi ale nie rozpoznaje znaczenia ale czuje takie delikatne uczucie w głowie, nie jest to przyjemne. Właśnie tak jakby system nerwowy coś nawalił.

Przed tym wszystkim raz wziąłem mefedron pare razy fete i to było jakiś rok przed tym zdarzeniem jak zacząłem słyszeć. Paliłem trzy,cztery razy w tygodniu przez okres 2 lat do momentu głosów. Medytacja to wsumie było głębokie relaksowanie sie gdzie musiałem stać sie bardzo czuły i całkiem możliwe że wymśliłem te głosy to znaczy mogłem się nieświadomie zahipnotyzować i uwierzyć w głosy. Na początku nie wiedziałem z czym mam do czynienia i nasłuchiwałem bo jak ktoś do ciebie coś mówi to sie chcesz dowiedzieć o co chodzi. Okazało sie że o nic nie chodzi tylko o jakieś halucynacje których nie mogę sie teraz pozbyć. Podczas tego szoku na początku gdy zaczynałem słyszeć i zmieniało mi się postrzeganie rzeczywistości dosłownie czułem to fizycznie w głowie jakby się tam coś przestawiało i odblokowywało.
  • 2 / / 0
mialem takie omamy sluchowe jak nie spalem po pare nocy. najlepsze jest to, ze te glosy mowily to, czego akurat nie chcialem uslyszec :D potem mialem je nawet na trzezwo. po paromiesiecznej przerwie od cpania mi przeszly :)
  • 2278 / 276 / 3
@HVDude, trawka jest głównym winowajcą. To jest dla mnie pewne. Masz w rodzinie członków, którzy wykazywaliby skłonności to różnych zaburzeń psychicznych? Może to jest punkt zaczepienia.

Co do tulpy, ekspertem nie jestem, ale zwykle wykształca się jedną tulpę, która jest tak jakby swego rodzaju osobnym bytem w Twoim mózgu, alter-ego, z którym możesz rozmawiać i które żyje własnym światem. To oczywiście rodzaj zaburzenia psychicznego. Nie chcę się dalej tutaj wypowiadać. Może ktoś wie coś więcej.

@morderczyslimak, jak mi raz zabrakło klona, a byłem w ciągu i nie spałem 5-tą noc, to jak nalewałem wodę do wanny, to słyszałem disco-polo. Nie wiem czemu, ale zawsze to było disco-polo. Idąc przez miasto, czułem się, jakbym miał mocno zaawansowaną schizofrenię. Nie polecam deprywacji snu. :D
  • 276 / 41 / 0
Wydaje mi się że tulpa jest to całkowicie inna rzecz niż to co opisujesz. Wg mnie tulpa nie jest osobnym bytem w głowie lecz tak jakby drugą twarzą, która może dać ci spojrzenie na siebie i na świat z zupełnie innej perspektywy (np może być być twoim przewodnikiem i namawiać cię do pracy nad sobą albo dokonywania właściwych wyborów) czyli taki alternatywny tok myślenia ale na pewno nie postrzegasz tulpy jako obcego głosu dobiegającego z otoczenia. Rozumiem twoje skojarzenie z tulpą ale dla mnie pochodzenie twoich głosów jest całkowicie inne - to coś jak myśli intruzywne w OCD tylko, że jeszcze gorzej bo manifestują się jako obce głosy dochodzące z otoczenia. Wypływają z podświadomości lecz świadomość nie traktuje ich jako swoje, wypiera je przez co wydaje ci się że słyszysz je gdzieś w swoim otoczeniu. Przerażające gówno %-D

Jakie leki brałeś i czy pomagały? Odstawiłeś je ze względu na efekty uboczne, co? Mam nadzieję, że nie ćpałeś już nic od tego incydentu aby nie pogorszyć swojego stanu
You're an addict. So be addicted. Just be addicted to something else. Choose the ones you love. Choose your future. CHOOSE LIFE !!!
  • 10 / / 0
Czytałem książkę Halucynacje Oliviera Sacksa gdzie opisywano takie sytuscje i nie oznaczało to schizofremi. Jedynym objawem są głosy?

scalono - WRB

Próbowałeś te głosy ignorować? Żyć z nimi i nie zwracać na nie uwagi? Potrafisz je odróżniać od zwyczajnych głosów? Może spróbuj się z tym pogodzić i nie nastawiać na nie negatywnie, a głosy przestaną być takie dokuczliwe, a może nawet ustaną czy będą pozytywne.
  • 157 / 7 / 0
Najebałem się, ale z ciekawości zapytam, na ile te głosy w Twojej głowie są prawdziwe?

Od bardzo młodego wieku gadam sam ze sobą, kreuję własne sytuacje w myślach, serio je przeżywam. Ciągły, wewnętrzny dialog. Trwa to tak długo, że się już dawno przyzwyczaiłem.
Psychoterapeuta stwierdził, że to po prostu opracowany system ucieczki przed samotnością, co może i ma sens. Nie wiem czy to co napisałem jest zrozumiałe, ale zdrówko ;*

Nasilaniem lęku społecznego i coraz większym brakiem zaufania obarczam dragi... Tak łatwiej. ;)
Ostatnio zmieniony 03 listopada 2016 przez latajacypisuar, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik latajacypisuar nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3206 / 175 / 0
Shortage pisze:
Branie narkotyków ci nie pomoże, a jedynie zaszkodzi. Absolutnie nie słuchaj nikogo kto ci sugeruje szałwie, lsd, grzyby, zioło. Większość z tych debili nie rozumie czym jest schizofrenia.
Czytałeś cokolwiek o wpływie niskich dawek szałwii wieszczej na schizofrenię, czy po prostu wrzucasz od razu szałwię do wora "wszystko co psychodeliczne"?
Uwaga! Użytkownik ItvH2erPPPWR nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2278 / 276 / 3
Czy mógłbyś łaskawie przestać diagnozować u kolegi schizofrenię, szczególnie biorąc pod uwagę to, że to prawdopodobnie NIE jest schizofrenia?
ODPOWIEDZ
Newsy
To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.