Rozmowy na temat działania psychoaktywnego kannabinowego konopii.
ODPOWIEDZ
  • 7 / 4 / 0
@max11 Polecam Aurora 22% Ghost Train Haze. Testowałem też Delahaze od Aurory, ale coś mi w tej odmianie nie pasowało, działanie jakoś mi nie podeszło (jak rozmawiałem z paroma osobami to też oceniali raczej negatywnie). Za to GTH cudowna odmiana, super sprawdza się na stosowanie w ciągu dnia. Osobiście mój faworyt jeśli chodzi o sativy.

@yoshi420 Gorilla Glue na mnie działa mega usypiająco. Szczególnie po 1,5-2 godzinach od zwapowania oczy już tak się kleją, że nie ma opcji żeby nie odcięło do spania. I to nie ważne o jakiej porze. Także osobiście nie poleciłbym jako "energetyczną" odmianę. Za to pod wieczór po ciężkim dniu wjeżdża fajnie :)

Aczkolwiek wiadomo, kwestia indywidualna. Na każdego będzie działać trochę inaczej, więc trzeba trochę potestować, aż znajdzie się swojego "faworyta" :)
  • 1 / / 0
Czy to jest normalna praktyka, że w aptece gość mi przepakowuje temat z oryginalnego opakowania do innego?
  • 2049 / 337 / 0
Czasem robią to na siłę na szczęście możesz zmienić apteke
^up dokładnie GTH jest najlepszą aurora22 dzięki za sprostowanie. Lepszą opcją jest GTH choć delahaze też okej (moim zdaniem). Pisząc o delahaze powyżej na myśli miałem GTH
jezus_chytrus w wątku o Medycznej marihuanie napisał: "Działanie mocno narkotyczne więc raczej w aptekach się nie pojawi"
  • 200 / 22 / 0
20 listopada 2025aga909090000 pisze:
Czy to jest normalna praktyka, że w aptece gość mi przepakowuje temat z oryginalnego opakowania do innego?
Niestety to jest normalna praktyka wynikająca z durnych przepisów prawa farmaceutycznego:
Po pierwsze przed wydaniem pacjentowi suszu bardzo ważna jest kontrola jakości suszu. Jest to element zabezpieczenia się apteki przed ewentualną reklamacją pacjenta. Zgodnie z Ustawą Prawo Farmaceutyczne, nabyty w aptece produkt może podlegać zwrotowi w przypadku wady jakościowej, niewłaściwego wydania lub sfałszowania produktu leczniczego.

Po drugie produkt, jaki jest medyczna marihuana posiada rejestrację surowca farmaceutycznego, co zobowiązuje do postępowania z nim jak z lekiem recepturowym. Oznacza to, że poza wyceną jako lek recepturowy, należy też wpisać go do książki ewidencji sporządzonych w aptece leków i uzupełniamy wszystkie wymagane dane tak jak w przypadku innych leków recepturowych.

Także Inspekcja Farmaceutyczna wymaga postępowania z marihuaną medyczną, tak jak z surowcem farmaceutycznym, czyli przesypywania go do opakowań recepturowych.

Co prawda nie w każdej aptece tak robią, bo w niektórych mają na to wywalone i w niektórych jedynie przyklejają naklejkę z danymi dotyczącymi recepty i pacjenta na którego recepta została wypisana. Na pewno w aptekach gemini są bardzo skrupulatni i praktycznie zawsze przepakowują do innego opakowania (dla mnie to jest idiotyzm)

Zgadzam się z kolegą wyżej, że Aurora GTH jest bardzo dobrą odmianą. Polecam również Red No 2 Canopy Growth oraz Cosma Balasa/Gorilla Girl.
Ostatnio zmieniony 21 listopada 2025 przez Aimar, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 37 / 3 / 0
Na budcare piszą że nie wiele aptek zgadza się na wymianę odmiany na RC a do tego musi być zgodność stężenia THC. Mam receptę wypisaną na mac1 a chciałbym Aurorę Delahaze, z racji tego że w Poznaniu Ghost Train Haze jest niedostępny. W kilku aptekach usłyszałem że nie można zamieniać tego co jest wypisane na RC. Zależy mi na energetyce zatem, chciałbym dobrą sative.
  • 200 / 22 / 0
Jeśli susz z recepty jest niedostępny i chcesz wziąć zamiennik, który ma takie samo stężenie THC to apteka nie powinna robić problemów. Miałem podobną sytuację kilka razy i w aptece sami zaproponowali mi zamiennik.
  • 85 / 15 / 0
Ale musi się zgadzać producent, a Mac1 to nie Aurora.
dezinformacja wyjaśniona przez @przekletykozisyn - póki co upomnienie słowne, next time warn /Merx

Ja jestem wielkim fanem gorilla glue i gorilla girl - chyba nic tak dobrze na mnie nie działało nigdy. Teraz wziąłem na próbę frosted lemon angel 24%, bardzo mocny zbijacz, ale po godzince, jak faza się stabilizuje, ma ciekawe działanie, dość psychodeliczne.
  • 1019 / 137 / 0
MAC 1 Cantourage jest energetyczny i długo działający, choć trochę w tle. Przez to jest jednak świetny do obowiązków.

Aurora Ghost train haze jest mocniejszy jeśli chodzi o high, trochę psychodeliczny wizualnie (odrobinę) i energii jest więcej niż w MAC, za to działa nawet dwa razy krócej.
  • 144 / 28 / 0
22 listopada 2025TooMuchSmoke pisze:
Ale musi się zgadzać producent, a Mac1 to nie Aurora.
Chuja prawda, farmaceuta może sprzedać dowolny susz o tej samej mocy lub słabszy. Jak się nie znasz to po co się wypowiadasz? A jeszcze inne łebki to plusują...

Jaki ten temat jest kurwa żałosny, to samo wprowadzanie w błąd zapętlone w cyklach po parę stron...
13 października 2025przekletykozisyn pisze:
Pytałem farmaceutki na temat zamieniania odmian i według tego, co powiedziała nie jest prawdą co pisali tu niektórzy na temat recept na MM, że musi być zrealizowana na konkretną odmianę. Farmaceuta ma prawo zamienić susz na dowolny inny, o ile ilość substancji czynnej nie jest większa, niż w oryginale. Dlatego mając receptę na Aurora 29% masz de facto możliwość wybrać dowolną odmianę dostępną w aptece.

Zapytałem czy oni wystawiają receptę farmaceutyczną na inną odmianę, czy jak to się odbywa, ale ona powiedziała tylko że musi zrobić jakąś piepierkologię z przeliczeniem substancji czynnej i wystawić to na osobnej fakturze/paragonie, ale że farmaceuta może zamieniać surowiec na inny słabszy
adhibe rationem difficultatibus
  • 1624 / 414 / 2
@przekletykozisyn

ale można spokojniej? po za tym istnieje funkcja zgłoś post - a za tym idą konsekwencje w postaci usunięcia postu i otrzymania przez użytkownika upomnienia czy to słownego, czy w postaci warna, to tylko zioło noś kurde spokojniej :d
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
ODPOWIEDZ
Newsy
Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.

Irvin Rosenfeld: Człowiek, który wypalił 120 000 jointów od rządu USA

Wyobraź sobie, że co 25 dni listonosz puka do Twoich drzwi i wręcza Ci przesyłkę od rządu federalnego. W środku nie ma jednak pism z urzędu skarbowego, lecz metalowa puszka przypominająca opakowanie od kawy. Po jej otwarciu widzisz 300 starannie skręconych jointów.

Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?

W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.