Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 72 / 1 / 0
Czytałem ostatnio że dobrze znana nam purchawka ma działanie halucynogenne.
Czy to prawda?
Informacje znalazłem pod tym linkem:http://www.focus.pl/przyroda/zobacz/pub ... ji/1/nc/1/
Uwaga! Użytkownik Logu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 682 / 7 / 0
co znalazlem, btw u mnie purchawka juz jest wiec w sumie ciekawie, ciekawie :) tylko dawkowanie mnie interere

PURCHAWKI (Lycoperdon mixtecorum i L. marginotum) są używane przez Indian Mixtec z Oaxaca, w Meksyku, do wywoływania halucynacji słuchowych.
Po zjedzeniu tych grzybów, indianie słyszą głosy i echa. Nie ma szczególnych ceremonii związanych z purchawkami, i nie odgrywają one roli wróżebnej, lub roli podobnej do innych grzybów, w Oaxaca.
L. mixtecorum jest najsilniejsza z tych dwóch gatunków. Nazywana jest gi-i-wa, co oznacza "grzyby pierwszej jakości".
L. marginatum, grzyb posiadający bardzo silny zapach odchodów, jest znany jako gi-i-sa-wa, co oznacza "grzyby gorszej jakości".

Chociaż odurzające substancje nie zostały jeszcze znalezione w purchawkach, są wzmianki w literaturze, że niektóre z nich dają mocne, narkotyczne efekty, gdy są jedzone.
Najwięcej z szacowanych 50 do 100 gatunków Lycoperdon rośnie w omszałych lasach strefy klimatycznej umiarkowanej. Należą do rodziny purchawkowatych (Lycoperdaceae), czyli wielkoowocnikowych.
Sun Was High (So Was I)
  • 109 / / 0
Nieprzeczytany post autor: AcidDreamer »
Jeżeli nie ma gatunków podobnych to u mnie rosną i jedne i drugie purchawki. Jednak nie będę próbował ponieważ nie znam dawkowania i nie mam pewności czy to ten gatunek.

Edit: A jednak zebrałem 2 sztuki ( te gorsze, śmierdzą jak kupa %-D ) i suszę. Jeżeli ktoś napisze coś więcej na ten temat to będę królikiem doświadczalnym. Tylko wydmuchałem ten proszek ze środka, nie wiem czy dobrze. Jak nie to zbiorę jeszcze bo widziałem kilka ;-)
Ostatnio zmieniony 06 września 2009 przez AcidDreamer, łącznie zmieniany 1 raz.

• 72 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Logu »
U mnie dużo tych grzybków rośnie.Jestem ciekaw dawkowania.
Uwaga! Użytkownik Logu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 109 / / 0
Logu, ale których, bo u mnie te białe są jeszcze strasznie malutkie, tylko te gówniane wyrosły.

Edit: Takie oto info znalazłem: "Wśród gatunków z rodziny purchawkowatych (Lycoperdaceae Brogn.) nie ma gatunków trujących. Trujący są za to wszyscy przedstawiciele rodziny tęgoskórowych (Sclerodermataceae Corda), lecz ich podobieństwo do gatunków purchawkowatych jest bardzo znikome (inny rozmiar, kolor a także wnętrze, które już we wczesnej młodości staje się szaro-czarne)."

Czyli, jeżeli purchawka którą znalazłeś nie ma nóżki to na pewno nie jest to Lycoperdon i może być trująca. Natomiast jeżeli ma nóżkę to nie jest trująca, ale dalej nie wiemy czy powoduje działanie halucynogenne.
Ostatnio zmieniony 06 września 2009 przez AcidDreamer, łącznie zmieniany 1 raz.

• 682 / 7 / 0
no zgadza sie, purchawki nie sa trujace, sa jadalne, z tego co przeczytalem mozna jeszcze powiedziec wiecej, sa cenione w medycynie ;) tylko wlasnie czy nasza poczciwa purchawinka puszczajaca puszystego bonka z czyms tam ma dzialanie haluoo?

wyczytalem ze purchawki moga wywolac oobe. kurcze ale polskie? :moody:

ja z 5 wezme do domu dzisiaj, ale dobrze by bylo jakbys acid dreamerze przetestowal to i owo :*)
Sun Was High (So Was I)
  • 109 / / 0
Zostawiają dziwny metaliczny posmak który nie przechodzi ;) I efekt placebo jak zawsze ciekawy. Zjadłem dwie małe nie suszone, niczego się nie spodziewam. Sprawdzam tylko czy nie są trujące i jak zareaguje organizm.

• 72 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Logu »
Ja mam kilka takich malutkich bez nóżki w środku białe.Zjadłem dziś jedną nic mi nie było może lekkie placebo może zjem więcej.
  • 755 / 19 / 0
Nieprzeczytany post autor: rysiekzklanu »
trzeba zarodniki nosem przyfurgotać zapewne ;)
jeżeli wysyaeś mi pm [od początku do zeszłego tygodnia], to nic nie doszło.
  • 2235 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: ..::Abli::.. »
Pare lat temu jadłem smażone. Są pyszne, fakt, jadalne, ale nie ma po nich rzadnych efektów psychodelicznych. Chyba że miałem do czynienia nie z tym gatunkiem o którym mowa, lub być może smażenie niszczy substancje czynne. Ciekawe..
Uwaga! Użytkownik ..::Abli::.. jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Turcja: Całe miasto na haju po spaleniu 20 ton marihuany przez policję w centrum miasta

W tureckim mieście Lice 25 000 mieszkańców zostało nieumyślnie odurzonych dymem z marihuany po nieprofesjonalnej akcji spalania 20 ton marihuany. Sprawdź, co się wydarzyło.

"Bardzo lubiłem amfetaminę". Znany muzyk o narkotykach

Kazik Staszewski opowiedział o swoim doświadczeniu z narkotykami. Muzyk sporo eksperymentował z używkami.

Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.