Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 9 / 3 / 0
hej,
zakładam temat wśród wątków miłośników natury, bo sama lubię ziołolecznictwo i czesto chodze po łąkach, suszę, robię nalewki, napary itp
A widzę tu generalnie gigantyczną wiedzę na temat ziół i tego, na jakie receptory oddziałują, i w czym mogą pomóc.
Założyłam niedawno w "amfetaminach" taki wątek: metylofenidat-nie-rekreacyjnie-problem- ... 77908.html
W skrócie: nie biorę nic "rekreacyjnie", nawet zioła w życiu nie paliłam. Tylko leki psychiatryczne zgodnie z zaleceniami lekarzy. Mam ADHD.
Biorę od 3mc metylofenidat na objawy adhd, zgodnie z przepisaniem psychiatry.
Po miesiącu brania metylo zmienił u mnie działanie ze stabilizująco-uspokajającego, na takie które wzmaga moje lęki, nerwice i fobie. Po metylo robię się niespokojna, miewam ataki paniki. Ale jego fajne działanie np. wspomożenie funkcji wykonawczych, nadal u mnie zostaje.
Za miesiąc mam wizytę u psychiatry, podczas której to omówię.
Chciałabym cieszyć się przez ten czas pozytywnym działaniem metylo, bo bez niego siadam totalnie we wszystkich dziedzinach życia, jak rasowy adehadek.
Ale jak zminimalizować lęki, fobie, niepokój? Moje pytania (do Was, znawców, do czasu wizyty psychiatrycznej) są dwa:
.>>>1<<< czy są zioła, które pomogą zredukować lęki, niepokój, panikę ,fobię, przy jednoczesnym dalszym braniu metylo?
>>>2<<< jeśli jednak stwierdzicie,że do czasu wizyty lepiej odstawić stymulant - co zamiast? piłam kiedyś yerbę, efekt marny. Może jakieś miksy kofeiny w regularnych ostępach? Guarana? Leki bez recepty? Dodam, że serce mam zdrowe , ciśnienie średnio 100/70 (od dziecka niskociśnieniowiec).
Może moje pytanie wyda się irytujące, tym bardziej że jako "niećpająca" osoba nie pasuję do Waszego środowiska. Ale poczytałam przez parę godzin wszystkie fora i widzę, że na temat różnych substancji (w tym naturalnych) macie większą wiedze, niż psychiatrzy. Może to mi pomoże przetrwać jakoś ten miesiąc do wizyty, ufam Waszym kompetencjom. Z góry dzięki.
Miłośniczka darów natury (ziół, kwiatów, owoców, grzybów - tylko kulinarnie lub leczniczo)
  • 1287 / 327 / 12
najlepiej idź do lekarza i poproś o recke na cannabis sensimila :liść: :bongo:
16 października 2023Stteetart pisze:
"mam wyjebane na wszystkich i pierdole też Famasa".
  • 9 / 3 / 0
@Czoug nie wykluczam tego, mam fajną lekarkę otwartą na różne metody leczenia. Ale do zaplanowanej wizyty został miesiąc i myślę o czymś dostępnym od ręki. Pytam o radę, ponieważ z funduszami kiepsko, a dobre suple ziołowe sporo kosztują i szkoda mi byłoby kasy, gdybym źle trafiła.
czyli: albo zredukowanie skutków ubocznych stymulantu
albo odrzucenie stymulantu i zastąpienie go czymś, co daje równą energię i motywację na cały dzień, a nie daje lęków.
Jeśli macie takie lęki, w tym fobie, w życiu codziennym - to co pomaga? Ashwaganda? Melisa w konskiej dawce, albo.. przeżuwana jak rumianek w jednym ze słynnych trip raportów? Kozłek? Nie wiem...
Ostatnio zmieniony 19 stycznia 2024 przez ariadne92, łącznie zmieniany 1 raz.
Miłośniczka darów natury (ziół, kwiatów, owoców, grzybów - tylko kulinarnie lub leczniczo)
  • 1287 / 327 / 12
Jedyne co mógłbym w tej kwestii doradzić budżetowego to napar z rumianku, ashwa nie na każdego działa ale ja ją suplementuje przed snem i czuje sie nawet wyluzowany. Tyle, że jak sie przesadzi z jakimiś proszkami to raczej te gówienka mało zdziałają.

@AnnaS masz nową uczennicę? %-D
16 października 2023Stteetart pisze:
"mam wyjebane na wszystkich i pierdole też Famasa".
  • 2939 / 1593 / 35
Ze stymulantów
Aralia mandzurska
Zeń szeń syberyjski
Kasztanek jarzębolistny
Ephedra sinica
Liście koki (ciężko zdobyć i nie legalne)
Kłącze atraktyloda czarnego
Omieg
Korzeń gwiazdnicy chińskiej
Orzechy kola, guarana, yerba mate.
Rezeda naziemna część.
Narcotic trust tylko i wyłącznie. Wiadomo jebać polityków co od 1989r sprzedali Polskę i dalej komuchy rządzą i myślą, że ktoś dla nich będzie walczył o co, o jaki kraj jaką Polskę? Na świecie liczą się pieniądze
  • 9 / 3 / 0
19 stycznia 2024Czoug pisze:
Jedyne co mógłbym w tej kwestii doradzić budżetowego to napar z rumianku, ashwa nie na każdego działa ale ja ją suplementuje przed snem i czuje sie nawet wyluzowany. Tyle, że jak sie przesadzi z jakimiś proszkami to raczej te gówienka mało zdziałają.

@AnnaS masz nową uczennicę? %-D
Hej, dzięki za konkretną odpowiedź o rumianku.
Dotychczas piłam go na zapalenie krtani w dawkach "herbapolowych" -i był super skuteczny...
Moje dzieciaki (jak już wspomniałam w wątku "amfowym" jestem porzadną Matką Polką) uwielbiają rumianek, i daję im go przeciwzapalnie...
Ale po poczytaniu tutaj tego i owego, stwierdzam, że nie doceniałam tej rośliny,
Spróbuję sobie wypić dużo mocniejszy rumianek przed ekspozycją na fobię, zobaczymy jak zadziała. Dzięki
  • 1298 / 258 / 0
zajęcia z zielarstwa w hogwarcie prowadzi u nas @AnnaS
jest ze slytherinu bodajże

chcesz znać moje zdanie na temat MPH czy już czytałaś?
  • 9 / 3 / 0
@hubii
daj link, chętnie przeczytam
Szukałam tu postów o metylo, ale nic nie znalazłam - dopiero po twojej odpowiedzi zczaiłam, że to jest "MPH" i doczytuję milion wątków
  • 9310 / 1809 / 2
W 9 na 10 przypadków GABA zadziała uspokajaco czyli np waleriana. W 1 na 10 będzie bardzo ciekawie, bo GABA- ergiki będą potęgować nerwicę. Ja jestem tym 1/10.
Do tego polecam zająć się ziołami w dużo szerszym aspekcie. Z jednej strony poranną kawę zastąpić np Ginkgo bilobae z drugiej strony zmienić nawyki żywieniowe, z trzeciej popracować nad tym co najczęściej działa stresogennie.

Bardzo fajny wpływ na nerwicę mają np AAKG, chmiel, u niektórych ashwaganda (u mnie nasila nerwicę, bo mam trochę pokręcona gospodarkę GABA), melisa, inozytol itd.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&AMP;start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 1298 / 258 / 0
19 stycznia 2024ariadne92 pisze:
Szukałam tu postów o metylo, ale nic nie znalazłam - dopiero po twojej odpowiedzi zczaiłam, że to jest "MPH" i doczytuję milion wątków
metylofenidat
albo wpisywalas -phenidat albo jakos inaczej...

no co, nie działa ciągle przykro mi, fajnie było na początku co nie? to nie jest normalny stan wg mnie
choć slyszalem, że niektórzy sporo czasu lecą na leczniczych dawkach, więc nie jestem pewien czy się da, czy nie
dla mnie to jest słabsza amfa i tyle
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
W sieci znaleźli ogłoszenia, zatrzymali 22-latka. Po raz kolejny za narkotyki

Policjanci zatrzymali 22-latka podejrzanego o posiadanie i udzielanie znacznej ilości narkotyków. Mężczyzna miał docierać do klientów w sieci i oferować im sprzedaż marihuany i 4CMC. W przeszłości był już zatrzymywany w związku z podobną sprawą.

Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana

Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.

Badania: Najczęściej używanym narkotykiem w Macedonii jest marihuana

Respondenci palą jointa, aby zmniejszyć stres i się zrelaksować.