Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
ODPOWIEDZ
  • 9 / 3 / 0
Hej.
Jestem bodaj jedyną "niewinną duszą" xD na tym forum - mam niewiele wspólnego z rekreacyjnym zażywaniem substancji psychoaktywnych, nigdy nawet nie paliłam zioła, ale od parunastu lat biorę przeróżne leki z powodu miliarda problemów z głową. Fobie, nerwice, depresja, problemy społeczne, psychosomatyczne... dodam, że zdrowie fizyczne w idealnej normie, badania super, żadnych niedoborów , chorób przewlekłych czy problemów hormonalnych. Wzrost 170, waga 60.
Jestem też typową porządną "matką Polką" -wychowuję wspólnie z mężem gromadke dzieci, dużo pracuję, ale też jestem artystką - potrzebuję często kopa inspiracji do działalności twórczej, a przez leki czasem jest on stłumiony. Mam ADHD i w celach terapeutycznych dostałam 3 miesiace temu Medikinet10 CR. Biorę również escitalopram przeciwlękowo - od lat, z 1,5 rocznymi przerwami.
Może mnie wyśmiejecie, bo faktycznie nie pasuję do Was, ale chciałabym się poradzić a propos metylofenidatu - bo po przeczytaniu miliona ciekawych wątków widzę, że Wasza wiedza dalece przerasta moją, a nawet wiedzę niektórych psychiatrów. Znacie się na receptorach, ziołach i takich tam.
-CZY TO NORMALNE, że po pierwszym fajnym miesiącu działania (uspokojenie, ukierunkowanie energii, spłaszczenie "krzywej energii", eliminacja wiecznego wykończenia, dobra koncentracja, racjonalne myślenie) nastąpiła zmiana działania na gorsze i pojawiły się lęki, nasilenie fobii, ataki paniki?
- DLACZEGO pomimo 10mg escitalopramu (ta dawka zawsze skutecznie blokowała moje nerwice i lęki) fobie ponownie ożyły? To przez serce? Mam sprawdzać tętno? Ciśnienie?
- Lek nie przestał działać - działa tak samo intensywnie, tylko zmienił styl działania na mnie. Pobudza, ale już nie uspokaja tylko powoduje niepokój i lęk. Jednak bez Metylo nadal jestem rozjebanym adehadekiem i chciałabym się pocieszyć jeszcze jego terapeutycznymi efektami.
- Może czymś go wspomóc? Ashwagandą, kozłkiem, melisą w końskiej dawce?
- A jeśli jednak muszę zrezygnować, to czym go zastąpić, żeby wywołać w sobie tę jasność umysłu i brak wiecznego wyczerpania? Żeń szeń? Yerba? Przed medikinetem piłam Yerbę, ale efekt był mizerny. Choć zawsze jakiś.
Na koniec dodam 2 ważne informacje:
1) mam umówioną wizytę u psychiatry za miesiąc. Muszę ten miesiąc przetrwać. Pomóżcie. Albo jak zredukować niepokój przy Metylo, albo czym go zastąpić.
2) robię tak jak trzeba - przed wzięciem jem super zdrowe białkowe sniadanie. Robię regularne przerwy od leku, Dzięki

Przeniesiono temat z Amfetamin do odpowiedniego - detronizator
  • 85 / 18 / 0
Bierzesz tak mało, że wszystkie te problemy psychiczne uznałbym za wmawianie sobie bzdur. Bierzesz zarówno lek uspokajający jak i stymulant, jeżeli nie rekreacyjnie to zastanów się po co, bo jedno działa w sposób przeciwny do drugiego. Nie dla tego bo te małe dawki miałyby coś zmienić tylko że to bez sensu. A reszte ziółek i pierdół to lepiej zostawić między bajkami.
  • 1295 / 252 / 0
19 stycznia 2024ariadne92 pisze:
Biorę również escitalopram przeciwlękowo - od lat, z 1,5 rocznymi przerwami.
dobrze, że ssri w ogóle
ale wg mnie ŻADNYCH leków nie powinno się brać kilka lat
lek po - max paru latach - wyprowadza z gówna i wtedy się go odstawia, nie powinno się brać leków do końca życia
ssri jeszcze to fajne leki, ale z drugiej strony escitalopram chyba jest jednym z najmocniejszych 🤔😬😬

może organizm chce Ci coś przekazać %-D

EDIT:
dobra wyleciały mi jakoś te 1,5 roczne przerwy co napisałaś %-D
to nie wiem
w sumie jakiś chytry ten plan psychiatry twojego
  • 1 / 1 / 0
20 stycznia 2024ZupekChinski pisze:
Bierzesz tak mało, że wszystkie te problemy psychiczne uznałbym za wmawianie sobie bzdur. Bierzesz zarówno lek uspokajający jak i stymulant, jeżeli nie rekreacyjnie to zastanów się po co, bo jedno działa w sposób przeciwny do drugiego. Nie dla tego bo te małe dawki miałyby coś zmienić tylko że to bez sensu. A reszte ziółek i pierdół to lepiej zostawić między bajkami.
No ja mam przepisane od psychiatry podobną kombinacje (tylko sertralina zamiast esticalpramu) , i z tego co lekarz tłumaczył te leki mają się uzupełniać - medikinet (poza działaniem na adhd) ma niwelować pewne tzw "wypranie" z emcoji (spłycenie emocjonalne) powodowane przez ssri, przy czym zalety obu specyfików mają być zachowane.

ariadne92 - ja również biorę te leki tj medikinet i ssri i z mojego doświadczenia - zwiększone lęki na medikinecie to jest efekt uboczny tego leku który trzeba zaakceptować jeśli korzyści przeważają właśnie nad negatywami. Popytaj może u lekarza o lek sulpiryd lub amisulpiryd (żeby dołączyć) - lęki mogą być również efektem nakręcania się, sulpiryd może pomóc w tym aspekcie (u mnie sprawdza się dawka 100mg) i dodatkowo działa tez delikatnie aktywyzująco i jako jeden z niewielu neuroleptyków nie ma efektów ubocznych (w tej dawce). Doraźnie pomaga też alprazolam w małej dawce, jednak z czasem przestaje działać (ryzyko uzależnienia)
  • 1295 / 252 / 0
@przechowaniec123
lęki mogą pojawiać się od nadmiaru noradrenaliny (nie znalezieniu dla niej ujścia 🤭) od kinekta też
Spoiler:
  • 9 / 3 / 0
26 stycznia 2024przechowaniec123 pisze:

Doraźnie pomaga też alprazolam w małej dawce, jednak z czasem przestaje działać (ryzyko uzależnienia)
Dzięki za odpowiedź, w ostatnich tygodniach juź rozkminiłam temat.
Dobrałam sobie odpowiednią dawkę MPH (aktualnie 20 mg, plus większe przerwy między zażywaniem), i odpowiedni tryb przeżywania danego dnia, w którym jestem wystawiona na fobie.
Dołożyłam sobie zioła na uspokojenie tętna i głowy (albo kozłek, albo rumianek konska dawka - na zmianę). Plus małe codzienne przyjemności w dniu, gdy spotykam się z tym co mnie paraliżuje. Lęki na razie zniknęły.

Zacytowałam alprazolam, ponieważ to jest genialny lek, który pamiętam z młodszych lat (20-25). Przepisał mi go mój pierwszy psychiatra, wiekowy dziadziuś. To była jedyna pochodna benzo, która mnie nie usypiała. Brałam doraźnie przed stresującymi sytuacjami, nigdy się nie uzależniłam (nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić, jak to jest się od tego uzależnić - nie daje jakichś super odczuć, nie powoduje chęci "powtarzania" tego doświadczenia). Jedno opakowanie alpra wystarczyło mi na rok, a robiło świetną robotę w trudnych sytuacjach. Może powiem o tym mojej lekarce na następnej wizycie psychiatrycznej. Dzięki
Miłośniczka darów natury (ziół, kwiatów, owoców, grzybów - tylko kulinarnie lub leczniczo)
  • 844 / 280 / 0
19 stycznia 2024ariadne92 pisze:
Hej.
Jestem bodaj jedyną "niewinną duszą" xD na tym forum - mam niewiele wspólnego z rekreacyjnym zażywaniem substancji psychoaktywnych, nigdy nawet nie paliłam zioła, ale od parunastu lat biorę przeróżne leki z powodu miliarda problemów z głową. Fobie, nerwice, depresja, problemy społeczne, psychosomatyczne... dodam, że zdrowie fizyczne w idealnej normie, badania super, żadnych niedoborów , chorób przewlekłych czy problemów hormonalnych. Wzrost 170, waga 60.
Jestem też typową porządną "matką Polką" -wychowuję wspólnie z mężem gromadke dzieci, dużo pracuję, ale też jestem artystką - potrzebuję często kopa inspiracji do działalności twórczej, a przez leki czasem jest on stłumiony. Mam ADHD i w celach terapeutycznych dostałam 3 miesiace temu Medikinet10 CR. Biorę również escitalopram przeciwlękowo - od lat, z 1,5 rocznymi przerwami.
Może mnie wyśmiejecie, bo faktycznie nie pasuję do Was, ale chciałabym się poradzić a propos metylofenidatu - bo po przeczytaniu miliona ciekawych wątków widzę, że Wasza wiedza dalece przerasta moją, a nawet wiedzę niektórych psychiatrów. Znacie się na receptorach, ziołach i takich tam.
-CZY TO NORMALNE, że po pierwszym fajnym miesiącu działania (uspokojenie, ukierunkowanie energii, spłaszczenie "krzywej energii", eliminacja wiecznego wykończenia, dobra koncentracja, racjonalne myślenie) nastąpiła zmiana działania na gorsze i pojawiły się lęki, nasilenie fobii, ataki paniki?
- DLACZEGO pomimo 10mg escitalopramu (ta dawka zawsze skutecznie blokowała moje nerwice i lęki) fobie ponownie ożyły? To przez serce? Mam sprawdzać tętno? Ciśnienie?
- Lek nie przestał działać - działa tak samo intensywnie, tylko zmienił styl działania na mnie. Pobudza, ale już nie uspokaja tylko powoduje niepokój i lęk. Jednak bez Metylo nadal jestem rozjebanym adehadekiem i chciałabym się pocieszyć jeszcze jego terapeutycznymi efektami.
- Może czymś go wspomóc? Ashwagandą, kozłkiem, melisą w końskiej dawce?
- A jeśli jednak muszę zrezygnować, to czym go zastąpić, żeby wywołać w sobie tę jasność umysłu i brak wiecznego wyczerpania? Żeń szeń? Yerba? Przed medikinetem piłam Yerbę, ale efekt był mizerny. Choć zawsze jakiś.
Na koniec dodam 2 ważne informacje:
1) mam umówioną wizytę u psychiatry za miesiąc. Muszę ten miesiąc przetrwać. Pomóżcie. Albo jak zredukować niepokój przy Metylo, albo czym go zastąpić.
2) robię tak jak trzeba - przed wzięciem jem super zdrowe białkowe sniadanie. Robię regularne przerwy od leku, Dzięki
Albo waliłeś sporo gabaergikow swego czasu i przez to może teraz działanie mój iść w stronę lękowa albo jarasz trawę. Jeszcze opcja, że waliłeś opio. Wszelkie uspokajacze będą pośrednio powodowały wzrost tolerki na siebie i na uspokajające działanie innych uspokajaczy. Zaznaczam, że alkohol też jest gabaergikiem.
Odpłatne konsultacje na temat diet, nootropów, stymulantów, suplementów, uzależnień, zbijania tolerancji, anhedoni, depresji, porycia ponarkotykowego, harm reduction i innych.
Kontakt:
email: hash_oil@tutanota.com
  • 6 / 3 / 0
mam tę samą sytuację, pierwszy miesiąc, dwa zajebiście - metylofenidat obudził we mnie chęć do życia, po rozpoczęciu stosowania zacząłem myśleć o rzeczach przyziemnych i mogłem się na nich skupić, gdzie wcześniej większość czasu moje myśli kierowały się w kierunku abstrakcji, magicznego myślenia (myslę, że to forma obrony przed lękiem). po ok. 2 miesiącach zacząłem odczuwać niepokój, przesadne pobudzenie, zimne kończyny, brak możliwości skupienia się. zrobiłem przerwę, dorzuciłem sertraline w dawce 75 mg, niewiele pomogło. nie wyobrażam sobie stosowania medi na co dzień - wprowadza mnie w stan zamrożenia. szkoda, zapowiadało się fajnie. teraz raz na tydzień sniffne sobię z 40-60 mg na 2-3x, bo zauważyłem, że dużo lepiej się toleruje przyjmując donosowo, może to przez problem z jelitami, który towarzyszy mi już wiele lat
  • 1 / / 0
Mi pomogły codzienne wybiegania i zmiana diety z węglowodanowej na keto. Węgle zwiększały mi uczucie euforii i częstotliwość bicia serca (chyba tu tkwi problem stanów lękowych jak organizm jest ciągle pobudzony). Bieganie zwiększa przepływ krwi przez naczynia włosowate i zmniejsza średnia częstotliwość bicia serca. No i ze spaniem nie ma już problemów.
  • 1675 / 231 / 0
Tak prawdę piszesz keto to idealny podkład po MPH tylko keto a keto jest różnica.
Uwaga! Użytkownik nCuX nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Policjanci zlikwidowali laboratorium mefedronu w Otwocku

Otwoccy policjanci w tym roku zlikwidowali już trzecie laboratorium produkujące „białą śmierć”. Tym razem policjanci zlokalizowali laboratorium na tyłach jednej z otwockich posesji. Mundurowi zatrzymali 48-latka podejrzanego o prowadzenie pojazdu pod wpływem środków odurzających, posiadanie oraz wytwarzanie znacznych ilości środków odurzających. Policjanci zabezpieczyli mefedron, 4-CMC, oraz 140 litrów 4-metylopropiofenolu. Podejrzany na wniosek Prokuratury Rejonowej w Otwocku trafił na 3 miesiące do aresztu. Grozi mu kara do 20 lat pozbawienia wolności. W sprawie prowadzone jest śledztwo przez Prokuraturę Rejonową w Otwocku.

Nowe substancje na liście narkotykowej - projekt trafił do opiniowania

Szybkie tempo pojawiania się na rynku nowych narkotyków, które są coraz częściej substancjami o ostrej toksyczności, oraz ich łatwa dostępność w internecie - to główne powody, dla których zaistniała konieczność uzupełnienia listy substancji psychoaktywnych i nowelizacji rozporządzenia w sprawie wykazu substancji psychotropowych, środków odurzających oraz nowych substancji psychoaktywnych. Projekt trafił właśnie do opiniowania.

Zmiany w mózgu u użytkowników marihuany mogą wynikać z innych czynników, twierdzą naukowcy

W miarę jak marihuana zyskuje popularność zarówno w celach medycznych, jak i rekreacyjnych, rośnie potrzeba zrozumienia jej długofalowego wpływu na zdrowie, szczególnie na strukturę i funkcje mózgu. Najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie BMJ Mental Health rzuca światło na tę kwestię, sugerując, że zmiany w mózgu związane z marihuaną mogą nie mieć charakteru przyczynowego. To odkrycie otwiera nowe wątpliwości dotyczące wpływu marihuany na zdrowie, które mogą być kluczowe dla dalszego kształtowania polityki zdrowotnej.