Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 849 / 289 / 0
Ja przepraszam bardzo ale gdzie tam są tłuszcze nasycone, co?
  • 117 / 18 / 0
Dobra, ważne pytanie do Fajniejest.
Czy da sie zrobić masę na keto? Nie będę miał żadnych spadków, to na pewno bezpieczne? Bo przeszedłbym na to już dawno, ale boje sie ubytku intelektualnego i spadków w sile i na wadze.

Cały czas coraz mocnej rozważam tę dietę od kiedy dowiedziałem się, ze mam chorobę Hashimoto i najprowdopodobniej celiaklie (nietolerancje glutenu). Poza tym zaczynam sie lekko zalewać.
Jak to wygląda? Spala sie tłuszcz i wbija mięsnie na raz? Jak wyglądają takie posiłki mniej więcej? Tj. jak to rozłożyć. Rano białko, potem białko + tłuszcze, potem znów białko + tłuszcze, po treningu samo białko (bo tłuszcze spowalniają uwalnianie białka) i na noc znów tłuszcze i białko? Myślę dobrze? Jak mniej więcej powinny wyglądać proporcje posiłków? Jakiś zestaw top10 produktów dla ketogeniarza?

Obiłlo mi się o oczy, ze pisałeś gdzieś, że wbiłeś 2,5kg mięsni na czysto w miesiac, nie pamietam dokładnie, mógłbyś to rozwinąć?
  • 3363 / 356 / 0
Nadczłowiek pisze:
Dobra, ważne pytanie do Fajniejest.
Czy da sie zrobić masę na keto? Nie będę miał żadnych spadków, to na pewno bezpieczne? Bo przeszedłbym na to już dawno, ale boje sie ubytku intelektualnego i spadków w sile i na wadze.

Cały czas coraz mocnej rozważam tę dietę od kiedy dowiedziałem się, ze mam chorobę Hashimoto i najprowdopodobniej celiaklie (nietolerancje glutenu). Poza tym zaczynam sie lekko zalewać.
Jak to wygląda? Spala sie tłuszcz i wbija mięsnie na raz? Jak wyglądają takie posiłki mniej więcej? Tj. jak to rozłożyć. Rano białko, potem białko + tłuszcze, potem znów białko + tłuszcze, po treningu samo białko (bo tłuszcze spowalniają uwalnianie białka) i na noc znów tłuszcze i białko? Myślę dobrze? Jak mniej więcej powinny wyglądać proporcje posiłków? Jakiś zestaw top10 produktów dla ketogeniarza?

Obiłlo mi się o oczy, ze pisałeś gdzieś, że wbiłeś 2,5kg mięsni na czysto w miesiac, nie pamietam dokładnie, mógłbyś to rozwinąć?
Da sie robic mase na keto. Spadkow nie bedziesz mial jak bedziesz jadl wiecej kalorii niz twoje cialo potrzebuje, z keto wyglada to tak ze bedziesz musial w pewnym momencie pic tluszcz zeby zapelnic kalorie. Tak, to napewno bezpiecznie, sam tak robilem mase przez jakis rok i nie zauwazylem ubytku intelektualnego. Wrecz przeciwnie, czulem sie wtedy najlepiej w calym moim zyciu: clear head, pewnosc siebie, dluga wytrzymalosc fizyczna jak i psychiczna etc.

Mozesz spalac tluszcz i 'wbijac' miesnie na raz robiac recompa: czyli zaczynasz keto i jesz dokladnie tyle kalorii ile potrzebujesz. Wtedy powoli spala sie tkanka tluszczowa i buduje sie miesniowa. Posilki mozesz na razie jesc jak i kiedy chcesz. Trzymaj sie po prostu zasady mniej niz 30g weglowodanow na dzien. Jedz duzo tluszczu; najlepiej pochodzenia zwierzecego: maslo, smalec, sery, smietana, ale nie zapominaj takze o zdrowych tluszczach roslinnych jak oliwa z oliwek, orzechy, olej kokosowy (!).

Jak juz twoje cialo sie zaadaptuje to mozesz zaczac myslec o jakims fikusnym planowaniu posilkow albo intermittent fasting (poszczenie cykliczne). Na razie skup sie na jedzeniu mniej niz 30g weglowodanow dziennie i podwyzszeniu spozycia tluszczy. Poznaj ta diete, zyj nia, to ma byc twoj nowy lajfstajl. Uwaga! Weglowodany sa wszedzie, wiec bedziesz czesto musial sobie odmawiac wielu rzeczy, np na miescie ze znajomymi. Nawet piwa ci nie bedzie wolno pic. ;)

Zestaw top 10 dla keto?
1. Olej kokosowy
2. Boczek
3. Ser
4. Orzechy wloskie
5. Warzywa (salata i szpinak, ogolnie zielone warzywa)
6. Kurza piers lub schab
7. Borowki, jagody, porzeczki, maliny, jezyny
8. Makrela
9. Kakao (czekolada)
10. Sol. Duzo soli (organizm w ketozie potrzebuje wiecej elektrolitow, szczegolnie potasu i sodu, poniewaz nerki zapierdalaja i wydalaja elektrolity w moczu, bo nie organizm nie ma wody (glikogenu) zeby trzymac te elektrolity. Dlatego ludzie kiedys pili krew upolowanych zwierzat; zeby dostarczyc organizmowi sodu.)

Rozwijam to tak: trenuj ciezko na silowni, najlepiej duze obciazenie, 5x5, jakies przysiady, martwe ciagi, lawka (ukosna tez), overhead press i kilka innych cwiczen akcesoryjnych ktore mozesz sobie dobrac; ja robilem sobie jeszcze dumbbell bench press i FBW (FULL BICEPS WORKOUT %-D).

Na poczatek ogarnij to zebys jadl mniej niz 30g weglowodanow dziennie, rozeznaj sie w diecie i swiecie keto. Keto jest wymagajaca dieta pod wzgledem doboru skladnikow potraw, ale jest za to naprawde wynagradzajaca. Keto jest tez po prostu smaczne: ja kochalem objadac sie wieczorem orzechami i asortymentem serow. Mniam. :)
  • 108 / 11 / 0
Jeszcze warto jeść na keto:

-olej mct np. kokosowy który zawierający bezpośrednio trójglicerydy z których produkują się molekuły ketonowe.
-olej lniany, u mnie 60% wszystkich tłuszczy w diecie ma najwięcej omega 3,6,9
-warzywa z niskim indeksem gdzie na 100g jest >6 gram węglowodanów. Zielone sałata, brokuły, szpinak i szparagi, ogórek.
-łosoś i pstrag, według tabel nnkt tez mają dużo omega 3,6

Przy ketozie trzeba wszystko dokładnie ważyć, nie można tych węgli liczyć na oko. Nie zapominać o warzywach, one alkalizują i chronią nas przed kwasica ketonową.
Na białko tez trzeba uważać bo przekształca sie w glukoze. Ja teraz zszedłem z 2 g białka na 1,5 g i powiem Wam, że widzę przeskok.

Pytanie do FajnieJest:

Ile tej soli polecasz stosować? Jestem na ketozie redukcyjnej. Mam kompleksową suplementacje ale przypraw, w tym soli praktycznie nie używam a chyba powinienem, ponieważ wydaje mi się, że miewam zachwiania elektrolitów. Poznaje to po tym, że dopada mnie czasami w trakcie niedużego wysiłku lekkie migotanie przedsionków.
Uwaga! Użytkownik Wyjątkowy jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5 / / 0
witam wszystkich
Mam pytanie do tych którzy byli na diecie keto. Żeby bilans kaloryczny jak i stosunek tłuszczy do białek się zgadzał czasami musiałem do posiłku dodać kilka łyżek oleju kokosowego bądź innego. Przy takiej ilości tłuszczu często cierpię na dolegliwości żołądkowe. Zdażało się że po obfitym w tłuszcze posiłku przez 2 godz żołądek doskwierał. Aby poprawić trawienie zacząłem pić po posiłku ocet jabłkowy rozrzedzony w wodzie ale to pomaga tylko w pewnym stopniu. Czy wy też tak macie?
  • 3363 / 356 / 0
@Wyjatkowy, jedz duzo soli. Do wszystkiego szczypta soli. Sodem i wysokim cisnieniem masz sie nie przejmowac. Ogolnie sol do wszystkiego bo padniesz jeszcze z hiponatremii. Serio, sol i keto jest nierozlaczne. Nie jedzac wystarczajacej ilosci soli to tak jak bys jechal samochodem na minimalnej ilosci oleju silnikowego.

@rysiekpl86, za malo blonnika jesz. Dorzuc wiecej zielonych warzyw (typu salata, szpinak) do posilkow. Dorzuc tez orzechy ktore sa jednoczesnie bogate tluszcz i zazwyczaj w blonnik.
  • 5 / / 0
Fajniejest miałeś racje troche sałaty załatwiło sprawe. Masz może jakąś ciekawą stronke o keto? moze być po angielsku
  • 108 / 11 / 0
Ja mam odwrotnie z zołądkiem na keto niż Ty rysiek. Jak jestem na ketozie i nie jem węglowodanów a cięzkostrawne tłuszcze to paradoksalnie nawet mi się nie odbija nic po jedzeniu. Czuje jakby mój układ trawienny nie pracował, przy tym nie będąc w ogóle głodnym z kolei jak, jem węglowodany i produkty przetworzone, a mało tłuszczy, to mam bóle, odbicia i inne nieprzyjemne rzeczy.
Uwaga! Użytkownik Wyjątkowy jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5 / / 0
Wyjątkowy to fajnie masz że Twój organizm tak pozytywnie reaguje na tą diete. Mam nadzieje że jak już przyzwyczaje żołądek do tłuszczy i zwiększe błonnik też tak będzie. W diecie keto najbardziej mi się podoba ten stały stan energii od rana do samego wieczora dlatego nie chciał bym z niej rezygnować.
  • 561 / 40 / 0
Widocznie keto ci sluzy :cool:
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
USA: Donald Trump usunie marihuanę z listy najcięższych narkotyków?

Stało się to, o czym spekulowano od miesięcy. Donald Trump, mimo oporu konserwatywnego skrzydła własnej partii, ma sfinalizować proces reklasyfikacji marihuany. Konopie mają trafić z surowego Wykazu I (gdzie są traktowane na równi z heroiną) do łagodniejszego Wykazu III substancji kontrolowanych.

Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów

Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.

Jak wygląda Luksemburg 2 lata po dekryminalizacji marihuany? Bilans zysków i strat

Kiedy myślimy o luźnym podejściu do marihuany w Europie, przed oczami stają nam holenderskie Coffee Shopy lub portugalska dekryminalizacja. Jednak to Malta i Luksemburg dokonały prawdziwego przełomu legislacyjnego. Latem 2023 roku Luksemburg stał się drugim krajem UE, który oficjalnie wpisał prawo do uprawy konopi w ustawy.