Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1040 / 297 / 2
@Nemk0 ok, teraz spójrz na forum na którym to piszesz, żeby stosować najmniejszą możliwą dawkę xd no bądźmy realistami. ja schodziłem z pregi 8 msc jakoś i to był koszmar. jedyna substancja której nie mogłem rzucić ct.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 81 / 51 / 0
27 marca 2025kropka855 pisze:
Brał ktoś bupropion plus pregabalina? Jak to zadziała?
Obie substancje wpływają negatywnie na pamięć krótkotrwałą (nie mylić z koncentracją; bupropion w mechanizmie antycholinergicznym [antynikotynowym]) i nieco wywołują wrażenie "zaćpania" – jak zarzucałem popołudniowe 300 mg bupro instant i 150 mg pręgi, w tych godzinach czułem, że trochę bełkoczę i ciężej mi się wyrazić. Oczywiście są to duże dawki, ale możesz to przełożyć na mniejszą intensywność przy mniejszych dawkach – jest możliwe, że poczujesz się nieco trzepnięty.

Poza tym jestem funkcjonalny, a dni przestały być męką i odliczaniem godzin między przebudzeniem a zaśnięciem.
  • 6 / 1 / 0
27 września 2024typitypiarka pisze:
@Morbid-Thirst
Ja od niedawna przyjmuję bupropion w leku Oribion (przepisanym mi przez psychiatrę w ramach leczenia epizodu depresyjnego ChAD). Leczniczo działa na mnie rewelacyjnie i oby rozwiązał moje dotychczasowe problemy, bo podczas tego epizodu nie nadaję się do niczego. :niewiem:

Moje pytanie dotyczy interakcji pomiędzy NDRI a kilkoma specyfikami z którymi najczęściej miałam do czynienia, a mianowicie: keta, koko, emka i apteczne benzo.

Dodam że oprócz tego regularnie zażywam walproinian sodu (na ChAD) I już zdążyłam się przekonać że potęguje działanie kety i wywala je w kosmos dosłownie.

Teraz wolałabym zasięgnąć informacji zanim znowu poddam się autoeksperymentom.
Z własnych obserwacji to albo działają leki - albo stymulanty. jedno do wyboru.

co do aptecznego benzo to jest bardzo przydatne, jak juz trzeba sie wiciszyc
  • 17 / / 0
Hej, ogólnie dużo tu czytałam różnych info na bupropionu jedni pisza ze super jak amfa, najlepszy antydepresant, a inni że to gowno zwiększa tolerancje na leki. Nie wiem w co wierzyć, mam opakowanie bupropionu 150mg czy mogę połączyć z medikinet jak zadziała.Z serotonina tez jak działa do medikinet dala mi brintellix ale to chyba git. No jak poprostu ktoś miał doczynienia z bupropionem niech sie wypowie bo jestem w temacie lekow kompletnie nowa a wiem ze macie ogromną wiedzę.
  • 81 / 51 / 0
@lotus62 bupropion brany doustnie to głównie selektywny NRI, działanie DRI jest minimalne. Jako NRI, podobno pomaga z ADHD, ale w mechanizmie atomoksetyny – musisz pobrać parę tygodni, nie jak medikinet. Łączenie dwóch NRI w małych dawkach jest jak najbardziej możliwe, ale trochę bez sensu. Chociaż – bupropion ma długi okres półtrwania i może być solidną podkładką pod MPH i jakoś złagodzić wieczorny zjazd po nim.

bupropion jest poniekąd dobrą alternatywą dla MPH, bo praktycznie nie da się go ćpać. Nie da się go wciągać, jeśli ma się chęć zachowania przegrody nosowej. Da się przez policzek, wkładając tabletkę za dziąsło, ale i tu szybko rośnie tolerancja, ostatecznie zapewniając profil terapeutyczny odmienny i silniejszy od samego bupropionu jak ktoś czegoś takiego potrzebuje. Poza forum bardzo rzadko spotykam się z analogią do amfetaminy – podejrzewam, że mózg zjechany stymulantami zareaguje intensywniej od normalnego, poczuje namiastkę silniejszych stimów i się nakręci. Jest jeszcze kwestia odmiennego metabolizmu, zazwyczaj bupropion jest bardzo intensywnie metabolizowany jeszcze przed wejściem do krwiobiegu. Jeśli ktoś ma słabsze CYP2B6, wchłonie więcej niezmienionego bupropionu i poczuje silniejsze działanie dopaminergiczne – zatem trzeba przetestować go na sobie, aby wydać ostateczny wyrok.
  • 75 / 2 / 0
Siema. Pytałam już w innym miejscu, ale chciałabym ponowić sprawę. Biorę bupropion 150 mg, sertraline 50 mg, Pregabaline 300 i 300, propranolol 20 mg, mitrazapine 30 mg. Uważam, że to w chuj dużo leków, efekty są znikome. Znikome, bo cierpię na zaburzenia osobowości (nie ADHD), a w tym leki jedynie wspomagająco. Problem polega na tym że: bupro chyba jako jedyny antydepresant nie powoduje tycia (a mam z tym duży problem), poza tym zakupoholizm i tendencje do nałogów. Prega, bo niestety ataki paniki. Sertre podobno muszę do bupro? No i mam problemy ze snem, pomimo takiej ilości pregi. Nie jest to wina bupro, bo przy zwykłych ssri było to samo. Sama zaproponowałam mirte, bo nie miałam pomysłów (trazodon nie działał). Jak uważacie, nie jest tego za dużo? Co można by było uciąć? Dodam, że owszem, antydepy nie działają jakoś szczególnie, bo depresja nadal występuje, ale bez nich bylo jeszcze gorzej. Boje się z czegoś schodzić, ale innych specjalności łapią się za głowę że biorę takie ilości lekow.

Dodam jeszcze, że z 1 strony biorę aktywizujace bo depresja, ospałość, brak motywacji, meczliwosc. A z drugiej nasenne, bo w nocy znowu brak snu. Nie wiem jak dojść z tym do ładu.

Na psychoterapie chodziłam od 18 roku życia, obecnie mam 36 i chwilowa przerwę, bo czułam się tym już po prostu zmęczona...
  • 386 / 148 / 0
@zduszonyszept ja bym wywaliła propranolol (kto tym jeszcze leczy w psychiatrii?!) i mirtazapinę a zwiększyła dawkę sertraliny. Trochę mi się też gryzie bupropion z pregabaliną. Nasilone lęki mogą być efektem działania bupropionu, bo jednak u wielu osób on podkręca lęki.
Z tym, że ja patrzę też przez pryzmat swoich doświadczeń z tymi wszystkimi lekami i nauczona doświadczeniem wiem, że nie zawsze więcej leków = lepiej, a był okres, że ze szpitala zostałam wypuszczona na 7 lekach równocześnie. Mój magik się wtedy za głowę złapał i to sukcesywnie posprzątał.
Co do bezsenności to przede wszystkim skupiłabym się w pierwszej kolejności na higienie snu, ewentualnie spróbowała ponownie z trazodonem ale w dawkach 25-75mg max.
  • 81 / 51 / 0
@zduszonyszept Koleżanko, na pewno ta mirta? Przecież to jeden z antydepów najbardziej powodujących tycie, a tego nie chcesz. Bupro generalnie nie powoduje tycia, ale zauważyłem, że rzucam się na jedzenie dla samej przyjemności, nawet bez głodu. Starczy semaglutyd (opracowałem technikę przerobienia jednej paczki doustnego Rybelsusa 30 × 14 mg za 400 zł, teoretycznie starczyłoby semaglutydu na 5 lat).

Bupro może powodować bezsenność, a nie jest to zbyt pożądane przez Ciebie Za to powinien faktycznie aktywizować, motywować do działania. Uwaga na uboki, o których nikt nie mówi: problemy z pamięcią i impulsywność.

sertralinę można zostawić, jeśli liczysz, że SSRI Ci cokolwiek da. Teoretycznie powinna też wzmacniać działanie bupropionu, jednak nie wiem w jakim stopniu. Ale jeśli bierzesz mirtę, to po co ładować kolejny SRI?

Spróbuj, to będziesz wiedzieć. Jestem dobrej myśli xd

@ladyinnaightmares Akurat tutaj beta-blokery mają zastosowanie – mogą pomóc na uboki bupro, tj. pobudzenie noradrenergiczne (wysoki puls, bezsenność, drżenie rąk). Sam se muszę załatwić.

Biorę jednocześnie pregę i bupro – czasem faktycznie mam stany, w których czuję się nawalony, odcięty, ciężko mi się myśli i muszę się pilnować, by zachowywać się normalnie. Definitywnie muszę z tego zejść, ostatecznie chciałbym w ogóle odstawić.
  • 75 / 2 / 0
Propranolol dał mi lekarz na odwyku na kołatanie serca. Mirte sama sobie wymyśliłam, bo nie wiedziałam co na sen. Wcześniej brałam ketrel, też skuteczny, ale też się kłóci z bupro chyba?

Trazodon nie działał w żadnej dawce, dlatego go odpuściłam.

Nawalona się absolutnie nie czuje.

Czy inne antydepresanty też powodują problemy z pamięcią, czy tylko bupro?

(Aha, bupro nie nasilił u mnie lęków. Zawsze mam spore, na każdym leku)
  • 386 / 148 / 0
@Heavenscape ja znam mechanizm działania beta-blokerów, ale stosowanie ich jest przestarzałą metodą. Mi samej próbowali w szpitalu wpakować beta-bloker na tachykardię, która wg nich wynikała z lęku. Bardzo szybko zostali zgaszeni lekarze, nawet internista, który mnie konsultował ich wyśmiał i powiedział, że żadnych beta-blokerów. Oczywiście i tak mi wcisnęli beta-bloker który sama odstawiłam natychmiast po wyjściu czemu mój magik ochoczo przyklasnął, stwierdzając, że beta-blokery stosowało się w takich przypadkach 30 lat temu, jak były do wyboru leki uzależniające lub beta-blokery. Teraz mamy inne leki, które działają też na somatyczne objawy lęku.

@zduszonyszept ja jak miałam olbrzymie problemy ze snem, że żadne leki nie działały, to mój magik odesłał mnie do poradni leczenia zaburzeń snu. Tam pierwsze co ich lekarz powiedział jak zobaczył na jakim zestawie leków wtedy byłam (a brałam chyba 4, między innymi bupropion), że on się absolutnie nie dziwi, że nie śpię, bo przede wszystkim jestem przestymulowana lekami. Kazał co najmniej 2 leki wywalić, a głównie właśnie bupropion i wiedział, że moje problemy ze snem zaczęły się już przed braniem bupropionu. Zresztą wtedy stwierdził, że on w ogóle by tylko SSRI zostawił w małej dawce, a reszta out, ale mój lekarz się wtedy na to nie zgodził i odstawił tylko bupropion. Oczywiście sama odstawka bupropionu nie spowodowała magicznie, że zaczęłam spać, ale wyprowadziła mnie poradnia bez żadnych leków nasennych z bezsenności skutecznie, a ja potrafiłam 3 doby nie spać ani minuty.

Od tamtego czasu mój magik unikał u mnie leków o działaniu aktywizującym, nawet sertraliny w wysokiej dawce i problemy ze snem nie wróciły. Owszem, zdarzą się gorsze noce, ale takie zdarzają się każdemu. Zdarzały się gorsze tygodnie, ale wtedy wystarczyło włączenie eszopiklonu na tydzień i problem się rozwiązywał.
ODPOWIEDZ
Newsy
1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.

Papier nasączony syntetyczną marihuaną

W strzelińskim zakładzie karnym wykryto próbę przemytu substancji ABP, którą nasączone były kartki listu. Działanie syntetycznego narkotyku można porównać do silnego działania marihuany.

Mocny początek 2025 roku dla europejskiego rynku konopnego. Niemcy, Polska i UK na fali wzrostu

Początek 2025 roku przyniósł solidne otwarcie dla europejskiego rynku konopnego. Mimo trudności z poprzednich lat i sporych wyzwań regulacyjnych, wiodące firmy w sektorze notują rekordowe wyniki sprzedaży, a zainteresowanie rynkiem rośnie z każdym miesiącem.