Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
Biorę od 2 tyg, zauważyłem u siebie efekt uboczny o którym nie widziałem żadnej wzmianki: bardziej tunelowe widzenie, wzrok koncentruje się na konkretnym obiekcie. Samo w sobie dość ciekawe, zwiększa koncentrację, ale efektem ubocznym są lekke zniekształcenia na peryferiach, gdzie mózg jakby doszukiwał czy dopasowywał kształty. Samo w sobie trochę creepy, gdybym miał lęki pewnie by je nasiliło.
Okazało się, że kolega jest na bupropionie dwa lata i od razu mi wypalił, że wzrok robi mu psikusy i od czasu do czasu wydaje mu się, że ktoś stoi obok, a to tylko przedmioty w podobnym kształcie.
Pokrywa się to z moimi doświadczeniami.

przeniesiono do wątku ogólnego. lady
  • 46 / 7 / 0
Czy jest sens prosić magika o bupropion , jeśli wcześniej miałem kontakt z reboksetyną i metylofenidatem? Po tamtych lekach lęki bardziej wywalone i wrażenie zmienionego głosu, na plus tylko trochę więcej energii. Ja wygląda łączenie tego z paroksetyną/ duloksetyną?
  • 960 / 176 / 0
@paxtiniarz będąc na paroksetynie nie odczujesz lęków po buprioponie bo paro kasuje lęki ale duloksetyna + bupriopon to jeszcze więcej noradrenaliny więc i lęki może zwiększyć taki mix.
  • 192 / 65 / 2
@tajemniczy25 nie powiedziałbym, że paroksetyna jest złotym środkiem na lęki. sam byłem na paro 3/4 miesiace, głównie z powodu właśnie lęków i jak były tak zostały a nawet momentami było gorzej. wszystko jest zależne od organizmu. aktualnie jestem w trakcie wchodzenia na bupropion wiec co do jego efektów na lęki zbyt dużo sie nie wypowiem jednak faktem jest tak jak napisałeś, że bupropion może zwiekszyć lęki.

@paxtiniarz MPH stosowałeś leczniczo czy rekreacyjnie? czestym mixem jest SSRI + bupropion (bupropion przy SSRI oddziałuje o wiele silniej na dopamine) i nad tym bym sie przyjrzał jeśli same SSRI na ciebie nie działaja. duloksetyny z bupropionem zdecydowanie bym nie łaczył, bupropion wystarczajaco podbija noradrenaline.

11:39 Ricsson[257]: w ogóle
11:39 Ricsson[257]: uwierzyłem w boga, w cuda
11:39 Ricsson[257]: miałem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: wypiłem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson[257]: mam 3 piwa
neurogroove.info - zarzuć trip raportem
  • 46 / 7 / 0
@Devixo MPH leczniczo. Jeśli robienie bańki w głowie i patrzenie na świat zza serotoninowej otoczki to leki coś działają( pod tym względem paroksetyna przebija wszystko) Stosowałes może taki mix ssri+ bupropion? i czy istnieje przy takim połączeniu istone ryzyko jakiś drgawek (ulotka) itd?
  • 1876 / 193 / 0
22 marca 2025Lirien pisze:
Biorę od 2 tyg, zauważyłem u siebie efekt uboczny o którym nie widziałem żadnej wzmianki: bardziej tunelowe widzenie, wzrok koncentruje się na konkretnym obiekcie. Samo w sobie dość ciekawe, zwiększa koncentrację, ale efektem ubocznym są lekke zniekształcenia na peryferiach, gdzie mózg jakby doszukiwał czy dopasowywał kształty. Samo w sobie trochę creepy, gdybym miał lęki pewnie by je nasiliło.
Okazało się, że kolega jest na bupropionie dwa lata i od razu mi wypalił, że wzrok robi mu psikusy i od czasu do czasu wydaje mu się, że ktoś stoi obok, a to tylko przedmioty w podobnym kształcie.
Pokrywa się to z moimi doświadczeniami.

przeniesiono do wątku ogólnego. lady
Ten ubok to jak błogosławieństwo z nieba dla ludzi z deficytem uwagi czy jakkolwiek zjebanym focusem przez te i owe używki. Tak jak napierdalam w komputer całe życie, po ciągach na fecie nie potrafiłem ani skupić wzroku ani wysiedzieć zbyt długo przy monitorze. Teraz znowu mogę siąść i coś porobić, mniej lub bardziej pożytecznego

Ktoś się wypowie ile może trwać okres adaptacji fizycznej do leku? Bo niestety czuć przy wysiłku (Nawet przy spacerze) szybszy i mocniejszy puls, i taka jakby większa męczliwość
Zakonnik Wielu Zakonów
Tak zwany Wielozakonnik
Z tytułem Zakonnego Doktorka
  • 146 / 21 / 0
Brał ktoś bupropion plus pregabalina? Jak to zadziała?
  • 23 / 4 / 0
@kropka855 Generalnie, pregabalina może zbijać te lęki po bupropionie. Ta kombinacja może dawać solidny efekt antydepresyjny z elementem przeciwlękowym, któremu samemu bupropionowi brakuje.
  • 1051 / 299 / 2
@Nemk0 generalnie to powinien być ch*j w hipokamp za polecanie komuś tak kurewsko jebiącej pamięć i funkcje poznawcze substancji. W dodatku uzależniającej bardziej niż benzodiazepiny - IMO.
Nie bierz tego do siebie, ale większość która przeszła przez pregabalinowe piekło się ze mną zgodzi.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 23 / 4 / 0
@Merx Zazwyczaj prega jest dosyć neutralna, na pewno nie upośledza jak benzo, choć faktycznie u niektórych ryje pamięci. Ja patrzę z perspektywy terapeutycznej i oczywiście pregabaline należy stosować najmniejszą efektywną dawkę. Dla większości 75mg trzy razy dziennie wystarczy i nie będzie to piekło schodzić moim zdaniem.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana. Przerwa tolerancyjna – prosty sposób, by konopie znów działały lepiej

Choć powszechnie uważa się, że jeśli dawka przestaje działać, należy ją zwiększyć – nie zawsze jest to właściwe podejście. U niektórych osób większa dawka działa wręcz odwrotnie, ponieważ ich organizm rozwinął zbyt wysoką tolerancję. Zwiększanie dawki może osłabić działanie terapeutyczne i zwiększyć koszty leczenia. Przerwa tolerancyjna (tzw. tolerance break) oraz zmniejszenie dawek po jej zakończeniu może zwiększyć korzyści terapeutyczne i obniżyć potrzebne ilości konopi nawet o 60%.

Fabryka narkotyków zlikwidowana

Policjanci Zarządu w Poznaniu Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości wspólnie z Zarządem w Łodzi Centralnego Biura Śledczego Policji, przy współpracy z prokuratorami wielkopolskiego pionu Przestępczości Zorganizowanej Prokuratury Krajowej, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą, której członkowie wytwarzali środki psychotropowe. W działaniach polegających na likwidacji laboratorium narkotykowego udział brali także funkcjonariusze KAS i pracownicy Wydziału Zwalczania Przestępczości Środowiskowej WIOŚ w Olsztynie.

Żeby nie dostać mandatu za piwo, próbował przekupić policjantów 70 euro i kokainą

Przyłapany na piciu piwa na peronie sopockiego dworca 33-latek, by nie dostać mandatu, zaoferował policjantom łapówkę: 70 euro i... kokainę.