Więcej informacji: Benzydamina w Narkopedii [H]yperreala
Otóż chodzi o dostępność ów smakołyku poza granicami naszego kraju, mianowicie chodzi głównie o Niemcy ale również o inne kraje
Jeśli już jest taki wątek to przepraszam, aczkolwiek szukałem w wątku o Niemczech i nie tylko i że tak powiem... ch*ja znalazłem :) pozdrawiam.
Co się tyczy Niemiec sprawdziłem to na razie tylko dość pobieżnie w internecie, ale chyba ciężko dostać jakikolwiek preparat warty uwagi, Tantum Rosa jest tam na receptę, a natknąłem się tylko na preparaty na gardło z benzą, czyli tantum verde i różne jego odpowiedniki, w nich jednak jest za mało benzy żeby miało to sens.
Na jakiejś stronie wyczytałem, że najwięcej doniesień o nadużywaniu benzydaminy pochodzi z Polski, Rumunii i Brazylii idąc tym tropem prawdopodobnie w Rumunii i Brazylii jest ona równie łatwo dostępna co w Polsce.
Co się stanie po Dextrometorfanie?
Ona jedyna, wierna dziewczyna - amfetamina buprenorfina
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje
...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii
Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.
Mentzen radzi młodym, by pili alkohol i palili. "Nie piją (...), nie ma z tego dzieci"
Zdaniem Sławomira Mentzena młodzi ludzie powinni robić tylko trzy rzeczy: uczyć się, pracować i... pić alkohol. Swoimi przemyśleniami prezes Nowej Nadziei i lider Konfederacji podzielił się w środę, 20 maja, podczas spotkania z mieszkańcami Świebodzina.