Benzedryna, psychedryna, α-metylofenyloetyloamina
Więcej informacji: Amfetamina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 223 / 51 / 0
Popieram odpowiedzi, z powodu wypłukania wapna i witaminy D3, przez zmniejszenie ilości wydzielania śliny, nie mycia zębów podczas ciągu, oraz przede wszystkim dlatego, że trafia ona do twoich ust i bezpośrednio niszczy zęby. Trafia tam przez śluzówki, oraz podczas spływu. A jest silną zasadą i wżera się w szkliwo. No czyli jest parę konkretnych powodów. Po wypłukaniu wapnia z kośćca ząb może stracić stabilizację, przez brak witamin np C, dziąsła rozmiękną wpuszczą bakterie do miazgi i ząb po prostu ci wypadnie. Polecam starać się chociaż, wcinać dobrej jakości suplementy lub leki, które to niwelują. I nie chodzi mi o wapno w pluszu...
  • 404 / 40 / 0
Nie jest tu dokładnie opisana amfetamina,ale chyba jest taka sytuacja,jak z metamfetamina
ale sa podane jeszcze inne narkotyki

Amerykańscy dentyści ostrzegają – regularne zażywanie narkotyków może być przyczyną poważnych problemów z uzębieniem. Spośród wszystkich substancji odurzających największe uszkodzenie zębów powoduje metamfetamina (odpowiedzialna za tzw. "metamfetaminowy uśmiech" odsłaniający popsute i gnijące zęby).
Pod wpływem metamfetaminy obecny w szkliwie zębów fosforan wapnia zostaje zastąpiony przez siarczan wapnia, o wiele łatwiej rozpuszczalny w wodzie. W efekcie dochodzi do błyskawicznej erozji szkliwa i rozwoju próchnicy, która atakuje wszystkie bez wyjątku zęby. Często zmianom tym towarzyszy przewlekły stan zapalny dziąseł i błony śluzowej jamy ustnej manifestujący się trudnymi do wyleczenia nadżerkami i owrzodzeniami. Istotne jest to, iż proces destrukcji postępuje bardzo szybko – czasem wystarczy kilka miesięcy, aby dotąd zdrowe zęby uległy całkowitej i nieodwracalnej ruinie. Pod wpływem narkotyku ulega zmianie struktura szkliwa – traci ono twardość, staje się miękkie, gąbczaste, podatne na urazy. Na zębach pojawiają się brązowo-szare lub czarne przebarwienia, następnie zęby kruszą się i samoistnie łamią albo wypadają.

Co narkotyki mogą zrobić z Twoimi zębami
marihuana – powoduje suchość w ustach i zmniejsza wydzielanie śliny. Tymczasem ślina pełni w jamie ustnej wiele ważnych funkcji, np. działa bakteriobójczo, wypłukuje resztki pokarmu, remineralizuje niewielkie ubytki. Zmniejszone wydzielanie śliny może więc poważnie zwiększyć ryzyko rozwoju próchnicy.
kokaina – zmieszana ze śliną tworzy bardzo kwaśny roztwór, powodujący erozję szkliwa i uszkodzenie zębiny. Ponadto osoby uzależnione często wcierają ten narkotyk w dziąsła, co prowadzi do owrzodzeń i stanów zapalnych, z czasem powodujących trwałe uszkodzenie kości szczęki.
heroina – hamuje wydzielanie śliny, doprowadza do zaciskania szczęk i zgrzytania zębami. Zwiększa również zapotrzebowanie na napoje gazowane i słodycze, które jeszcze bardziej przyspieszają rozwój próchnicy.
metamfetamina – powoduje rozległe uszkodzenia zębów w bardzo krótkim czasie. Zażywające ją osoby cierpią na szczękościsk i zgrzytanie zębami, to zaś sprzyja ich kruszeniu i ścieraniu. Innym skutkiem ubocznym przyjmowania narkotyku jest błyskawiczna kwasowa erozja szkliwa oraz zaburzone wydzielanie śliny. Uszkodzeniu ulegają również naczynia krwionośne w dziąsłach, które kurczą się odsłaniając szyjki zębów.
ecstasy – niepożądane działanie narkotyku obejmuje bruksizm, zaciskanie szczęki i suchość w ustach.

Warto w tym miejscu dodać, iż leczenie stomatologiczne osób uzależnionych od narkotyków często bywa obarczone sporą dawką ryzyka, ze względu na interakcję środka miejscowo znieczulającego z substancją odurzającą i duże prawdopodobieństwo zaburzeń pracy serca. Leczenie najczęściej sprowadza do ekstrakcji wszystkich zębów i zastąpienia ich całkowitą protezą. W Stanach Zjednoczonych problem bezzębności, będącej skutkiem ubocznym zażywania narkotyków, dotyczy dziś kilkunastu milionów osób.

http://dentonet.pl/w-jaki-sposob-narkot ... zcza-zeby/
  • 1 / / 0
Siema wszystkim :halu: Jeśli zauwazyliscie zmiany w waszych zębach np. kruszenie się .. etc . To po jakim czasie walenia. Polecacie coś na wzmocnienie tych zębów?

Wybaczcie jesli zadaje podobne pytanie ale jeszcze nie dokonca ogarniam strone , pozdro
będzie magik mówie wam :nos:
  • 16 / / 0
Kiedyś jak waliłem przez 2 lata prawie dzień w dzień to miałem strasznie słabe zęby, kruszyły się i wgl. Obecnie wale raz na jakiś czas, przede wszystkim nie na pusty żołądek. Najlepiej jest dobrze zjeść, przed kreską, podkresle słowo DOBRZE a nie DUŻO, tzn warzywa, owoce, węglowodany, białka i aminokwasy, a nie śmieciowe żarcie które samo w sobie dobija organizmu. Obecnie staram się dbać o dietę, nie robię ciągów po kilka dni, dobrze jem i mam się dobrze. Duży wpływ na zdrowie (i zęby zapewne) ma dobry sen. Nie jestem dietetykiem. amph biorę w dzień żeby mieć większego kopa, staram się tak wyliczyć dawki żeby wieczorem bez większych problemów zjeść i iść spać. Mam nadzieję że pomogłem.

P.S mialem też pół roczny ciąg na mecie i powiem tyle że kop jest zajebisty ale z mojej perspektywy amph jest zdrowsza o ile tak można powiedzieć o jakim kolwiek narkotyku, po za tym meta nie rozkłada się w organizmie i jak już masz brać to lepiej amph niż metę, a najlepiej to cpaj sport. :) Pozdro
  • 3455 / 555 / 2
Ja po dwuletnim ciagu mialem osiem zebow do napraway dziurawe itd.
Uwaga! Użytkownik Mefistofeles1945 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 210 / 18 / 0
Znam gościa stary wyjadacz fety od lat ale o dziwo zęby ma dobre, chyba co człowiek to inaczej.
Uwaga! Użytkownik Uszkodzonabania nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 49 / 19 / 0
Wystarczy dbać o zęby myć rano i wieczorem, pójść do dentysty przynajmniej ze raz w roku bo jak nie byłem kiedyś ze 3 lata to niby wszystko git a w środku jakieś ubytki.

Tak przynajmniej jest w moim przypadku bo znam ludzi co nie ćpają a mają takie szkliwo zębów, ze są jakies szare i z nalotem :zombie:
Uwaga! Użytkownik przeCZOLG nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3455 / 555 / 2
Jak waliłem sporo facety to wtedy mi się bardzo zęby psuły w sensie dziurek robiły mi się dziurki i musiałem wszystkie zęby robić górne i dolne zrobiłem wszystkie teraz mam zero dziurek i mało już spożywam amfy i jest gites Ząbki =)
Uwaga! Użytkownik Mefistofeles1945 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 27 / 10 / 0
Wpływ amfetaminy na zęby jest... Sam oceń.

Pomijając już fakt, że:

A. stimy powodują bruksizm (inaczej, szczękościsk, intensywne zgrzytanie zębami i finalnie ich ścieranie);
B. amfetamina wypłukuje z organizmu witaminy i substancje mineralne (w tym potrzebne zębom wapno);
C. raczej niewiele ludzi dba o higienę jamy ustnej podczas kilkudniowego ciągu xd,

to amfetamina (podobnie jak meta) uszkadza szkliwo zębów (siarczan amfetaminy zamienia obecny w szkliwie zębów fosforan wapnia w siarczan wapnia, który dużo łatwiej rozpuszcza się w wodzie). Szybko zauważalne są mikrouszkodzenia szkliwa, przebarwienia oraz stany zapalne dziąseł.
Uwaga! Użytkownik zephyr11 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 87 / 2 / 0
Czy botoks na żwacze spowoduje całkowity brak zaciskania zębów i brukzimu? (Mam problem z bruksizmem w nocy nie biorąc nawet nic) może komuś to pomogło i pozbył się szczekosciku?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
18-latek złapany na gorącym uczynku. W biały dzień sprzedawał narkotyki na ulicy

Bielańscy wywiadowcy zatrzymali dwóch mężczyzn na gorącym uczynku podczas transakcji narkotykowej. 18-latek przekazał 20-latkowi blisko 20 gramów marihuany. W wyniku dalszych działań funkcjonariusze zabezpieczyli przy nim oraz w jego mieszkaniu dodatkowe narkotyki – marihuanę i tabletki zawierające MDMA. Obaj trafili do policyjnej celi. Prokurator zastosował wobec 18-latka środek zapobiegawczy w postaci dozoru policyjnego.

Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok

Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.