Benzedryna, psychedryna, α-metylofenyloetyloamina
Więcej informacji: Amfetamina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 223 / 52 / 0
Popieram odpowiedzi, z powodu wypłukania wapna i witaminy D3, przez zmniejszenie ilości wydzielania śliny, nie mycia zębów podczas ciągu, oraz przede wszystkim dlatego, że trafia ona do twoich ust i bezpośrednio niszczy zęby. Trafia tam przez śluzówki, oraz podczas spływu. A jest silną zasadą i wżera się w szkliwo. No czyli jest parę konkretnych powodów. Po wypłukaniu wapnia z kośćca ząb może stracić stabilizację, przez brak witamin np C, dziąsła rozmiękną wpuszczą bakterie do miazgi i ząb po prostu ci wypadnie. Polecam starać się chociaż, wcinać dobrej jakości suplementy lub leki, które to niwelują. I nie chodzi mi o wapno w pluszu...
  • 404 / 40 / 0
Nie jest tu dokładnie opisana amfetamina,ale chyba jest taka sytuacja,jak z metamfetamina
ale sa podane jeszcze inne narkotyki

Amerykańscy dentyści ostrzegają – regularne zażywanie narkotyków może być przyczyną poważnych problemów z uzębieniem. Spośród wszystkich substancji odurzających największe uszkodzenie zębów powoduje metamfetamina (odpowiedzialna za tzw. "metamfetaminowy uśmiech" odsłaniający popsute i gnijące zęby).
Pod wpływem metamfetaminy obecny w szkliwie zębów fosforan wapnia zostaje zastąpiony przez siarczan wapnia, o wiele łatwiej rozpuszczalny w wodzie. W efekcie dochodzi do błyskawicznej erozji szkliwa i rozwoju próchnicy, która atakuje wszystkie bez wyjątku zęby. Często zmianom tym towarzyszy przewlekły stan zapalny dziąseł i błony śluzowej jamy ustnej manifestujący się trudnymi do wyleczenia nadżerkami i owrzodzeniami. Istotne jest to, iż proces destrukcji postępuje bardzo szybko – czasem wystarczy kilka miesięcy, aby dotąd zdrowe zęby uległy całkowitej i nieodwracalnej ruinie. Pod wpływem narkotyku ulega zmianie struktura szkliwa – traci ono twardość, staje się miękkie, gąbczaste, podatne na urazy. Na zębach pojawiają się brązowo-szare lub czarne przebarwienia, następnie zęby kruszą się i samoistnie łamią albo wypadają.

Co narkotyki mogą zrobić z Twoimi zębami
marihuana – powoduje suchość w ustach i zmniejsza wydzielanie śliny. Tymczasem ślina pełni w jamie ustnej wiele ważnych funkcji, np. działa bakteriobójczo, wypłukuje resztki pokarmu, remineralizuje niewielkie ubytki. Zmniejszone wydzielanie śliny może więc poważnie zwiększyć ryzyko rozwoju próchnicy.
kokaina – zmieszana ze śliną tworzy bardzo kwaśny roztwór, powodujący erozję szkliwa i uszkodzenie zębiny. Ponadto osoby uzależnione często wcierają ten narkotyk w dziąsła, co prowadzi do owrzodzeń i stanów zapalnych, z czasem powodujących trwałe uszkodzenie kości szczęki.
heroina – hamuje wydzielanie śliny, doprowadza do zaciskania szczęk i zgrzytania zębami. Zwiększa również zapotrzebowanie na napoje gazowane i słodycze, które jeszcze bardziej przyspieszają rozwój próchnicy.
metamfetamina – powoduje rozległe uszkodzenia zębów w bardzo krótkim czasie. Zażywające ją osoby cierpią na szczękościsk i zgrzytanie zębami, to zaś sprzyja ich kruszeniu i ścieraniu. Innym skutkiem ubocznym przyjmowania narkotyku jest błyskawiczna kwasowa erozja szkliwa oraz zaburzone wydzielanie śliny. Uszkodzeniu ulegają również naczynia krwionośne w dziąsłach, które kurczą się odsłaniając szyjki zębów.
ecstasy – niepożądane działanie narkotyku obejmuje bruksizm, zaciskanie szczęki i suchość w ustach.

Warto w tym miejscu dodać, iż leczenie stomatologiczne osób uzależnionych od narkotyków często bywa obarczone sporą dawką ryzyka, ze względu na interakcję środka miejscowo znieczulającego z substancją odurzającą i duże prawdopodobieństwo zaburzeń pracy serca. Leczenie najczęściej sprowadza do ekstrakcji wszystkich zębów i zastąpienia ich całkowitą protezą. W Stanach Zjednoczonych problem bezzębności, będącej skutkiem ubocznym zażywania narkotyków, dotyczy dziś kilkunastu milionów osób.

http://dentonet.pl/w-jaki-sposob-narkot ... zcza-zeby/
  • 1 / / 0
Siema wszystkim :halu: Jeśli zauwazyliscie zmiany w waszych zębach np. kruszenie się .. etc . To po jakim czasie walenia. Polecacie coś na wzmocnienie tych zębów?

Wybaczcie jesli zadaje podobne pytanie ale jeszcze nie dokonca ogarniam strone , pozdro
będzie magik mówie wam :nos:
  • 16 / / 0
Kiedyś jak waliłem przez 2 lata prawie dzień w dzień to miałem strasznie słabe zęby, kruszyły się i wgl. Obecnie wale raz na jakiś czas, przede wszystkim nie na pusty żołądek. Najlepiej jest dobrze zjeść, przed kreską, podkresle słowo DOBRZE a nie DUŻO, tzn warzywa, owoce, węglowodany, białka i aminokwasy, a nie śmieciowe żarcie które samo w sobie dobija organizmu. Obecnie staram się dbać o dietę, nie robię ciągów po kilka dni, dobrze jem i mam się dobrze. Duży wpływ na zdrowie (i zęby zapewne) ma dobry sen. Nie jestem dietetykiem. amph biorę w dzień żeby mieć większego kopa, staram się tak wyliczyć dawki żeby wieczorem bez większych problemów zjeść i iść spać. Mam nadzieję że pomogłem.

P.S mialem też pół roczny ciąg na mecie i powiem tyle że kop jest zajebisty ale z mojej perspektywy amph jest zdrowsza o ile tak można powiedzieć o jakim kolwiek narkotyku, po za tym meta nie rozkłada się w organizmie i jak już masz brać to lepiej amph niż metę, a najlepiej to cpaj sport. :) Pozdro
  • 3455 / 556 / 2
Ja po dwuletnim ciagu mialem osiem zebow do napraway dziurawe itd.
Uwaga! Użytkownik Mefistofeles1945 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 210 / 18 / 0
Znam gościa stary wyjadacz fety od lat ale o dziwo zęby ma dobre, chyba co człowiek to inaczej.
Uwaga! Użytkownik Uszkodzonabania nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 49 / 19 / 0
Wystarczy dbać o zęby myć rano i wieczorem, pójść do dentysty przynajmniej ze raz w roku bo jak nie byłem kiedyś ze 3 lata to niby wszystko git a w środku jakieś ubytki.

Tak przynajmniej jest w moim przypadku bo znam ludzi co nie ćpają a mają takie szkliwo zębów, ze są jakies szare i z nalotem :zombie:
Uwaga! Użytkownik przeCZOLG nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3455 / 556 / 2
Jak waliłem sporo facety to wtedy mi się bardzo zęby psuły w sensie dziurek robiły mi się dziurki i musiałem wszystkie zęby robić górne i dolne zrobiłem wszystkie teraz mam zero dziurek i mało już spożywam amfy i jest gites Ząbki =)
Uwaga! Użytkownik Mefistofeles1945 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 27 / 10 / 0
Wpływ amfetaminy na zęby jest... Sam oceń.

Pomijając już fakt, że:

A. stimy powodują bruksizm (inaczej, szczękościsk, intensywne zgrzytanie zębami i finalnie ich ścieranie);
B. amfetamina wypłukuje z organizmu witaminy i substancje mineralne (w tym potrzebne zębom wapno);
C. raczej niewiele ludzi dba o higienę jamy ustnej podczas kilkudniowego ciągu xd,

to amfetamina (podobnie jak meta) uszkadza szkliwo zębów (siarczan amfetaminy zamienia obecny w szkliwie zębów fosforan wapnia w siarczan wapnia, który dużo łatwiej rozpuszcza się w wodzie). Szybko zauważalne są mikrouszkodzenia szkliwa, przebarwienia oraz stany zapalne dziąseł.
Uwaga! Użytkownik zephyr11 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 87 / 2 / 0
Czy botoks na żwacze spowoduje całkowity brak zaciskania zębów i brukzimu? (Mam problem z bruksizmem w nocy nie biorąc nawet nic) może komuś to pomogło i pozbył się szczekosciku?
ODPOWIEDZ
HyperTuba dodaj film
Newsy
Legalizacja marihuany a młodzież: Nowy raport z USA obala mity

Czy legalizacja marihuany dla dorosłych sprawi, że nastolatki zaczną masowo po nią sięgać? To jeden z najczęstszych argumentów przeciwników zmian w prawie. Najnowszy, obszerny raport federalny ze Stanów Zjednoczonych pokazuje coś zupełnie innego. Użycie marihuany przez młodzież nie tylko nie rośnie, ale w niektórych grupach nawet spada. Czas przyjrzeć się faktom.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.