Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 8 / 1 / 0
@epiphone Dzięki za odpowiedź. Mam do Ciebie, wobec tego kilka pytań:
- jak długo bierzesz i na jakiej dawce jesteś?
- na jakie problemy bierzesz?
- czy bierzesz coś dodatkowo do tej wortioksetyny?
- jak z libido i erekcją po tym leku?
- jak byś porównał działanie w stosunku do innych ssri/snri?
- czy lek ten powoduje senność i ospałość w ciągu dnia?

Biorę pod uwagę odstawienie ssri i przejście na przedmiotowy lek - stąd te pytania.
  • 93 / 10 / 0
@hajperek
Ad.1. Od 10/2023-08/2024 brałem 20 mg, od 10/2024 biorę 10 mg
Ad.2. Na depresję nawracającą i osłabione funkcje poznawcze
Ad.3. Tak, biorę MPH, escitalopram, lamotryginę, pregabalinę, amisulpryd i samodzielnie armodafinil
Ad.4. Libido i erekcja bez zmian, ale u mnie nawet SSRI nie osłabia erekcji
Ad.5. Jest inny niż SSRI, nie tłumi tak mocno emocji, lekko aktywizuje, u mnie poprawia koncentrację i myślenie. Nie nadaje się raczej do ciężkiego kryzysu, np. jak Ci żona i dzieci zginą w wypadku, to wortio nie ulży w cierpieniu tak jak SSRI by to zrobił. Ale do "stabilnej" depresji jest okej
Ad.6. Nie powoduje ospałości, czuć trochę wyciszenie, ale nie takie odrętwienie jak po SSRI, tylko jakby mniej bodźców Cię rozpraszało i wkurzało, jest to bardziej naturalne uczucie

To moje odczucia, każdy może mieć inne, wortio też jest m.in. SSRI, więc na kogoś może zadziałać usypiająco i zabić libido, ale nie da się przewidzieć tego przed spróbowaniem
  • 341 / 122 / 0
19 grudnia 2024hajperek pisze:
Witam i chciałbym odświeżyć trochę temat Wortioksetyny. Czy ktoś z Was przyjmuje ten lek dłuższy czas z dobrym skutkiem?
Ja również. Mam bardzo podobne obserwacje, jak kolega powyżej.

1) Biorę od marca 2024 do teraz - najpierw 5 mg dziennie, potem po 0,5 roku zwiększone do 10 mg.
2) Stany depresyjne, wahania nastroju i anhedonia - dodatkowo spotęgowane rozpadem długoletniego związku - i na to zadziałało skutecznie, nastrój ustabilizował się po około 2 tygodniach i np. zniknęły regularne napady płaczu i takiego rozdzierającego smutku i żalu. Przy okazji okazało się, że wortioksetyna bardzo mi pomogła na moją nerwicę lękową i napady lęku panicznego z objawami somatycznymi, głównie kardiologicznymi. Tak więc ogólnie same korzyści.
3) MPH i doraźnie benzo (alprazolam) - to głównie na sytuacje silniejszego stresu, głównie w pracy.
4) Libido bez zmian, a jeśli już mówić o jakiejś zmianie, to raczej na plus - bo z powodu przewlekłych stanów depresyjnych to libido było i tak ogólnie słabe. Wortioksetyna okazała się właśnie lekiem pierwszego wyboru w moim przypadku właśnie z tego powodu - moich obaw o to, że SSRI mnie całkowicie wykastrują.
5) Nie brałem innych SSRI, ale przyznam, że wortioksetyna działa pozytywnie na funkcje kognitywne i absolutnie nie zamula i nie otumania. Emocje trochę tłumi, ale nie jakoś bardzo - to akurat jest efekt pożądany, aby się wszystkim tak bardzo nie zadręczać i nie przejmować.
6) Absolutnie nie powoduje senności w ciągu dnia, ale w moim przypadku niewątpliwie wpływa na sen - który jest głębszy i dłuższy, aniżeli był zanim zacząłem stosować ten lek. Trudniej jest rano wstać, chciałoby się spać w nieskończoność - jak mam wolne, to bywa że śpię nawet 12-13 godzin :) Do tego dochodzą bardzo intensywne, długie i hiperrealistyczne sny. Ten efekt nasenny zintensyfikował się jeszcze bardziej po przejściu z dawki 5 na 10 mg.
  • 8 / 1 / 0
@Obrazoburca i @epiphone Bardzo dziękuję Wam za obszerne odpowiedzi na pytania. Widzę, że bierzecie to razem z metylofenidatem i innymi w przypadku @epiphone, więc pewnie i ssri/snri na tym zestawie nie powodowałyby senności w ciągu dnia. Pocieszające jest to, że na lęk coś tam podziałało w przypadku @Obrazoburca Wortio na pewno będzie brana przeze mnie pod uwagę podczas rozmowy z lekarzem.
  • 1 / / 0
siemano hype'owe świry, jako że o wortio w swoim czasie otarłem się trzy razy w życiu, pozwoliłem sobie i ostatnio włączyć ją do swojego miksu:

- Wenla (XR 2x150mg/d)
- Prega (75 lub 150mg lub 225mg/d)
- MPH (XR 40mg/d)
- Sulpiryd (50mg lub 100mg/d)
- Opipramol (50mg/d)

Wenla (150), prega, MPH -> rano
Wenla (150), sulpiryd, opi -> wieczór

Tak więc do tego wpadło jeszcze 10mg wortio rano (póki co dwa dni). Większych efektów nie zauważam, może lekkie rozleniwienie i dużo spanka, ale możliwe że wynika to z innych czynników. Głównie zależało mi na poprawie funkcji kognitywnych (które skądinąd wydają się dosyć obniżone, w szczególności ostatnimi czasy).
  • 3 / / 0
Jako pacjent mam wrażenie, że lek staje się powoli ulubionym lekiem naszych lekarzy. Czy też macie takie doświadczenia?

Wspominane przez psychiatrów działanie prokognitywne wydają się dosyć skromne i jeszcze możnaby sporo pobadać w tym temacie - https://www.thecarlatreport.com/article ... trintellix

Poza tym warto mieć na uwadze to, ze jest metabolizowany przez cyp2d6 więc predyspozycje lub mixy z innymi lekami metabolizowanymi w ten sposób może zwiększyć stężenie leku - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35703273/

Oczywiscie to tylko moje zrozumienie jako laika, nie lekarza.
  • 793 / 183 / 0
@cabanos1
Przyjrzałem się badaniu i raczej nie ma to żadnego znaczenia, a nawet może osłabiać takie leki jak kodeina chociażby.

Z badania wynika tak, że wortioksetyna metabolizuje się i działa podobnie przy normalnym i ultraszybkim udziale enzymu CYP2D6. Za to gorzej przy wolnym metabolizmie. A co do tej kodeiny to nie co prawda z badania tylko moja prywatna dedukcja, że jak wortio przyjmiemy wcześniej to enzym będzie wyczerpany A kodeina działać słabiej. Tak samo działa dorzucanie kodeiny. Prawie brak efektów u większości.
  • 1499 / 239 / 0
@cabanos1 coś w tym jest co piszesz, niedawno dr sam mi zaproponował wortioksetynę, gorzej że się jełop uparł że nie jest refundowana i xhuj. Parę lat temu inny lekarz, starszy gość, ode mnie dowiedział się o istnieniu takiego leku ale bez problemów dał mi z refundacją.
Też mnie ciekawiło to działanie prokognitywne, ale jak brałem 10 mg dwa miesiące nie zauważyłem żadnej różnicy, poza tym gdzieś czytałem że wszystkie SSRI mają takie właściwości i to nie jest nic nadzwyczajnego. Myślę że coś w tym jest, kiedy po paru latach niebrania leków wróciłem do SSRI poprawiła mi się koncentracja. Być może to dlatego że przestałem być aż tak nerwowy i spięty po prostu.
  • 395 / 153 / 0
@zburzony jeśli chodzi o refundację wortioksetyny, to mają ją tylko duże opakowania.
  • 1499 / 239 / 0
@ladyinnaightmares właśnie to próbowałem facetowi wytłumaczyć ale wiedział lepiej...
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?

Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.

Pierwsze takie badania obaliły popularny mit

Mikrodawki LSD zyskały popularność jako potencjalna metoda leczenia ADHD, ale najnowsze badanie kliniczne wykazało, że ich skuteczność nie przewyższa placebo. Choć wiele osób wierzyło w poprawę koncentracji i samopoczucia, naukowcy nie znaleźli na to dowodów.

Fabryka narkotyków zlikwidowana

Policjanci Zarządu w Poznaniu Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości wspólnie z Zarządem w Łodzi Centralnego Biura Śledczego Policji, przy współpracy z prokuratorami wielkopolskiego pionu Przestępczości Zorganizowanej Prokuratury Krajowej, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą, której członkowie wytwarzali środki psychotropowe. W działaniach polegających na likwidacji laboratorium narkotykowego udział brali także funkcjonariusze KAS i pracownicy Wydziału Zwalczania Przestępczości Środowiskowej WIOŚ w Olsztynie.