Więcej informacji: Arylcykloheksaminy w Narkopedii [H]yperreala
U jednego vendora ostatnio zagościło.
Wzór sumaryczny
C₁₅H₂₀F₃N
Nazwa systematyczna (IUPAC)
N-etylo-1-[3-(trifluorometylo)fenylo]cykloheksyloamina
Struktura chemiczna
Substancja ta należy do klasy arylocykloheksyloamin. Jej struktura składa się z trzech głównych elementów:
Pierścień cykloheksanu: Centralny element cząsteczki.
Grupa aminowa: Podstawienie N-etylowe (grupa etylowa dołączona do azotu), co jest
charakterystyczne dla analogów PCE.
Pierścień aromatyczny (fenylowy): Dołączony do pierwszego węgla cykloheksanu, z podstawieniem trifluorometylowym (-CF₃) w pozycji 3 (meta).
3-TFM-PCE (znany również jako 3-Trifluorometyl-PCE) to nowa substancja psychoaktywna z grupy arylocykloheksyloamin, będąca analogiem eticyklidyny (PCE). W 2025 roku jest ona klasyfikowana jako tzw. research chemical o działaniu dysocjacyjnym.
Czym jest 3-TFM-PCE?
Pod względem chemicznym jest bliskim krewnym substancji takich jak ketamina, DCK czy 3-MeO-PCE. Działa głównie jako antagonista receptora NMDA, co prowadzi do przerwania komunikacji między różnymi ośrodkami w mózgu.
Główne efekty działania:
Dysocjacja: Uczucie odseparowania umysłu od ciała oraz od otoczenia.
Zmiany sensoryczne: Zniekształcenia wzrokowe i słuchowe, zmiany w postrzeganiu czasu.
Pobudzenie/Mania: Podobnie jak inne pochodne PCE, może wykazywać silniejszy komponent stymulujący niż ketamina.
I co najlepsze jest to dostępne stacjonarnie, pasowało by wzór znaleźć.
Przyjrzę się dokładniej później, a na razie powiem tyle, że interesuje mnie na ile to jest zbliżone do DCK. Nie jestem fanem stymulujących arylek, dlatego opis raczej mnie zniechęca. Obawiam się też uczucia strucia. Ja wolę czyste doświadczenie z dobrym headspace, klarownością itd., coś jak DCK, chociaż ostatnio zdarzyło mi się pierwszy raz tak naprawdę przedawkować i to co się działo to ja pierdolę
serotoninowy pisze: a może ankieta powinna brzmieć czy vetulani po kolejenej dawce odłączy swój mózg od ciała i już na zawsze będzie frywolnie dryfowal na latającym dywanie i odbywac podróże międzygwiezdne zapięty w pasy na oddziale psychiatrii dożywotnio.
Dysocjant z tego rodzaju unikalnymi, ciekawymi efektami by się przydał, a nie kolejne odklejające, spidujące, podtruwające, fluorowe coś.
serotoninowy pisze: a może ankieta powinna brzmieć czy vetulani po kolejenej dawce odłączy swój mózg od ciała i już na zawsze będzie frywolnie dryfowal na latającym dywanie i odbywac podróże międzygwiezdne zapięty w pasy na oddziale psychiatrii dożywotnio.
02 stycznia 2026Vetulani44 pisze: @nCuX Co to znaczy stacjonarnie? W NL to wiele rzeczy jest stacjonarnie a z tego co wiem różne rc shopy robią dostawę na drugi dzień, czasem chyba nawet tego samego dnia.
Przyjrzę się dokładniej później, a na razie powiem tyle, że interesuje mnie na ile to jest zbliżone do DCK. Nie jestem fanem stymulujących arylek, dlatego opis raczej mnie zniechęca. Obawiam się też uczucia strucia. Ja wolę czyste doświadczenie z dobrym headspace, klarownością itd., coś jak DCK, chociaż ostatnio zdarzyło mi się pierwszy raz tak naprawdę przedawkować i to co się działo to ja pierdolęPo części zostało mi do tej pory... Może kiedyś to opiszę...
edit
Był dostępny.
02 stycznia 2026Zgienty pisze: Dużo fluoru, może być toksyczne.
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
USA. Takiej zmiany w kwestii marihuany nie było od dekad
Ministerstwo sprawiedliwości USA zmieniło w czwartek klasyfikację produktów z marihuany. To najdalej idąca zmiana polityki w tej sprawie od dekad. Marihuana znalazła się w "koszyku" substancji o umiarkowanym lub niskim potencjale uzależnienia, takie jak ketamina, paracetamol z kodeiną i sterydy anaboliczne.
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.
Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny
Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe