...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 4 / / 0
Cześć

Nie wiem czy dobry dział mam nadzieję że nie zostanę zlinczowany.
Wiem że to trochę głupie ale idzie się uzależnić od wszystkiego.
Ja niestety od kilkunastu dobrych lat od Coca coli.
Czy ktoś z was ma podobne uzależnienie?
Przypuszczam że to od cukru plus kofeina.
Próbowałem rzucić wiele razy z większym mniejszym skutkiem.
Ale mam problem taki ze za każdym razem jak odstawiam i do południa się nie napije coli to w późne południe zaczyna boleć mnie głowa, ale ból jest okropnien przeszywający do tego stopnia że można się porzygać. Efekt potrafi się utrzymywać przez długi czas nawet kilka dni.
Próbowałem ograniczać stopniowo ale to nie działa zbyt dobrze prędzej czy później i tak tracę rachubę i wraca do normy.

Czy ktoś borykał się z podobnym uzależnieniem i może coś doradzić.
Fajnie by było przestać sobie niszczyć żołądek.
  • 2394 / 653 / 0
Raz że Colą sobie bardzo nadwyrężyłeś żołądek. Dwa nie - od Koli nie uzależnisz sie fizycznie jak od innych nakrotyków. Jedynie psychicznie bedzie Ci brakowac tego specyficznego słodkiego smaku. Mogles sie co najwyzej od kofeiny uzaleznic ale w Coli jest jej tak mało że jesli już to uzależniles się w bardzo małym stopniu. Więc albo przejdz na prawdziwą parzoną kawę to jest zdrowsze albo przestać to scierwo pić bo sobie układ trawienny rozwalisz . Poboli głowa dwa dni mozesz byc senny i przejdzie. Skręta się po tym nie dorobisz, gwarantuję xD
  • 1660 / 300 / 0
Tak, jak kolega powyżej mówi - przestań to gówno pić, najwyżej kawkę sobie zrób, na ból głowy weź Metafen. Podejrzewam, że ten ból łba jest pochodzenia psychicznego - sama świadomość braku coli go wywołuje. Może spróbuj Tic Taców o smaku coli, by oszukać trochę mózg?
Wybaczcie, ale nie odpowiadam na PMy nowych użytkowników w sprawie lekarzy, którzy wystawiają mi recki na IV-P. Ruszcie głową, panowie z komendy. A jak macie mniej niż 18 lat, to wypierdalać do szkoły, a nie bierzecie się za benzo za kasę starych.
  • 1223 / 486 / 0
dla mnie coca-cola nadaje się tylko do dwóch rzeczy, odrdzewiania śrub i popijania thiocodinu %-D
  • 1660 / 300 / 0
Osobiście wolę Pepsi, ale i tak nie piję ani jednego, ani drugiego, bo wolę zapijać Thiocodin energolem :pacman:
Wybaczcie, ale nie odpowiadam na PMy nowych użytkowników w sprawie lekarzy, którzy wystawiają mi recki na IV-P. Ruszcie głową, panowie z komendy. A jak macie mniej niż 18 lat, to wypierdalać do szkoły, a nie bierzecie się za benzo za kasę starych.
  • 380 / 89 / 0
Poradzić? Musisz znaleźć jakiś zamiennik, inaczej raczej nie odstawisz.
Mam znajomego z takim samym problemem, ostatnio jego bebechy przestały trawić tłuszcze, zamiana na kawe czy herbe nie wchodzi w gre więc mu o tym nawet nie wspominam.
Koniec końców bardzo destrukcyjny nałóg bez współmiernych korzyści
:fuj: :fuj: :fuj:
  • 1 / / 0
Niestety głowa, jej zawartość jest prowodylem. To tak jak z rzuceniem papierosów, jak nie będzie człowiek sam chciał, to nie rzuci.
:liść: :liść: :zombie: :bongo: :kreska:
  • 12465 / 2423 / 0
A cola jest legalna : )
Z ciekawości - ile tej coli dziennie pijesz? Nie jestem ekspertem w dziedzinie uzależnień, ale pewnie uzależniłeś się od konkretnego produktu. Jak wypijesz kawę i zjesz ciastko, to nie masz tych objawów? Pewnie masz...

Ja też lubię wypić małą puszkę (tą najmniejszą) coca coli z rana - lepiej mi się pracuje.
Jak jednak nie ma "okazji", to nie piję i nawet nie myślę o niej.
Ja bym próbował zamienić np na Sprite i sprawdzić, co się stanie. Jeśli nic, to pewnie chodzi o napoje gazowane - wtedy sprawa dość prosta - dolewasz sobie do gazowanej mineralnej trochę soku i masz zdrowy zamiennik.
Wątpię jednak, by to było takie proste...
  • 4 / / 0
Około litra dziennie nie więcej niż 1.5 czasem pół litra
Nie da się tego zastąpić innymi napojami żeby mnie nie bolała głowa.

Jedynie mogę to zastąpić energetykami ale to jescxe większe gówno.
  • 7 / / 0
Możesz być uzależniony bezpośrednio od dużych ilości cukry lub kofeiny (lub obu na raz). Jeśli chodzi o smak coli (i ilość cukru), spróbuj przejść na zero/light ograniczając zbyt duże ilości cukru. Jeżeli chodzi o nagłe duże ilości cukru, spróbuj zmodyfikować swoją dietę pod kątem indeksu glikemicznego. Lepiej zwrócić na to uwagę teraz, niż mieć później problemy z trzustką i wątrobą (czy żołądkiem). Jeśli chodzi natomiast o kofeinę, pij kawę w mniejszych ilościach jak już (nawet z cukrem jeśli musisz), a z czasem przerzuć się na decaff (niekoniecznie na zawsze). Może ci też brakować witamin, dlatego możesz być znurzony, osłabiony, mieć zawroty głowy etc. i kompensować to dużą ilością kofeiny i cukru. Staraj się nie pić kawy (ani coli jak musisz) na pusty żołądek... Jeżeli by nic nie ustawało skontaktuj się najlepiej z dietetykiem lub/i lekarzem. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=CXpE9u-yuTs
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Musk zażywał narkotyki w Białym Domu? Trump "ma nadzieję, że nie"

Donald Trump, komentując doniesienia "New York Timesa", wyraził nadzieję, że Elon Musk nie zażywał narkotyków w Białym Domu. Amerykański przywódca zdradził także, co zrobi z zakupioną od miliardera teslą. Od momentu odejścia Muska z administracji pomiędzy prezydentem a jego byłym doradcą trwa spór.

Pierwsze takie badania obaliły popularny mit

Mikrodawki LSD zyskały popularność jako potencjalna metoda leczenia ADHD, ale najnowsze badanie kliniczne wykazało, że ich skuteczność nie przewyższa placebo. Choć wiele osób wierzyło w poprawę koncentracji i samopoczucia, naukowcy nie znaleźli na to dowodów.

Raport unijnej agencji ds. narkotyków: Polska na czele produkcji syntetycznych katynonów

Polska jest na czele europejskiej produkcji syntetycznych katynonów, jednej z najczęściej nadużywanych substancji psychoaktywnych - wynika z raportu Agencji Unii Europejskiej ds. Narkotyków (EUDA). Przy wytwarzaniu narkotyku współpracowały polskie i ukraińskie grupy przestępcze - dodano.