Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 3497 / 740 / 9
Wrzucamy fotkę interesującej nas rośliny i oczekujemy na odpowiedź kogoś kto ją zna i miał z nią styczność.

Zdjęcia wrzucamy jako załącznik do posta.
roslinka.jpg
Czy to aronia, nie mylę się?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Uwaga! Użytkownik Zgienty jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1100 / 273 / 0
aronia
Uwaga! Użytkownik 3ldritch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 224 / 25 / 0
Ja nie mam zdjęcia ale mam cały krótki filmik z YT gdzie roślina jest pokazana. Gość ( ponoć znany i szanowany zielarz ) twierdzi że po zjedzeniu paru liści jest śmiechawka i że niby tylko starzy zielarze ją znają, jak dla mnie to prawdopodobnie sobie jaja robił a sama roslina przypomina odrobinę miętę ale może ktoś z forum ją zna. Na FB w grupach zielarskich temat często się powtarza ( tam też psychonauci są jak widać )ale nikt nie rozpoznaje. Może ktoś z was kojarzy i ostatecznie utwierdzi mnie w przekonaniu że to działa albo wyprowadzi z błędu. Oto link https://youtu.be/WbqCtUqsErA
  • 1037 / 245 / 0
Mam sporo soku z tej roślinki, cierpki w smaku, ale bardzo zdrowy, żeby się pozbyć tej cierpkości trzeba owoce najpierw zamrozić, jest to w 100% aronia
  • 51 / 7 / 0
Dokładnie. To aronia. Moja babcia robiła pyszne soki z aronii. Sok w połączeniu z wodą dawał słodki napój z delikatnym cierpkim posmakiem na języku
Cyrkiel
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
NIK odpowiada na wniosek Wolnych Konopi. „Przyjęto do wiadomości”, ale my nie odpuszczamy

Najwyższa Izba Kontroli odpowiedziała. I choć pismo jest obszerne, to w kluczowej dla nas [ Wolnych Konopi] kwestii … milczy. Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko Izby w sprawie naszego wniosku o przeprowadzenie kontroli dotyczącej kosztów i efektywności obecnego modelu ścigania za posiadanie marihuany.

Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.

Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę

Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.