Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 3448 / 717 / 9
Wrzucamy fotkę interesującej nas rośliny i oczekujemy na odpowiedź kogoś kto ją zna i miał z nią styczność.

Zdjęcia wrzucamy jako załącznik do posta.
roslinka.jpg
Czy to aronia, nie mylę się?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nawet Obi-Wan Kenobi był kiedyś helupiarzem.
  • 1100 / 273 / 0
aronia
Uwaga! Użytkownik 3ldritch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 223 / 24 / 0
Ja nie mam zdjęcia ale mam cały krótki filmik z YT gdzie roślina jest pokazana. Gość ( ponoć znany i szanowany zielarz ) twierdzi że po zjedzeniu paru liści jest śmiechawka i że niby tylko starzy zielarze ją znają, jak dla mnie to prawdopodobnie sobie jaja robił a sama roslina przypomina odrobinę miętę ale może ktoś z forum ją zna. Na FB w grupach zielarskich temat często się powtarza ( tam też psychonauci są jak widać )ale nikt nie rozpoznaje. Może ktoś z was kojarzy i ostatecznie utwierdzi mnie w przekonaniu że to działa albo wyprowadzi z błędu. Oto link https://youtu.be/WbqCtUqsErA
  • 1037 / 243 / 0
Mam sporo soku z tej roślinki, cierpki w smaku, ale bardzo zdrowy, żeby się pozbyć tej cierpkości trzeba owoce najpierw zamrozić, jest to w 100% aronia
  • 51 / 5 / 0
Dokładnie. To aronia. Moja babcia robiła pyszne soki z aronii. Sok w połączeniu z wodą dawał słodki napój z delikatnym cierpkim posmakiem na języku
Cyrkiel
ODPOWIEDZ
Newsy
Belgia: Rozbito gang przemytników kokainy

Policja rozbiła dużą grupę kokainową działającą w Belgii. Przemytnicy przywozili narkotyki z Ghany i Dominikany przez lotnisko w Brukseli. Następnie, przez port w Antwerpii, narkotyki były wysyłane za granicę. Niektórzy podejrzani spotykali się regularnie w barze shisha w Vilvoorde (Brabancja Flamandzka), aby omawiać swoje interesy.

Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.

Trzech mężczyzn oskarżonych o przemyt kokainy promem Norræna

Trzej mężczyźni w wieku 60–70 lat zostali oskarżeni o próbę przemytu ponad trzech kilogramów kokainy z Hiszpanii do Islandii promem Norræna. Grozi im do 12 lat więzienia.