Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 0 / / 0
Witam wszystkich!
Jestem studentem psychologii i piszę pracę na temat wpływu różnych substancji psychoaktywnych na kreatywność/twórczość człowieka. Badanie zajmie wam maks 20min. Wszystkie dane są anonimowe, nie będziecie musieli podawać żadnych danych personalnych. Jeśli kogoś zaciekawią wyniki - zachęcam do odzywania się przez forum, czy na email podany w ankiecie.
Odczarujmy mit o złych narkotykach :liść: :extasy: :tabletki: :amfa: :lsd: :grzybki: :ghb:

Link do badania
https://warsawpsy.eu.qualtrics.com/jfe/ ... o4682Gdb37
Lepiej jest płynąć, choć niebo się chmurzy,
Niż morskiej nigdy już nie doznać burzy
(...) Lepiej raz przepaść w zaburzone fale,
Niźli żyć gnijąc po trochu na skale..
  • 1043 / 151 / 0
Czy hipotezę, że kreatywność może być jedynie złudzeniem na haju również można potwierdzić lub zaprzeczyć?
  • 1290 / 367 / 0
Access Denied
You don't have permission to access "http://warsawpsy.eu.qualtrics.com/jfe/f ... o4682Gdb37" on this server.

Reference #18.b7501702.1597392037.6dd1b74

Hujowe miejsce na badanie cpunow.
  • 174 / 27 / 0
Z pewnością, pod wpływem marihuany mam dużo bardziej dojrzałe pomysły, na kolejne pociągniecia pędzlem, tak samo z grą na klawiszach, gra mi się płynniej, odkrywam nowe przejścia między rytmami, branie pełnoprawnych psychodelików jak LSD czy grzybów trwale poprawia u mnie zdolność do bardziej empatycznego, kreatywnego, logicznego myślenia, skrótem poszerzają horyzonty myślowe i jest to raczej banał, jakoś mniej więcej od lat 60tych ubiegłego wieku, a możne nawet 20 lat wcześniej, tak czy owak ankieta męczy odpowiadaniem na pytania otwarte :kreska: mogę się założyć że wielu chętnych sajkonautów wycofało się po drugim pytaniu ze skojarzeniami.
Ćpoki są zbyt zajęte ćpaniem :nos:
  • 0 / / 0
13 sierpnia 2020Metropolis pisze:
Czy hipotezę, że kreatywność może być jedynie złudzeniem na haju również można potwierdzić lub zaprzeczyć?
Robili takie badania w latach 50/60 na psychodelikach i z tego co wiem, wychodziło różnie - były badania wskazujące na możliwość zwiększenia kreatywności pod wpływem psychodelików (po prostu aplikowanie LSD i robienie testów na kreatywność, rozwiązywanie problemów), jednak w latach 60 zbanowali psychodeliki i "ucięli" wszelkie badania. Teraz psychodeliki wracają do nauki, więc myślę, że na przestrzeni paru lat będzie dużo więcej wiadomo :) dlatego też sam się tym interesuję. Generalnie jest problem z sama kreatywnością i złapaniem jej w jakieś ścisłe "ramy". Ktoś może mieć dużo pomysłów, ale mniej wartościowych albo mało pomysłów, za to bardziej wyszukane i oryginalne. Są spekulacje teoretyczne, że obniżenie samokrytycyzmu (odwagi do wyrażania swoich pomysłów, przekonania, że są wystarczająco dobre) wpływa na twórczość/kreatywność - może właśnie to jest to złudzenie na haju?
  • 0 / / 0
14 sierpnia 2020solventsmellover pisze:
Z pewnością, pod wpływem marihuany mam dużo bardziej dojrzałe pomysły, na kolejne pociągniecia pędzlem, tak samo z grą na klawiszach, gra mi się płynniej, odkrywam nowe przejścia między rytmami, branie pełnoprawnych psychodelików jak LSD czy grzybów trwale poprawia u mnie zdolność do bardziej empatycznego, kreatywnego, logicznego myślenia, skrótem poszerzają horyzonty myślowe i jest to raczej banał, jakoś mniej więcej od lat 60tych ubiegłego wieku, a możne nawet 20 lat wcześniej, tak czy owak ankieta męczy odpowiadaniem na pytania otwarte :kreska: mogę się założyć że wielu chętnych sajkonautów wycofało się po drugim pytaniu ze skojarzeniami.
Ćpoki są zbyt zajęte ćpaniem :nos:
Nom spodziewałem się, że będzie trudno zebrać dużo chętnych. Niestety nie dało się skrócić badania, żeby zachować jakąkolwiek wartość merytoryczną, a te pytania otwarte są klasykiem badań na kreatywność. Mimo wszystko dalej walczę o jak największą ilość osób :)
  • 8103 / 913 / 0
Wprost przeciwnie, lepiej mi się robi muzę po benzo.
Lekoman :tabletki:
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
  • 3 / / 0
Tak w szczególności stimy typu dextro lub MPH
  • 3245 / 622 / 0
w trakcie odurzenia czymkolwiek, tripuję ze zmaksymalizowaną wyobraznią psychodelizując myślenie i zmysły jak tylko mogę, najczęściej stymulując się muzyką...........a z tych naładowanych wszelakich receptorów i uzbieranego natchnienia korzystam bezpiecznie na trzezwo wykorzystując do tego coś w rodzaju uproszczonej medytacji ZEN, która dla mnie ma ogromne też znaczenie zbiorcze.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2392 / 659 / 0
Tak . Kiedyś trawka i psychodeliki znacznie mi ją podwyższyły. Moim konikiem było montowanie teledysków i te substancje sprawiały że montaż stawał się wręcz magiczny,. Ale po latach brania benzodiazepin ta kreatywnośc ta została totalnie zabita i aktualnie od lat nie stworzyłem absolutnie niczego ; ) Więc tak w moim przypadku zdecydowanie wpłynęły.

To jest ostatnia rzecz jaką stworzyłem a było to 8 lat temu wtedy już zaczynałem z klonami ale jeszcze nie byłem uzależniony ;) - Jak ktoś lubi serial Supernatural albo zastanawia się nad jego obejrzeniem to bardzo proszę mam nadzieję że dalej spełnia jakoś swoją rolę ( sezony 1-6 - najlepsze ;) )
https://www.youtube.com/watch?v=T9RgNe35bEE&t=64s
ODPOWIEDZ
Newsy
Endometrioza, opioidy i droga do macierzyństwa

Kamila mówi wprost, że gdyby nie terapia konopna, prawdopodobnie zdecydowałaby się na histerektomię (usunięcie macicy) jako ostateczne rozwiązanie. W jej ocenie poprawa jakości życia pozwoliła jej podjąć inne decyzje terapeutyczne i odzyskać nadzieję. Dziś uważa, że bez tej zmiany nie byłoby ciąży i nie byłoby Gabrysia.

Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby

Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).

Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana

Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.