Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 1095 / 34 / 0
Jakie sa kary za sprzedaz lekow na receptę? Nie chodzi o leki psychotropowe, a np leki na nadcisnienie. W sumie bedac bardziej dokladnym to nawet nie chodzi o leki, ale o substancje, aktywne w nich zawarte np propranolol.

Bo widzialem pare stronek gdzie mozna bylo kupic cos co jest w PL na recepte.
Wszystko co napisałem na tym forum to nieprawda; opisywane sytuacje nigdy nie miały miejsca.
  • 361 / 41 / 0
W zależności na jaką skalę była prowadzona sprzedaż, grzywna lub pozbawienie wolności do 2 lat.
Nasuwa mi się jednak pytanie po co kupować przez internet propranolol jeżeli można dostać bez problemu na niego receptę.
  • 1075 / 125 / 3
Art. 124. Wprowadzanie do obrotu lub przechowywanie w celu wprowadzenia do obrotu produktu leczniczego bez zezwolenia
Kto wprowadza do obrotu lub przechowuje w celu wprowadzenia do obrotu produkt leczniczy, nie posiadając pozwolenia na dopuszczenie do obrotu,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Ustawa prawo farmaceutyczne. Przeczytaj artykuły 124- 132 Ustawy tam są wymienione sankcje prawne za niedochowanie wymagań ustawy.
  • 1095 / 34 / 0
Co dziwne jeden sklep dziala juz spory czas z pewna rzecza w ofercie (ale jest to rzecz miedzy wieloma innymi wiec pewnie sie nikt jeszcze nie dopatrzyl).
Wszystko co napisałem na tym forum to nieprawda; opisywane sytuacje nigdy nie miały miejsca.
  • 27 / / 0
Jeśli kupiłem acodin przez internet to nie popełniłem żadnego przestępstwa nawet po 1 lipca? Tylko i wyłącznie na swój użytek. Dane do wysyłki do paczkomatu na wszelki wypadek podałem niewłaściwe. Załóżmy zamiast Marek Kowalski -> Darek K.

Troszeczkę offtop, ale niech zostanie tutaj. | Marlboro
Uwaga! Użytkownik Arard nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 879 / 191 / 5
Arard pisze:
Jeśli kupiłem acodin przez internet to nie popełniłem żadnego przestępstwa nawet po 1 lipca? Tylko i wyłącznie na swój użytek.
Samym faktem zamówienia Acodinu przez Internet nie popełniłeś żadnego przestępstwa. Zwłaszcza pojęcie "na swój użytek" sugerujące śladową ilość zamówionego medykamentu świadczy o twojej całkowitej niewinności, jesteś bezpieczny :-)
Masz problem z wypadaniem z żyły? Spróbuj podczas iniekcji patrzeć na igłę, nie na tłoczek.
Jeżeli czytając moje posty uznałeś opiody za fajne, przepraszam. Byłam strasznie nieodpowiedzialna w czasie swojej aktywności tutaj.
Trzymajcie się ciepło.
  • 35 / 1 / 0
No ale już kupno DXM w internecie nie jest całkiem legalne. Czy się myle?
  • 879 / 191 / 5
BiczBoży pisze:
...
Kupowanie narkotyków zarówno w Internecie, jak i u ulicznego dilera jest legalne, ponieważ nie w każdym przypadku wiąże się to z zabronionym przez prawo posiadaniem.
Masz problem z wypadaniem z żyły? Spróbuj podczas iniekcji patrzeć na igłę, nie na tłoczek.
Jeżeli czytając moje posty uznałeś opiody za fajne, przepraszam. Byłam strasznie nieodpowiedzialna w czasie swojej aktywności tutaj.
Trzymajcie się ciepło.
  • 27 / / 0
Samym faktem zamówienia Acodinu przez Internet nie popełniłeś żadnego przestępstwa. Zwłaszcza pojęcie "na swój użytek" sugerujące śladową ilość zamówionego medykamentu świadczy o twojej całkowitej niewinności, jesteś bezpieczny :-)
W takim razie nie mam co się obawiać żadnego pisma :)
Uwaga! Użytkownik Arard nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2008 / 494 / 0
BiczBoży pisze:
No ale już kupno DXM w internecie nie jest całkiem legalne. Czy się myle?
Mylisz się kupno - leku/ surowca farmaceutycznego na własny użytek jest legalne nawet jeśli na dany produkt jest potrzebna recepta. Ewentualne konsekwencje prawne grożą jedynie sprzedawcy. Wyjątkiem są substancje wymienione w ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii ale wtedy kara nie grozi za zakup poza apteczny tylko za posiadanie narkotyków.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani

Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.

Aresztowania za marihuanę w USA – raport FBI zaskakuje liczbami

Mimo postępów w legalizacji, aresztowania za marihuanę w USA nie ustają. Sprawdź, co naprawdę pokazują najnowsze dane FBI.

Ponad 20% młodych dorosłych sięga po marihuanę lub alkohol, by zasnąć – badania z USA

Problemy ze snem to coraz powszechniejsze wyzwanie wśród młodych dorosłych. Jak pokazują najnowsze dane z badania opublikowanego w „JAMA Pediatrics”, ponad 20% osób w wieku 19–30 lat w USA sięga po marihuanę lub alkohol, aby ułatwić sobie zasypianie. Naukowcy z Instytutu Badań Społecznych Uniwersytetu Michigan podkreślają, że choć takie substancje mogą przynosić krótkoterminową ulgę, w dłuższej perspektywie mogą nasilać problemy ze snem i zwiększać ryzyko uzależnień.