Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 1520 / 72 / 0
Down - mniejsza czulosc na ligandy
Up - wieksza czulpsc na ligandy
Poczytaj jaka jest rola dopaminy w organizmie to bedziesz wiedzial ocb.
tekst powyżej =/= prawda
  • 867 / 18 / 0
http://herkimer.blog.onet.pl/2010/11/06 ... -dopamina/

Zgaduje, ze jak nastapila upregulacja - w gore - potrzebujesz wyzszego poziomu, niz wczesniej, zeby czuc sie dobrze. Co za tym idzie, musisz walic wieksze dawki dopaminergikow lub innych substancji/czynnosci, ktore Ci ten poziom podniosa.

Zgadlem czy jest odwrotnie?
Uwaga! Użytkownik extraviado nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 35 / 1 / 0
Biorę lek neuroleptyczny Sulpiryd w dawce 200-300 mg i przestał on w ogóle na mnie działać miał działać podwyższając dopaminę i zastanawiam sie czy pogorszyło mi się z powodu mojego zaburzenia czy lek przestał działać bo nastąpiła ta upregulacja.
  • 451 / 13 / 0
@up
Odwrotnie , jak są mniej czułe to musisz brać więcej żeby dostać ten sam efekt , przy up-regulacji mniejsza dawki robią dobrze.
Kontakt: cardomar15@tutanota.com
%-D
  • 2916 / 242 / 0
Satif pisze:
Down - mniejsza czulosc na ligandy
Up - wieksza czulpsc na ligandy
Upraszczając to jeszcze bardziej: downregulacja receptorów xxx = wyższa tolerancja na grupę substancji oddziałujących na xxx.
Dawny nick: tur3k
  • 35 / 1 / 0
W takim razie czy mogę zrobić coś żeby znów z upregulować receptory dopaminowe??? Jeśli tak to jak mogę to zrobić?
  • 2916 / 242 / 0
Satif pisze:
Grupe substancji upraszcza się do ligandow mordo ;)
Czytając na wiki definicję słowa 'ligand' czułem się jak idiota, który rozumie co dziesiąte słowo ( :cheesy: ), więc czy ja wiem czy to takie uproszczenie (zwłaszcza dla totalnego laika).. ;)
Stewart pisze:
W takim razie czy mogę zrobić coś żeby znów z upregulować receptory dopaminowe??? Jeśli tak to jak mogę to zrobić?
Dać im odpocząć = przez pewien czas (zalecałbym ok miesiąca) nie brać żadnych dopaminergików (dragów działających na dopaminę).
Dawny nick: tur3k
  • 766 / 133 / 6
Co Wyście tak się przyczepili do tych ligandów? Dziwię się, że nikt nie wspomniał tutaj o słowie "ekspresja".

Downregulacja - zmniejszenie ekspresji mRNA niosącego informację genetyczną o danym receptorze -> spadek gęstości upakowania, a więc również zmniejszenie puli kopii receptora -> zahamowane przewodnictwo.
Upregulacja - zwiększenie ekspresji mRNA niosącego informację genetyczną o danym receptorze -> wzrost gęstości upakowania, a więc również zwiększenie puli kopii receptora -> nasilone przewodnictwo.

Agoniści zwykle powodują downregulację, natomiast antagoniści i odwrotni agoniści upregulację. To założenie jest mocno uproszczone, bo np. zarówno agoniści, jak i antagoniści powodują spadek wrażliwości receptorów z rodziny 5-HT2.
Harm reduction i rozsądek sposobami na to, drogi użytkowniku substancji psychoaktywnych, byś cieszył się pełnią efektów swych specyfików przez całe życie.

ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
  • 109 / 2 / 0
Berig pisze:
Co Wyście tak się przyczepili do tych ligandów? Dziwię się, że nikt nie wspomniał tutaj o słowie "ekspresja".

Downregulacja - zmniejszenie ekspresji mRNA niosącego informację genetyczną o danym receptorze -> spadek gęstości upakowania, a więc również zmniejszenie puli kopii receptora -> zahamowane przewodnictwo.
Upregulacja - zwiększenie ekspresji mRNA niosącego informację genetyczną o danym receptorze -> wzrost gęstości upakowania, a więc również zwiększenie puli kopii receptora -> nasilone przewodnictwo.

Agoniści zwykle powodują downregulację, natomiast antagoniści i odwrotni agoniści upregulację. To założenie jest mocno uproszczone, bo np. zarówno agoniści, jak i antagoniści powodują spadek wrażliwości receptorów z rodziny 5-HT2.

a jest jakis sposob na powrot do calkowitej normalnosc po rozjebaniu sobie dopaminy przez alfy i notorycznie klony i gbl?? BO napisales medycznie wyjsnienie na czym polega ten defekt - ale chyba jest mozliwosc jego calkowitej regeneracji i powrotu do zdrowego stanu (tak jak u ludzie nie cpajacych) I ile trwa taki okres ? jest jakis cudowny lek czy isc do lekarza i wyjasnic b,szczegolow jak rozjebale sobie gaba i zeby cos zaradzil (tylko zebym takiego znalazl wiekszosc psychiatrów nie ma pojecia nt srodkow ktore przyjmuje a badan naukowych w jezyk ang tez nie jest duzo bo ciagle jestesm szczurami doswiadczalnymi %-D - a jak mam rozmawiam jak z glupim i sam jej dostarczac info to mi szkoda kasy i czasu na metode prob i bledow roznymi lekami - musze wiedziec co najlepiej stosowoac i jak dlugo? no i sumplementacja diety - cwiczenia ale od 0 np szybkie dlugie spacery sukesywnie je zwiekszajac. z tego co pamietam klony dziala na gaba A a gibl i alkoh na B albo na odwrot do tego alfa ktora juz konkretnie tam miesza ale co nikt nikt wie bo wiekszosc co wpadla w jej szpony jest w ciagach a efekty neg. moga wystapic nie odrazu wiem to po sobie :finger:
Na forum prawie od poczatku długo bez nicku potem jakis tam mialem , bardziej znany pod deathtime, przez te lata forum znam jak wlasna kieszen - nie udzielam sie bo len albo bania nie pozwala na takie ekstrawagancje %-D
  • 766 / 133 / 6
Najlepiej wykorzystać kurkuminę w dawkach 1-2g dziennie, która uniwersalnie hamuje/cofa zmiany tego typu oraz substancje działające przeciwnie do nadużywanych.

W przypadku GBL i alfy będzie to amisulpryd lub sulpiryd - atypowe leki przeciwpsychotyczne z grupy benzamidów - unikatowe* w tej klasie farmaceutyków z uwagi na jednoczesne blokowanie receptorów dopaminergicznych D2 i D3 oraz aktywację receptorów GHB. Dokładne dawkowanie opisywał JohnyHa w podforum GBL/GHB. Również antagoniści NMDA uwrażliwiają receptory dopaminergiczne - tutaj masz do wyboru memantynę, dekstrometorfan (Acodin) i metoksetaminę. Ketamina czy pochodne PCP są zbyt inwazyjne.

Natomiast klonazepam jest pozytywnym allosterycznym modulatorem GABA-A, więc należy użyć antagonistów/negatywych allosterycznych modulatorów (NAMs) GABA-A. Do pierwszej grupy zaliczamy: sinomeninę (z korzenia Sinomenium acutum), hydrastynę (z Hydrastis canadensis) i parę nieciekawych trucizn - bikukulinę, tutinę. Natomiast do NAMs należą: diuretyki pętlowe będące pochodnymi furosemidu, wiele antybiotyków beta-laktamowych, niektóre alkaloidy Papaver somniferum (laudanozyna, morfina), bilobalid (z Gingko biloba), flawonoidy (amentoflawon z dziurawca i oroksylina A z tarczycy bajkalskiej), a także cynk i neuroaktywne steroidy. Tylko pamiętaj, że takie związki działają konwulsyjnie i mogą okazać się śmiertelną trucizną. Część z nich nie ma jednak aż tak dużej mocy drgawkotwórczej - flawonoidy, bilobalid czy cynk. Dlatego zalecam dokładny research przed zastosowaniem.

* - prochloperazyna również wykazuje działanie GHBergiczne, ale jest to informacja niepotwierdzona z uwagi na brak źródeł. Z punktu widzenia pacjenta jest ona gorszą alternatywą.
Harm reduction i rozsądek sposobami na to, drogi użytkowniku substancji psychoaktywnych, byś cieszył się pełnią efektów swych specyfików przez całe życie.

ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
ODPOWIEDZ
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.

Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.