Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
Mam pytanko. Moją przyszłość wiążę ze służbami mundurowymi (straż pożarna), a jak wiadomo z zarzutami (chyba poza nieumyślnymi przestępstwami) można sobie o takiej karierze pomarzyć. Tak więc...
1)czy w przypadku złapania przez policję pod wpływem; ale bez żadnych nielegalnych środków przy sobie może mi to zostać zapisane w "kartotece" i uniemożliwić pracę w służbach mundurowych?
2)czy w przypadku złapania z Tramalem (którego wprost ubóstwiam) lub jakimiś benzo może również to zostać zapisane i uniemożliwić ww pracę?
3)I co z sytuacją w której zostanę złapany pod wpływem i z nielegalnymi środkami?
Jak to może wpłynąć na moją, twoją i ogólnie naszą przyszłość? :old:

-------------------------------------------
Bad trip
https://www.youtube.com/watch?v=LllSdPSf22Y
  • 1179 / 9 / 0
1. alkohol - to oczywiste, że tak.
Reszta - nie jestem pewien (niech ktoś bardziej ogarnięty w temacie się wypowie; mogą na przesłuchanie zabrać "skąd miałeś"??)
2. Rzadko czepiają się leków, a jeśli masz je od lekarza, to tym bardziej nie masz o co się martwić (dopóki nie wyślą Cię na odwyk z powodu lekozależności).
3. Przy dobrych wiatrach więzienie w zawieszeniu.
Uwaga! Użytkownik pyzg nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 488 / 7 / 0
castaneda69 pisze:
1)czy w przypadku złapania przez policję pod wpływem; ale bez żadnych nielegalnych środków przy sobie może mi to zostać zapisane w "kartotece" i uniemożliwić pracę w służbach mundurowych?
W "kartotece" zapisuje się skazanie na podstawie wyroku sądowego. Za co cię mają skazać, skoro nie posiadasz?
castaneda69 pisze:
2)czy w przypadku złapania z Tramalem (którego wprost ubóstwiam) lub jakimiś benzo może również to zostać zapisane i uniemożliwić ww pracę?
Gdzie zapisane? W notesiku komendanta?
castaneda69 pisze:
I co z sytuacją w której zostanę złapany pod wpływem i z nielegalnymi środkami?
Wnioskuj o warunkowe umorzenie postępowania na podstawie art. 62 par. 3 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii
castaneda69 pisze:
Jak to może wpłynąć na moją, twoją i ogólnie naszą przyszłość?
W przypadku pretendowania do służby w jednostkach umundurowanych należy przedłożyć organowi właściwemu zaświadczenie o niekaralności. Czyli najpierw musisz zostać skazany za cokolwiek. Zatarcie skazania następuje 6 miesięcy od zakończenia okresu próby przy warunkowym zawieszeniu kary bądź w ciągu 5 lat przy skazaniu za przestępstwo zagrożone karą do 3 lat pozbawienia wolności.
  • 5 / / 0
Ogromne dzięki za konkretne info
  • 1179 / 9 / 0
@pan jozek: a znasz kogoś komu zatarto wyrok?
KSIP bezterminowo przechowuje informacje o wyrokach, więc wątpliwa jest wg mnie możliwość pracy w służbach mundurowych z jakimkolwiek wyrokiem.
pan jozek pisze:
W "kartotece" zapisuje się skazanie na podstawie wyroku sądowego. Za co cię mają skazać, skoro nie posiadasz?
Za prowadzenie pod wpływem? :huh:
Od kiedy to tylko posiadanie jest karalne?
Uwaga! Użytkownik pyzg nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5963 / 1231 / 43
Czaicie strażaka nagrzanego Tramalem i benzosami ? I kto tu kuźwa ma dbać o nasze bezpieczeństwo. A jak zasnę z jointem w ryju i chata się zapali ?
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 419 / 2 / 0
A przy dostawanie się do slużb mundurowych, przy psychotestach nie sprawdzają narkotyków? Nie wierzę, że nie. Do czego innego mialyby slużyć?
Mój podpis to fikcja połączona z jebaną baśnią. I ten post też. W ogóle kłamczuch ze mnie i fałszywiec.
  • 1709 / 11 / 0
@castaneda69 nie traktuj tego jako atak ale dla dobra ogółu lepiej odpuść sobie bycie strażakiem. Tam trzeba stabilnych i odpowiedzialnych ludzi a ćpuny mają z tym problem.
  • 488 / 7 / 0
gzyp pisze:
@pan jozek: a znasz kogoś komu zatarto wyrok?
Tak, sam pomagałem pisać wniosek
gzyp pisze:
KSIP bezterminowo przechowuje informacje o wyrokach, więc wątpliwa jest wg mnie możliwość pracy w służbach mundurowych z jakimkolwiek wyrokiem.
Prawnie jest możliwość, realnie pewnie by olali takiego kandydata
gzyp pisze:
Za prowadzenie pod wpływem?
Od kiedy to tylko posiadanie jest karalne?
Ja o rybach, ty o grzybach. Człowiekowi chodziło o konkretną sytuację.
  • 158 / / 0
Shmerz- bardzo w to wątpię. mój chłopak miał psychotesty do pracy i o narkotykach nie było nawet mowy żeby coś badali w tym kierunku, może zapytać czy ćpasz, mój chłopak powiedział że pali gandę i normalnie go przyjęli do pracy, która jest bardzo odpowiedzialna, może nie tak jak strażak ale musi mieć oczy dookoła głowy i pewne ruchy, bo może komuś w każdej chwili krzywdę zrobić. także wątpię żeby cokolwiek badali, mogą ewentualnie zapytać z czego i tak nie wyciągają żadnych konsekwencji jak niczego ci nie brakuje, chyba że do policji jak ktoś chce iść.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Jedna dawka i tygodnie ulgi. "Magiczne grzybki" dają nadzieję na nowe leczenie bólu

Psylocybina

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Heroina ukryta w cegłach. Ponad tona zatrzymana w Porcie Gdynia

Wspólne działania Centralnego Biura Śledczego Policji (CBŚP) oraz Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) doprowadziły do przejęcia ponad tony heroiny o czarnorynkowej wartości blisko 220 milionów złotych. To największe zabezpieczenie narkotyków w takiej ilości od dekady na terytorium Polski, a szczegóły tej spektakularnej akcji przedstawili na specjalnej konferencji prasowej minister spraw wewnętrznych i administracji Marcin Kierwiński oraz minister finansów i gospodarki Andrzej Domański.