Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 477 / 77 / 0
Kupienie RC sprowadza się do zamówienia na stronie, zapłacenia i odbioru na poczcie.
Może mi ktoś wyjaśnić jak sprawdzają oni mój wiek? Czy na dobra sprawe 18 to czysto teoretyczna liczba, bo każdemu udaje się kupić?
Uwaga! Użytkownik Seken nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4807 / 266 / 0
Tak samo jak każdemu uda się kupić erotyczne gadżety lub założyć konto na hypku. Liczba 18 to warunek, który akceptuje kupujący zgadzając się z zapisami regulaminu i tym samym deklarując swoją pełnoletność. Odpowiedzialność tym samym spada na klienta, tak myślę, jeśli się mylę niech ktoś poprawi.
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 477 / 77 / 0
Czyli na dobra sprawe taki 10 letni dzieciak może zamówić przez neta sobie 5g eth cata, wziąć post resante+za pobraniem i cieszy się legalnymi dragami %-D?
Uwaga! Użytkownik Seken nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4807 / 266 / 0
No tak, przecież etkatynon jest odczynnikiem do prac w laboratorium. Jestem pewien, że przeciętny 10 latek ma w swojej podstawówce dostęp do znacznie ciekawszych dragów :-) Nie wiem jak to jest z ewentualną odpowiedzialnością związaną z czynnościami prawnymi i czy prawni opiekunowie mogą w jakiś sposób beknąć.

Bo gdzie byli rodzice???
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 136 / 4 / 0
Od jakiegoś czasu nie działa strona, która miała dobęrą tanią MXE. Od wczoraj widnieje na stronie napis:

W wyniku bezpodstawnych zatrzymań właścicieli sklepu Chemicznego we Wrocławiu zawieszamy sprzedaż do czasu wyjaśnienia. Jednocześnie informujemy iż żadne dane klientów naszego sklepu nie są w stanie być ujawnione lub udostępnione. Wracamy jak tylko nasi koledzy powiedzą że jest wszystko OK (a jeśli Polska to kraj prawa a sądy i prokuratura są myślące to innej opcji nie ma!)

Mam nadzieję że z tymi danymi to co piszą to prawda :)

Ps. Ciekawe na jakiej zasadzie wzięli się za sklep. Może jakiś zawszony cbś-ek czytaj U-bek zrobił prowokację na odbiór osobisty, Jakie inne sposoby mogli mieć by udupić taki sklepik?
  • 1472 / 26 / 0
Up to już dawno był artykuł

Za sprzedaż dopalaczy czyli nawozów do kwiatów ,kadzideł,soli do kąpieli nic nie groziło sprzedającemu ,,czasami sprawdzali z dobrej woli dowody

ale z odczynnikami chemicznymi moze byc inaczej ,okresla je przeciez ustawa ,nie szukałem jeszcze tego w tej długiej ustawie :-)
  • 311 / 1 / 0
dolek1488 pisze:
Od jakiegoś czasu nie działa strona, która miała dobęrą tanią MXE. Od wczoraj widnieje na stronie napis:

W wyniku bezpodstawnych zatrzymań właścicieli sklepu Chemicznego we Wrocławiu zawieszamy sprzedaż do czasu wyjaśnienia. Jednocześnie informujemy iż żadne dane klientów naszego sklepu nie są w stanie być ujawnione lub udostępnione. Wracamy jak tylko nasi koledzy powiedzą że jest wszystko OK (a jeśli Polska to kraj prawa a sądy i prokuratura są myślące to innej opcji nie ma!)

Mam nadzieję że z tymi danymi to co piszą to prawda :)

Ps. Ciekawe na jakiej zasadzie wzięli się za sklep. Może jakiś zawszony cbś-ek czytaj U-bek zrobił prowokację na odbiór osobisty, Jakie inne sposoby mogli mieć by udupić taki sklepik?
z tego co pamietam ten sklep juz raz mial takie problemy. Nawet notke zamieszczali identyczna
  • 4 / / 0
Liczba 18 to warunek
18 to warunek umowny (regulaminowy) i nie ma charakteru ustawowego, bo sprzedaż RC nie jest nigdzie uregulowana, co oznacza tyle, ze mają do niej zastosowanie przepisy KC. W wieku 18 lat uzyskujesz pełną zdolność do czynności prawnych, co oznacza, że możesz nabywać prawa i zaciągać zobowiązania z paroma wyjątkami dot. między innymi rozporządzania własnym zarobkiem przed osiągnięciem tego wieku. Jakiejkolwiek odpowiedzialności zbywca w tym wypadku nie ponosi i to samo dot. nabywcy.
Uwaga! Użytkownik Marcin W nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3362 / 349 / 0
Zalozmy ze osobnik ma 15 lat. Zamawia sobie maczanke lub hometa albo MXE do domu lub na poste restante. Policja ma podejrzenia ze moga znajdowac sie tam nielegalne substancje -> sprawdzaja go przy okazji proszac o dowod tozsamosci. Mimo oznaczenia chemicznego na workach strunowych policjanci nie ufaja nastolatkowi i postanawiaja przeslac probki do laboratorium. Jako iz nastolatek nie jest odpowiedzialny prawnie, policjancji zawiadamiaja rodzicow o sprawie. Rodzice przyjezdzaja, odbieraja nastolatka w miedzyczasie prawiac mu kazanie. Po wynikach ekspertyzy policjanci oddaja albo nie oddaja zatrzymany towar. Proste.
  • 477 / 77 / 0
I czy tutaj jest jakaś zasada mówiąca o tym, że policjanci muszą oddać młodemu odczynnik?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.

Kandydaci na prezydenta powinni zostać zbadani na obecność narkotyków?

Prezydenckie debaty rozgrzały jeszcze bardziej emocje związane z prezydenckim wyścigiem. W czasie trwającej walki o wyborcze poparcie coraz donośniejsze stają się głosy domagające się testów na alkohol i narkotyki od osób ubiegających się o prezydencką elekcję. Telewizja wPolsce24 postanowiła zwrócić się do wszystkich ubiegających się o urząd o poddanie się testowi na obecność narkotyków w organizmie.