ODPOWIEDZ
  • 34 / / 0
Witam zielonych braci

Mam starą szafe 3 cześciową w piwnicy i część po lewej jest wielkości 1/3 tej szafy (50x50x150) oczywiscie na kluczyk - mam kilka pytań....
Chce to zrobić jak najmniej widocznie i żeby nikt z domowników nie skapował co tam sie dzieje.
I tu pytania:

1. czy mozna zamontować wentylacje tak żeby od podłogi (szafa jest na nóżkach) zrobić 2 wloty powietrza z dwona wiatrakami 12 cm. a na suficie dwa wyloty powietrza. Razem 4 wiatraki 12 cm. Wiem ze ciepłe powietrze zbiera sie u góry a zimne z CO2 przy ziemi, wiec myśle ze ten pomysł byłby dobry. Oczywiście wyloty na szafie przykryłbym filtrem węglowym zeby nie "pachniało" http://www.allegro.pl/item95535172_filt ... okapu.html Urzywał będe lampy HPS 250W. Box jest dosyć wysoki wiec myśle ze nie bedzie potrzeby stosowania szyby, pozatym przeszkadzałaby w wentylacji. A może wystaczy tylko po jednym wiatraczku przy pomocy naturalnej cyrkulacji?

2. Czy lampa (z odbłyśnikiem) 250W jest odpowiednia do tych parametrów ? Może lepiej wkręcić 150W na wzrost i 250W na kwitnienie ?

3. Czy jeden zasilacz uciągnie 4 wiatraczki ?

4. Ile powinienem jednorazowo uprawiać tam roślinek (feminizowane indica, sposób uprawy tradycyjny - chyba najbardziej efektywny i najprostszy)

Przede wszystkim interesuje mnie punkt 1. Z resztą sobie poradze, ale nie zaczne robić wentylacji póki nie bede pewien ze zda egzamin.

Jak juz zbuduje ten box dorzuce fotki.

Panowie specjaliści - poradźcie .....
  • 7 / / 0
Nieprzeczytany post autor: alien »
siemasz
1. czy mozna zamontować wentylacje tak żeby od podłogi (szafa jest na nóżkach) zrobić 2 wloty powietrza z dwona wiatrakami 12 cm. a na suficie dwa wyloty powietrza. Razem 4 wiatraki 12 cm. Wiem ze ciepłe powietrze zbiera sie u góry a zimne z CO2 przy ziemi, wiec myśle ze ten pomysł byłby dobry. Oczywiście wyloty na szafie przykryłbym filtrem węglowym zeby nie "pachniało" http://www.allegro.pl/item95535172_filt ... y_do_okapu… Urzywał będe lampy HPS 250W. Box jest dosyć wysoki wiec myśle ze nie bedzie potrzeby stosowania szyby, pozatym przeszkadzałaby w wentylacji. A może wystaczy tylko po jednym wiatraczku przy pomocy naturalnej cyrkulacji?
Można, byle te "nóżki" nie były za któtkie (kiedyś miałem wentyl na tylnej ścianie szafy, szafa stała za blisko ściany i wentyl się spalił). Wydaje mnie się, że 1 wentyl 120mm Ci spokojnie styknie, dobrze by było jakbyś dał go na góre żeby wyciągał powietrze a na dole możesz zrobić 1-2 wloty powietrza. Zależy Ci na dyskrecji więc aby zapobiec wydostawania się światła prze otwory możesz zamontować kolanka pcv takie jak w zlewie o średnicy otworu. Co do szyby to możesz zrobić jedynie pod odbłyśnikiem, w ten sposób nie zaburzysz cyrkulacji powietrza i będziesz mógł przysunąć lampe bliżej roślin.
2. Czy lampa (z odbłyśnikiem) 250W jest odpowiednia do tych parametrów ? Może lepiej wkręcić 150W na wzrost i 250W na kwitnienie ?
Jeśli zastosujesz odpowiednio mocną wentylacje to 250 będzie super ponad norme, 150 też ujdzie ale światła nigdy za dużo.
3. Czy jeden zasilacz uciągnie 4 wiatraczki ?
Zależy jaki zasilacz i jakie wentyle, jak kupisz taki 1000mA to Ci na nim pójdzie nawet 5 ;-)
Ja mam ciut większy box i 2 wentyle 120mm podpięte pod zasilacz 500mA i chodzą jak burza.
4. Ile powinienem jednorazowo uprawiać tam roślinek (feminizowane indica, sposób uprawy tradycyjny - chyba najbardziej efektywny i najprostszy)
Jak femi to samcami przejmować się nie musisz więc... ja bym dał 4 rośliny (lepiej skiełkować o kilka pestek więcej niż zamierzasz uprawiać, nie ze wszystkich coś wyrośnie) i zastowował topping, polega on na ucięciu stożka wzrostu nad 5-tym piętrem liści, robi się to jakiś tydzień przed zmianą fotoperiodu na flo. Pomyśl też nad LTS, wbrew pozorom nie jest to skomplikowane a efekty piorunujące, poza tym chcesz sadzić femi więc czasu nie zmarnujesz.

powodzenia

peace
  • 9 / / 0
Nieprzeczytany post autor: zielons »
Mam podobny problem, wiec wrzucam zapytanie tutaj..
Moj box <-55-> 42 i ^120 jutro dojdzie mi paczka z HPSEM 400W z zarowka uzywana 3 miesiace i teraz tak:
1. Szafa stoij w piwnicy zamontowalem juz na gorze dwa wiatraczki wyciagajace cieple powietrze i zorbilem trzy dziury na dole by powietrze samo wpadalo i pytanie brzmi co mam zrobic, bo wiem ze ten HPS jest troszke za duzy jak na takiego boxa :/
2.Zamowilem juz Northern Light z FemaleSeeds i mam zamiar posadzic dwie z nich i zastosowac LST i FIM, czy roslinki dadza rade sie ladnie rozrosnac na vegu w tak malym boxie?
3. Mam mozliwosc przyniesienia krzaczkow do domu do szafy ktora mam w pokoju 63x50x170 ale to dopiero po vegu, gdzy bede naswietlal krzaczki 12/12 a dlatego tak bo gdybym obydwie fazy przeprowadzil w domu to niestety mamusia za oplaty za prad by mnie zabila.
  • 6 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Harry001 »
Moj box <-55-> 42 i ^120 jutro dojdzie mi paczka z HPSEM 400W z zarowka
taka duza lampa na taka powierzchnie ? a nie lepiej bylo kupic sobie 150 W na vega i 250W na flow ? a jezeli juz musi byc 400 to ja bym powiekszyl boxa, bo co za duzo to nie zdrowo
  • 9 / / 0
Nieprzeczytany post autor: zielons »
Niestety nie posiadam tyle gotowki by zakupic jedna lampe taka druga taka ;p Trafila mi sie po okazyjnej cenie(90zl)
to wziolem.W zwiazku z tym to czy nie mozna przykladowo wkrecic do tego ukladu zarowke o mocy 250W?

...czekam na odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 08 kwietnia 2006 przez zielons, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 33 / / 0
Nieprzeczytany post autor: ellendil »
znamiennie!
gdzieś na forum czytałem, że aby działała inna żarówka, potrzebny będzie inny statecznik - ponoć najdroższa część w lampie...
co do opinii harry'ego001 iż "bo co za duzo to nie zdrowo" w kontekście mocy lampy sodowej, to wielokrotnie na tym forum już przeczytałem, iż światła nigdy za dużo.
to jak w końcu?
bo przyznam, że także posiadam mocną lampę i dosyć małą szafę...
uhahahahahahub! inweed, inweed...
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Młoda kobieta znalazła portfel z narkotykami

Młoda mieszkanka Pisza przekazała policji znaleziony portfel, w którym oprócz dokumentów i gotówki znajdowały się narkotyki. Dzięki jej reakcji funkcjonariusze szybko ustalili właściciela zguby i zabezpieczyli kolejne środki odurzające

Narkotyki. Nie trzeba dealera, młodzi kupują przez internet

Narkotyki są coraz mocniejsze i coraz łatwiej dostępne, alarmuje pełnomocnik rządu Niemiec ds. uzależnień.

Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.