Mam starą szafe 3 cześciową w piwnicy i część po lewej jest wielkości 1/3 tej szafy (50x50x150) oczywiscie na kluczyk - mam kilka pytań....
Chce to zrobić jak najmniej widocznie i żeby nikt z domowników nie skapował co tam sie dzieje.
I tu pytania:
1. czy mozna zamontować wentylacje tak żeby od podłogi (szafa jest na nóżkach) zrobić 2 wloty powietrza z dwona wiatrakami 12 cm. a na suficie dwa wyloty powietrza. Razem 4 wiatraki 12 cm. Wiem ze ciepłe powietrze zbiera sie u góry a zimne z CO2 przy ziemi, wiec myśle ze ten pomysł byłby dobry. Oczywiście wyloty na szafie przykryłbym filtrem węglowym zeby nie "pachniało" http://www.allegro.pl/item95535172_filt ... okapu.html Urzywał będe lampy HPS 250W. Box jest dosyć wysoki wiec myśle ze nie bedzie potrzeby stosowania szyby, pozatym przeszkadzałaby w wentylacji. A może wystaczy tylko po jednym wiatraczku przy pomocy naturalnej cyrkulacji?
2. Czy lampa (z odbłyśnikiem) 250W jest odpowiednia do tych parametrów ? Może lepiej wkręcić 150W na wzrost i 250W na kwitnienie ?
3. Czy jeden zasilacz uciągnie 4 wiatraczki ?
4. Ile powinienem jednorazowo uprawiać tam roślinek (feminizowane indica, sposób uprawy tradycyjny - chyba najbardziej efektywny i najprostszy)
Przede wszystkim interesuje mnie punkt 1. Z resztą sobie poradze, ale nie zaczne robić wentylacji póki nie bede pewien ze zda egzamin.
Jak juz zbuduje ten box dorzuce fotki.
Panowie specjaliści - poradźcie .....
1. czy mozna zamontować wentylacje tak żeby od podłogi (szafa jest na nóżkach) zrobić 2 wloty powietrza z dwona wiatrakami 12 cm. a na suficie dwa wyloty powietrza. Razem 4 wiatraki 12 cm. Wiem ze ciepłe powietrze zbiera sie u góry a zimne z CO2 przy ziemi, wiec myśle ze ten pomysł byłby dobry. Oczywiście wyloty na szafie przykryłbym filtrem węglowym zeby nie "pachniało" http://www.allegro.pl/item95535172_filt ... y_do_okapu… Urzywał będe lampy HPS 250W. Box jest dosyć wysoki wiec myśle ze nie bedzie potrzeby stosowania szyby, pozatym przeszkadzałaby w wentylacji. A może wystaczy tylko po jednym wiatraczku przy pomocy naturalnej cyrkulacji?
2. Czy lampa (z odbłyśnikiem) 250W jest odpowiednia do tych parametrów ? Może lepiej wkręcić 150W na wzrost i 250W na kwitnienie ?
3. Czy jeden zasilacz uciągnie 4 wiatraczki ?
Ja mam ciut większy box i 2 wentyle 120mm podpięte pod zasilacz 500mA i chodzą jak burza.
4. Ile powinienem jednorazowo uprawiać tam roślinek (feminizowane indica, sposób uprawy tradycyjny - chyba najbardziej efektywny i najprostszy)
powodzenia
peace
Moj box <-55-> 42 i ^120 jutro dojdzie mi paczka z HPSEM 400W z zarowka uzywana 3 miesiace i teraz tak:
1. Szafa stoij w piwnicy zamontowalem juz na gorze dwa wiatraczki wyciagajace cieple powietrze i zorbilem trzy dziury na dole by powietrze samo wpadalo i pytanie brzmi co mam zrobic, bo wiem ze ten HPS jest troszke za duzy jak na takiego boxa :/
2.Zamowilem juz Northern Light z FemaleSeeds i mam zamiar posadzic dwie z nich i zastosowac LST i FIM, czy roslinki dadza rade sie ladnie rozrosnac na vegu w tak malym boxie?
3. Mam mozliwosc przyniesienia krzaczkow do domu do szafy ktora mam w pokoju 63x50x170 ale to dopiero po vegu, gdzy bede naswietlal krzaczki 12/12 a dlatego tak bo gdybym obydwie fazy przeprowadzil w domu to niestety mamusia za oplaty za prad by mnie zabila.
Moj box <-55-> 42 i ^120 jutro dojdzie mi paczka z HPSEM 400W z zarowka
to wziolem.W zwiazku z tym to czy nie mozna przykladowo wkrecic do tego ukladu zarowke o mocy 250W?
...czekam na odpowiedzi
gdzieś na forum czytałem, że aby działała inna żarówka, potrzebny będzie inny statecznik - ponoć najdroższa część w lampie...
co do opinii harry'ego001 iż "bo co za duzo to nie zdrowo" w kontekście mocy lampy sodowej, to wielokrotnie na tym forum już przeczytałem, iż światła nigdy za dużo.
to jak w końcu?
bo przyznam, że także posiadam mocną lampę i dosyć małą szafę...
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży
Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.
Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy
Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.