Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 27 / / 0
Mały update bylem z kserowaną recką w aptece i babka mi powiedziała że ta recepta była już zrealizowana więc mają w systemie unikalne numery , oczywiście recke mi oddała ...
  • 12475 / 2424 / 0
Kod kreskowy nie jest dla ozdoby : )
  • 483 / 67 / 0
santaclaus pisze:
Mały update bylem z kserowaną recką w aptece i babka mi powiedziała że ta recepta była już zrealizowana więc mają w systemie unikalne numery , oczywiście recke mi oddała ...
Zgłoś się do więzienia, zaoszczędzisz czas na przemyślenia.
Ja pierdole.
Powiedzcie, że to prima-aprilis. :wall:
możecie mnie z(a)b(i)ć
Przez przypadki?
Szpondzicie?
Szpońcicie
Szpondździcie
Szpondzijcię
szeszele
Szpoń ć i dziel(l) :heart:
demiurgia
posuń się Iwan
J/O(n)?
MiCHoł
m.i.on
energia, praca, materia, czas
tylko dobre rzeczy, misia, Odyseuszu, o mi?
  • 27 / / 0
Nic się nie stało babka mi oddała recke i powiedziała że mam nową przynieść...
  • 483 / 67 / 0
Spróbuj w innej aptece.
możecie mnie z(a)b(i)ć
Przez przypadki?
Szpondzicie?
Szpońcicie
Szpondździcie
Szpondzijcię
szeszele
Szpoń ć i dziel(l) :heart:
demiurgia
posuń się Iwan
J/O(n)?
MiCHoł
m.i.on
energia, praca, materia, czas
tylko dobre rzeczy, misia, Odyseuszu, o mi?
  • 68 / 4 / 0
Haha, zostawcie go już.
santaclaus pisze:
Nic się nie stało babka mi oddała recke i powiedziała że mam nową przynieść...
Powiem Ci, że trafiłeś na bardzo spoko babkę, bo powinna ona wg prawa zatrzymać tą receptę i wezwać policję.

Każda recka ma swój indywidualny kod kreskowy, który farmaceuta skanuje przy wydawaniu leków. Wtedy do systemu od razu wprowadzana jest informacja ze recepta została już zrealizowana. I w żadnej innej aptece nie zrealizujesz tej samej recepty.

Ja mam pytanie. Czy za podrobienie recepty na psychotropy na ryczałt jest jakaś większa możliwość wykrycia fałszerstwa już po udanym zrealizowaniu recepty ? Jeśli aptekarka zrealizuje mi tą receptę to potem mogę mieć jakieś nieprzyjemności przy okazji rozliczania się apteki z nfz?
Bo np. przy reckach na 100% nfz sie tym w ogóle nie interesuje z tego co mi wiadomo i takie łatwiej przechodzą.
  • 758 / 44 / 0
im wyższa refundacja tym większa szansa na wykrycie.
dodatkowo łapiesz się na fełszerstwo & oszustwo = wyższa kara
Purple in the morning, blue in the afternoon, orange in the evening and green at night.
Just like that, one, two, three, four...
  • 27 / / 0
Ja już mam dziesiątki recept samoróbek. Najlepszy sposób którego nie polecam bo jest to oczywiście karalne to jak mamy wydrukowaną receptę ( musi być wydrukowana a nie wypisana długopisem) bierzemy gumkę do mazania nie tą niebieską tylko taką miękką i jedziemy aż będzie czysta , potem do drukarki wkładamy i piszemy co chcemy :)
  • 758 / 44 / 0
kolego, nie idz tą drogą....
prawdopodobnie robisz właśnie jedna z najgłupszych rzeczy w swoim życiu, która prędzej czy później wyjdzie. serio :)
Purple in the morning, blue in the afternoon, orange in the evening and green at night.
Just like that, one, two, three, four...
  • 392 / 26 / 0
santaclaus pisze:
Ja już mam dziesiątki recept samoróbek. Najlepszy sposób którego nie polecam bo jest to oczywiście karalne to jak mamy wydrukowaną receptę ( musi być wydrukowana a nie wypisana długopisem) bierzemy gumkę do mazania nie tą niebieską tylko taką miękką i jedziemy aż będzie czysta , potem do drukarki wkładamy i piszemy co chcemy :)
Z ciekawości sprawdziłam i jakoś tusz z wydrukowanej recepty ni chuj nie chce gumką zejść ;)
wydaje mi się, że już lepiej w programie graficznym to usunąć niż się bawić w gumowanie
[ external image ] :heart:
Zablokowany
Artykuły
Newsy
Nowelizacja ustawy tytoniowej. MZ chce zakazać sprzedaży jednorazowych e-papierosów

Ministerstwo Zdrowia opublikowało projekt nowelizacji ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych. Jednym z jego głównych założeń jest całkowity zakaz sprzedaży jednorazowych e-papierosów, zarówno tych z nikotyną, jak i bez niej.

Do 3 gramów marihuany bez recepty? Poszło pismo z Sejmu do rządu

Legalizacja posiadania marihuany na własny użytek w ilości do 3 gramów - taka propozycja wpłynęła do sejmowej Komisji do spraw petycji. - Obowiązujące przepisy penalizują za posiadanie nawet niewielkiej ilości marihuany. Nie odpowiadają one współczesnym realiom społecznym i ustaleniom naukowym - argumentuje autor.

Ekspertka: nikotyna ma większy potencjał uzależnieniowy niż heroina

Nikotyna ma bardzo duży potencjał uzależnieniowy, jest on nawet większy niż w przypadku heroiny - powiedziała PAP prof. Dominika Dudek, psychiatra. Dodała, że jej używanie ma niekorzystne skutki zdrowotne. Wskazała też, że nikotyna działa silnie na układ nagrody powodując wydzielanie się dopaminy.