Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 22 / 1 / 0
przedwczoraj posadziłem ice planta pomieszałem ziemie do kaktusów z piaskiem nasiona rozsypałem po powierzchni po czym lekko przyklepałem zwilżyłem zraszaczem okryłem przeźroczystą folią i porobiłem w niej kilka dziurek czekam teraz z niecierpliwością na wykiełkowanie. A pytania moje są następujące czy coś zrobiłem źle ? czy ice planta można posadzić w niesterylizowanej ziemi ? i ile mam czekać na wykiełkowanie jak wyglądają kiełki ?
  • 589 / 1 / 0
A przeczytał cały temat?
Uwaga! Użytkownik leamas jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1387 / 5 / 0
Ok, to ja zapytuję. Kiedy zdejmować folię z wierzchu? Bo już zaczynają się u mnie pierwsze listki pojawiać i nie wiem czy to już, czy to jeszcze zaraz.
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 589 / 1 / 0
Stopniowo odkrywaj folię, aż do czasu, kiedy poczujesz klimat i zdejmiesz ją całkowicie. Warunki uprawy mogą się różnić minimalnie, są jednak znaczące czasem, obserwuj rośliny.
Uwaga! Użytkownik leamas jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 22 / 1 / 0
Wszystko git poza jednym posadziłem ok 7 8 nasion z czego wykiełkowało tylko jedno zaniepokoił mnie ten fakt co prawda bardzo ciesze się że chociaż ten jeden póki co chucham dmucham żeby wszystko wyszło jak należy.
  • 589 / 1 / 0
To nie chuchaj, bo przedobrzysz. Są dwie opcje: albo coś zjebałeś w fazie wysiewu, albo nasiona lipne, nie ma w tym niczego skomplikowanego.
  • 1387 / 5 / 0
A poza tym są spore odstępy między skrajnymi nasionami. Ostatnie może wykiełkować i tydzień po pierwszym.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 22 / 1 / 0
Dzisiaj rano jak wstałem zobaczyłem 8 małych roślinek z listkami wszystkie nasionka wykiełkowały. A teraz pytanie kiedy mam z zdjąć folie z doniczki i jak często wystawiać je na słońce ?
  • 589 / 1 / 0
O świetle jest już w temacie, co do folii to jak wyżej, folia jest w zasadzie potrzebna tylko do momentu skiełkowania i uformowania się siewek.
  • 1387 / 5 / 0
U mnie na razie rosną pod świetlówką + słońce rozproszone przez kartkę. Jest ok :) Tak myślę.
– Jak zdołałaś wrócić?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne

Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).

Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu

Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.

Grzyby halucynogenne zdumiały wszystkich. Są dziwniejsze niż myślimy

Psylocybina - substancja odpowiadająca za "magiczne" działanie niektórych grzybów - wyewoluowała niezależnie co najmniej dwa razy. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Niemiec i Austrii, którzy opisali zaskakujące różnice biochemiczne między dwoma rodzajami grzybów wytwarzających ten sam związek.