Jak wygląda sprawa picia dużej ilości kawy i herbaty przy łykaniu propranololu (3 x 40mg)? Jakieś przeciwwskazania?
Gwynnbleid pisze:no nie wiem klonidyna jest nieselektywna i oddziałuje również na receptory w mózgu co objawia sie w zamuleniu, uspokojeniu itp, kto wie w jakie to reakcje wchodzi ze stymulantami. Myśle że każdy lek w małej dawce raczej nie zaszkodzi, szczegolnie jeśli masz mega ciśnienie i tętno.CzarnyIntruzManganek pisze:Czy ktoś z was próbował Klonidyny na obniżenie ciśnienia?
Na bluelight polecają ją do stymulantów, ponoć bardzo skutecznie obniża i teoretycznie nie ma żadnych interakcji.
Podam jako ciekawostke mój dzisiejszy wyczyn. Po wciągnięciu mefa mierze ciśnienie. 210/110, tetno pewnie ze 180-200. Myśle o wiele za wysokie ale jadłem węgiel aktywowany wiec doustnie nic nie wezme, zinaktywuje sie predzej. A wiec wpadłem na pomysł żeby sprawdzić propranolol w podaniu donosowym. Otóż działa kochani, tabletka 10 mg zniżyła tętno o połowe, a i serce sie spokoiło wpierw do 180 a potem do 160, lecz nadal na 110. I to działa niemalże natychmiast, placebo to to nie było. Efekt również silniejszy znacznie od takiej dawki po doustnym.
Zadziałał po około 5-10 minutach. Moze ma większą biodostepność z nosa? Nigdy nie myślałem żeby tak to przyjmowac ale mowie raczej nie zaszkodzi a efekt może być ciekawy.
Oczywiście propra tylko w przypadku potrzeby szybkiego zbicia ciśnienia.
Jego głównym zadaniem jest zbicie ciśnienia i szybkie zmniejszenie zapotrzebowania mięśnia sercowego na tlen. Zwęża naczynia krwionośne.
Nowe beta-blokery, nawet te bez wewnętrznej aktywności sympatykomimetycznej, działają kardiowybiórczo, rozszerzając naczynia krwionośne.
@bs
jesli alkohol wchodzi w interakcje z kapto to mozna domniemyweac ze z benzo i GBL rowniez ;]
pointdexter pisze: Nowe beta-blokery, nawet te bez wewnętrznej aktywności sympatykomimetycznej, działają kardiowybiórczo, rozszerzając naczynia krwionośne.
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Po zjedzeniu tego grzyba zaczniesz widzieć „malutkich ludzi”. A nawet nie zawiera psychodelików
Wyobraź sobie, że po zjedzeniu dziko rosnącego grzyba nagle zaczynasz dostrzegać wokół siebie… miniaturowe postaci. To jednak nie wina znanych substancji psychodelicznych – przypadek Lanmaoa asiatica całkowicie przeczy chemicznej logice.
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.
83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu
Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.