Jak wygląda sprawa picia dużej ilości kawy i herbaty przy łykaniu propranololu (3 x 40mg)? Jakieś przeciwwskazania?
Gwynnbleid pisze:no nie wiem klonidyna jest nieselektywna i oddziałuje również na receptory w mózgu co objawia sie w zamuleniu, uspokojeniu itp, kto wie w jakie to reakcje wchodzi ze stymulantami. Myśle że każdy lek w małej dawce raczej nie zaszkodzi, szczegolnie jeśli masz mega ciśnienie i tętno.CzarnyIntruzManganek pisze:Czy ktoś z was próbował Klonidyny na obniżenie ciśnienia?
Na bluelight polecają ją do stymulantów, ponoć bardzo skutecznie obniża i teoretycznie nie ma żadnych interakcji.
Podam jako ciekawostke mój dzisiejszy wyczyn. Po wciągnięciu mefa mierze ciśnienie. 210/110, tetno pewnie ze 180-200. Myśle o wiele za wysokie ale jadłem węgiel aktywowany wiec doustnie nic nie wezme, zinaktywuje sie predzej. A wiec wpadłem na pomysł żeby sprawdzić propranolol w podaniu donosowym. Otóż działa kochani, tabletka 10 mg zniżyła tętno o połowe, a i serce sie spokoiło wpierw do 180 a potem do 160, lecz nadal na 110. I to działa niemalże natychmiast, placebo to to nie było. Efekt również silniejszy znacznie od takiej dawki po doustnym.
Zadziałał po około 5-10 minutach. Moze ma większą biodostepność z nosa? Nigdy nie myślałem żeby tak to przyjmowac ale mowie raczej nie zaszkodzi a efekt może być ciekawy.
Oczywiście propra tylko w przypadku potrzeby szybkiego zbicia ciśnienia.
Jego głównym zadaniem jest zbicie ciśnienia i szybkie zmniejszenie zapotrzebowania mięśnia sercowego na tlen. Zwęża naczynia krwionośne.
Nowe beta-blokery, nawet te bez wewnętrznej aktywności sympatykomimetycznej, działają kardiowybiórczo, rozszerzając naczynia krwionośne.
@bs
jesli alkohol wchodzi w interakcje z kapto to mozna domniemyweac ze z benzo i GBL rowniez ;]
pointdexter pisze: Nowe beta-blokery, nawet te bez wewnętrznej aktywności sympatykomimetycznej, działają kardiowybiórczo, rozszerzając naczynia krwionośne.
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii
Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.
Niemal 3 tony kokainy pod ziemią. Policja przejęła rekordową kontrabandę
Australijska policja skonfiskowała 2,7 tony kokainy, ukrytej w plastikowych pojemnikach zakopanych pod ziemią na obrzeżach Sydney. Wskazano, że to rekordowa ilość narkotyków przejęta w tym kraju.
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski
Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.