Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 361 / 13 / 0
Ponawiam pytanie:
Jak wygląda sprawa picia dużej ilości kawy i herbaty przy łykaniu propranololu (3 x 40mg)? Jakieś przeciwwskazania?
Uwaga! Użytkownik 666 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2334 / 9 / 0
Czy z którąś z tych rzeczy:
-metylon
-4-HO-MET
-2C-D
-metkat
-marihuana
-GBL
-alkohol
-fenazepam
-clonazepam

nie można jeść kaptoprylu?
Why are you wearing that stupid man suit?
  • 2775 / 39 / 0
alkohol nasila działanie kaptoprylu, także ostrożnie. Jak giebel i benzo to nie wiem

Edit: pojebało mi się, to kaptopryl nasila działanie alko;)
Uwaga! Użytkownik BS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2334 / 9 / 0
Jest sens wrzucenia kaptoprylu zapobiegawczo przed "hardcore psycho" mixem, czy osłabia to jakoś znacznie działanie psychodelików?
Why are you wearing that stupid man suit?
  • 845 / 12 / 0
Raczej nie, oslabia puls i cisnienie. Chyba, ze ma mi jakies nieznane interakcje z psychodelikami, ale raczej mi sie nie wydaje.
Uwaga! Użytkownik kato jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2775 / 39 / 0
Nie ma sensu imo. Wrzucaj dopiero kiedy istnieje taka potrzeba po dokonaniu pomiaru ciśnienia tętniczego. Żadnego na wyczucie - obecnie jestem na 2C-P i mam wrażenie jakbym ciśnienie tętnicze miał co najmniej 150/110. Kilkukrotny pomiar wykazał wartości poniżej 130/90
Uwaga! Użytkownik BS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 35 / / 0
Gwynnbleid pisze:
CzarnyIntruzManganek pisze:
Czy ktoś z was próbował Klonidyny na obniżenie ciśnienia?
Na bluelight polecają ją do stymulantów, ponoć bardzo skutecznie obniża i teoretycznie nie ma żadnych interakcji.
no nie wiem klonidyna jest nieselektywna i oddziałuje również na receptory w mózgu co objawia sie w zamuleniu, uspokojeniu itp, kto wie w jakie to reakcje wchodzi ze stymulantami. Myśle że każdy lek w małej dawce raczej nie zaszkodzi, szczegolnie jeśli masz mega ciśnienie i tętno.

Podam jako ciekawostke mój dzisiejszy wyczyn. Po wciągnięciu mefa mierze ciśnienie. 210/110, tetno pewnie ze 180-200. Myśle o wiele za wysokie ale jadłem węgiel aktywowany wiec doustnie nic nie wezme, zinaktywuje sie predzej. A wiec wpadłem na pomysł żeby sprawdzić propranolol w podaniu donosowym. Otóż działa kochani, tabletka 10 mg zniżyła tętno o połowe, a i serce sie spokoiło wpierw do 180 a potem do 160, lecz nadal na 110. I to działa niemalże natychmiast, placebo to to nie było. Efekt również silniejszy znacznie od takiej dawki po doustnym.
Zadziałał po około 5-10 minutach. Moze ma większą biodostepność z nosa? Nigdy nie myślałem żeby tak to przyjmowac ale mowie raczej nie zaszkodzi a efekt może być ciekawy.
Oczywiście propra tylko w przypadku potrzeby szybkiego zbicia ciśnienia.
Propry nie polecam... to lek z lat 80tych, przeżytek.
Jego głównym zadaniem jest zbicie ciśnienia i szybkie zmniejszenie zapotrzebowania mięśnia sercowego na tlen. Zwęża naczynia krwionośne.
Nowe beta-blokery, nawet te bez wewnętrznej aktywności sympatykomimetycznej, działają kardiowybiórczo, rozszerzając naczynia krwionośne.
Ostatnio zmieniony 03 marca 2011 przez pointdexter, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik pointdexter nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2179 / 31 / 0
owszem masz racje, aczkolwiek propra jako jedyny w tej grupie ma tak szerokie dzialanie, gdyz dodatkowo uspakaja, dziala przeciwlękowo, stosowany jest w migrenach (taka aspiryna pośród beta blokerów). Nie nazywałbym go przeżytkiem no i ma jedna niezaprzeczalną zalete bardzo szybko zaczyna działąć do pół h i voila. Reszta potrzebuje od 1-3 godzin. W obliczu takiego przełomu nadciśnieniowego jedna czy dwie tabletki mogą ratować życie. Ale owszem było już tu wałkowane że są lepsze leki.

@bs

jesli alkohol wchodzi w interakcje z kapto to mozna domniemyweac ze z benzo i GBL rowniez ;]
Ostatnio zmieniony 03 marca 2011 przez Blepharospasm, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 54 / 1 / 0
pointdexter pisze:
Nowe beta-blokery, nawet te bez wewnętrznej aktywności sympatykomimetycznej, działają kardiowybiórczo, rozszerzając naczynia krwionośne.
Bardzo to ciekawe, nie slyszalem o tym. Moge prosic o zrodlo takich informacji(ktore beta-blokery i na zasadzie jakiego mechanizmu rozszerzaja naczynia)?
  • 2497 / 50 / 0
te, ktore sa tez alfa1 blokerami chyba tylko, jak np. karwedilol
Uwaga! Użytkownik świetliste macki kosmicznej jaźni nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków

Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.

Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi

Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.

Co dzieje się w mózgu pod wpływem psychodelików? Nowe badanie daje odpowiedzi

Psychodeliki mogą sprawiać, że ludzie doświadczają siebie i świata w uderzający sposób – kształty ulegają przeobrażeniom, dźwięki zniekształceniu, a niekiedy dochodzi nawet do zaniku poczucia własnego „ja”, zjawiska określanego jako „ego death”. Jednak to, co dokładnie dzieje się w mózgu, by wywołać takie wrażenia, wciąż nie jest w pełni zrozumiałe.