Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 749 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: korkorio »
Jak będe robił foto relacje to zobaczysz...
Jak będziesz robił fotorelacje to może już być po truskawach.

z czego najlepsze?
Tytułowe pytanie.
Hmmm... na dzień dzisiejszy powiem, że najsmaczniejsze jakie mi wyszło było z jeżyn z niewielkim dodatkiem wiśni i porzeczek.
I'm broken.
  • 15 / / 0
Najprościej najłatwiej i najtaniej to chyb wychodzi winko z: jabłek, porzeczek, wiśni.
Ja polecam wiśnie, smak ok, robi się praktycznie samo , bezproblemowo, samo się klaruje.
Uwaga! Użytkownik Albert Hofmann nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 56 / / 0
Produkcję naszego wina zaczynamy od wstawienia MATKI DROŻDŻOWEJ. Potrzebujemy do tego:

- 0,5 butelkę
- sok wyciśnięty z 3-4 cytryn (używam cytryn, żeby później nie trzeba było zakwaszać wina kwaskiem cytrynowym)
- szczyptę pożywki
- drożdże winne (użyłem uniwersalnych, ale można również inne do win białych: tokaj, burgund, sherry – piekarskie odpadają)
- ok. 2 łyżeczek cukru.
[ external image ]

Przygotowanie matki zaczynamy od wlania do metalowego kubka pól szklanki wody, soku z cytryn i wsypujemy cukier. Podgrzewamy mieszaninę do 70-80 stopni (pasteryzacja), a po ostudzeniu wlewamy do butelki, dodajemy pożywkę i drożdże. Butelkę zatykamy watą i odstawiamy ciemne i ciepłe miejsce na około 2 dni.
[ external image ]

[ external image ]

PROPORCJE do produkcji wina truskawkowego są różne, ale ja daję 6 kilo owoców na 10 litrowy baniak. Bardzo często w przepisach umieszczanych w Internecie zawyża się ilość potrzebnej do zrobienia wina wody – polecam ograniczanie tej ilości, bo im więcej wolnego miejsca w baniaku tym lepiej winko oddycha w pierwszej fazie fermentacji, a jego smak jest wyraźny, a nie rozwodniony.

Do 20 litrów wina, które teraz wstawiałem (i które widać na fotkach) użyłem 12 kilo truskawek, około 6litrów wody i dwa kilogramy cukru. Odpowiednio do wielkości baniaka dzielimy lub mnożymy proporcje.

Pierwszą rzeczą za jaką należy się zabrać to obranie truskawek z szypułek (należy to robić dokładnie, gdyż chcemy uniknąć trawiastego posmaku wina) i dokładnego ich umycia.
Następnie do pojemników, w których są truskawki wlewamy trochę wody (w moim przypadku: około 1,5 litra wody na miskę) i dodajemy odpowiednią ilość Pektopolu (według instrukcji podanej na opakowaniu). Jeśli nie posiadamy Pektopolu wlewamy trochę więcej i ciepłej wody obsypując wszystko cukrem. Generalnie dążymy do tego, żeby zmiękczyć owoce i wycisnąć z nich jak najwięcej pektyn (w postaci czystego soku). Wszystko to przykrywamy i odstawiamy na noc.

[ external image ]
Jeżeli następnego dnia okaże się, że Pektopol rozpuścił w bardzo dużym stopniu owoce i w naszych pojemnikach przyjęły one lejącą i rzadką konsystencje – wlewamy wszystko bezpośrednio do gąsiora na wino. Natomiast jeśli owoce zostały rozpuszczone nieznacznie (tak jak u mnie) –zlewamy do gąsiora wytworzony sok, a resztę przepuszczamy przez sokowirówkę i też wlewamy do baniaka. W razie braku sokowirówki- robimy z owoców jak najrzadszą miazgę

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]
Następnie do garnków nalewamy wodę zgodnie z naszymi proporcjami (u mnie 6 litrów), zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cukier (nigdy nie syp nierozpuszczonego cukru do nastawu, gdyż na wpół zeszklony rozetnie spód gąsiora). Całość studzimy i wlewamy do baniaka. Następnie do dymiona wsypujemy resztę pożywki, wlewamy matkę drożdżową i zatykamy gąsior watą na 7 dni.

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]

Po upływie tego tygodnia przecedzamy nastaw przez gazę (mogą też być rajstopy). Dążymy do usunięcia miąższu, a wszystko oprócz niego wlewamy powrotem do gąsiora i dodajemy jeszcze cukier rozpuszczony w wodzie (w moim przypadku będzie to 1 kilogram cukru rozpuszczony w 4 litrach wody).

Na razie to tyle, w razie problemów – piszcie.

Powodzenia
Uwaga! Użytkownik hounsi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 749 / 5 / 0
...
Na razie to tyle, w razie problemów – piszcie.
No, jak na razie to widać, że nikt nie ma problemów.
I'm broken.
  • 1213 / 18 / 0
Albo nikt nie ma gąsiora ;]
Uwaga! Użytkownik xxxzzzxxx jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 56 / / 0
xxxzzzxxx pisze:
Albo nikt nie ma gąsiora ;]
Jak zrobić gąsior (w 5 minut) już gdzie pisałem.
Uwaga! Użytkownik hounsi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 907 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: Pan Prezes »
ja w tym roku robie pierwszy raz
baniak 34 litry
owoce: porzeczki czerwone 7 kilo i kilo malin
5 kilo cukru i woda

porzeczki i maliny obrałem, opłukałem w letniej wodzie, porzeczki obrałem ze szczypułek, pogniotłem to wszystko i przez lejek zrobiony z butelki to wszystko wsypałem do korbflaszy

zalałem wodą z cukerm (te 5 kilo) i na szyjke dałem garze ćsiągłem gumką (było to około 15) jutro też o tym czasie nałoże rurke do bulkania.

cały czas jest to w ciepłym pomieszczeniu co fajnie mi to będzie bulgotało...
I kórwa chuj Cie obchodzi, że robie błędy ortograficzne!

Legalizować? Tak, ale pod pewnymi obostrzeniami. marihuana nie powinna być dostępna jak bułki i mleko, raczej tak jak alkohol – w specjalnie do tego przeznaczonych miejscach, sklepikach. Dlaczego? Przede wszystkim po to, żeby zlikwidować czarny rynek i utrudnić dostęp nieletnim. Poza tym zarobi na tym budżet państwa. No i jest to szlachetna roślina, z której można robić papier, materiały, nawet ocieplać nią domy. Przecież to absurdalne, żeby zabraniać rosnąć roślinie.
  • 56 / / 0
Nieprzeczytany post autor: hounsi »
I spodziewasz się że jaki będzie miało smak malinowy czy porzeczkowy? To się dopiero nazywa egzotyczny mix. 5Kg cukru to zadurzo 3 max.
Ostatnio zmieniony 30 czerwca 2008 przez hounsi, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 907 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: Pan Prezes »
hounsi pisze:
I spodziewasz się że jaki będzie miało smak malinowy czy porzeczkowy? To się dopiero nazywa egzotyczny mix. 5Kg cukru to zadurzo 3 max.
według mnie produkcje wina (domowego) można podzielić na swojską i profesjonalną.

Profesjonalna to jest dać mniej cukru ale dać drożdrze i pożywka dla nich, a po swojsku jak sie nie ma dostępu do drożdży trzeba dać więcej cukru. a pozatym nawed średni smakosz wyczuje, czy jest robiny na drorzdrzach czy nie.

mam nadzieje, że będzie to wino porzeczkoweo lekkim nalocie malin %-D
I kórwa chuj Cie obchodzi, że robie błędy ortograficzne!

Legalizować? Tak, ale pod pewnymi obostrzeniami. marihuana nie powinna być dostępna jak bułki i mleko, raczej tak jak alkohol – w specjalnie do tego przeznaczonych miejscach, sklepikach. Dlaczego? Przede wszystkim po to, żeby zlikwidować czarny rynek i utrudnić dostęp nieletnim. Poza tym zarobi na tym budżet państwa. No i jest to szlachetna roślina, z której można robić papier, materiały, nawet ocieplać nią domy. Przecież to absurdalne, żeby zabraniać rosnąć roślinie.
  • 56 / / 0
Nieprzeczytany post autor: hounsi »
Rozumiem, że wino będzie chodzić na dzikich drożdżach, więc tym bardziej nie przerobi całego cukru .

„porzeczkoweo lekkim nalocie malin” LOL
ODPOWIEDZ
Newsy
Limburg: mąż przez dziesięć lat podawał żonie narkotyki i wykorzystywał seksualnie

Izba w Hasselt skierowała do sądu okręgowego sprawę 50-letniego mieszkańca Zonhoven, oskarżonego o wieloletnie podawanie żonie narkotyków oraz wykorzystywanie jej seksualnie. Sprawa odsłania jedną z najbardziej skrajnych form przemocy domowej, opartą na nadużyciu zaufania w związku małżeńskim.

Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.

Rzeszów: policjant zawiódł zaufanie dilera, który proponował mu zioło i zwyczajnie go aresztował

Strzyżowski funkcjonariusz w czasie wolnym od służby ujął 18-letniego dilera, który zaoferował mu marihuanę w zamian za sprawdzenie, czy w pobliżu nie ma policji. Do zdarzenia w Rzeszowie, gdzie policjant przebywał wraz ze swoim krewnym.