Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 3901 / 561 / 0
Lęk z rana?
Chodzi o to, ze jest to zwiazane z pracą/szkolą?
W ogole jak ten lęk sięnu ciebie objawia? Moglbys opisac jakasnprzykladowa sytuację i co wtedy czujesz?
  • 1070 / 135 / 0
Miałem tak samo przy nasileniu nerwicy, codzienny lęk, szczególnie właśnie rano. To jest tak, że otworzysz oczy i już serce zaczyna walić, spięte mięśnie nie masz tego porannego rozleniwienia. A tutaj cały dzień przed tobą, obowiązki itd. Tak to mniej-więcej wygląda.

Pregaba jest na to dobra. Z tym, że właśnie brana przed samym spaniem może sprawić, że rano obudzisz się bez tego przeszywającego lęku. Minusem jest to, że właśnie wjeżdża aż za duża zamuła i nie chce się wychodzić z łóźka. Z tym, że ja nigdy nie brałem pregaby dłużej niż kilka dni z rzędu i raczej doraźnie, więc może po jakimś czasie to się stabilizuje.
  • 390 / 95 / 2
To normalny stan u ludzi z GAD. Otwiera się oczy i od razu, jeszcze w łóżku, mózg i układ nerwowy współczulny zaczynają pracować na maksymalnych obrotach: występuje tachykardia, przyspieszone procesy myślowe. I już po dwóch godzinach można być wykończonym, zmęczonym jak normalna osoba po całym dniu wyczerpującej pracy.
!מרנא תא
  • 867 / 253 / 0
16 marca 2021dash pisze:
Miałem tak samo przy nasileniu nerwicy, codzienny lęk, szczególnie właśnie rano. To jest tak, że otworzysz oczy i już serce zaczyna walić, spięte mięśnie nie masz tego porannego rozleniwienia. A tutaj cały dzień przed tobą, obowiązki itd. Tak to mniej-więcej wygląda.
Bardzo dobrze to opisałeś. Z kolei mi ta zamuła o której piszesz nie doskwiera. Uboki w postaci senności tylko przez max pierwszy tydzień brania (a biorę stale od 1,5 roku).
Raz półgłówka uwierał podgłówek, całą noc doskwierał mu ból,
lecz na zdrowiu ucierpiał w połowie, bo główki miał tylko pół.
Morał: doznajemy przykrości proporcjonalnie do świadomości.
  • 8 / / 0
16 marca 2021dash pisze:

Pregaba jest na to dobra. Z tym, że właśnie brana przed samym spaniem może sprawić, że rano obudzisz się bez tego przeszywającego lęku. Minusem jest to, że właśnie wjeżdża aż za duża zamuła i nie chce się wychodzić z łóźka. Z tym, że ja nigdy nie brałem pregaby dłużej niż kilka dni z rzędu i raczej doraźnie, więc może po jakimś czasie to się stabilizuje.
No właśnie... też mam nerwice i według lekarza powinnam ją brać Codziennie ale ja sie lepiej czuję gdy biorę ją na co drugi dzień. i co tu robić?
Uwaga! Użytkownik Molly0090 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 373 / 150 / 0
Bierz co 2 dzień, przecież lepiej jest brać mniej leków niż wiecej
  • 1223 / 486 / 0
16 marca 2021Molly0090 pisze:

No właśnie... też mam nerwice i według lekarza powinnam ją brać Codziennie ale ja sie lepiej czuję gdy biorę ją na co drugi dzień. i co tu robić?
Skoro tak ci lepiej, to tak bierz, bez dwóch zdań.
  • 977 / 221 / 0
Ostatnio jak brałem pregabalinę (ok 4msc ciągu, dawki różne, ale częściej rekreacyjne w okolicach 450-600mg, na dobę max 1200mg) zaczęło mnie martwić tycie. Przed ważyłem 80kg, po 84,5kg, wciąż była to waga u mnie w normie, ale ewidentnie było widać że na brzuchu więcej, jadłem normalnie, raczej zdrowo, chude mięsa, produkty pełnoziarniste, jakieś warzywa, czasem fast food lub coś słodkiego wleciało, pregaba nie powoduje u mnie nadmiernego łaknienia. Pracę mam siedzącą, ćwiczę siłowo 2-3 razy w tygodniu. Odstawiłem pregabalinę i po niecałych 2tyg waga spadła z 84,5kg do 81kg. No nie ma szans żeby tłuszcz tak szybko zszedł, zwłaszcza że nie wprowadzałem żadnych rewolucji do żywienia ani treningu, czyli rzeczywiście potwierdza się fakt że lek ten zatrzymuje wodę w organizmie i musi być to jeden z czynników przez który waga idzie w górę.
  • 867 / 253 / 0
Prowadzę styl życia dość podobny do Twojego, dobrze się odżywiam, a nadmierne łaknienie występowało u mnie tylko przy dawkach wyskokowych. Woda to jedno, ale odkąd biorę pregabę (1,5 roku w ciągu) przytyłam 8kg, więc niemożliwe, że to sama jej retencja ;) Główny problem jaki mam z pregabaliną to spowolniony metabolizm. Udało mi się go ostatnio trochę ogarnąć pijąc napary na trawienie (szczególnie z mięty) i zażywając więcej ruchu (u mnie to głównie długie spacery, często robię po kilka kilometrów dziennie).
Ale pierwszym krokiem było "odblokowanie się" dwoma torebkami senesu.
A, no i mooocne ograniczenie opio (które i tak zażywałam nieczęsto) też dużo zrobiło %-D
Raz półgłówka uwierał podgłówek, całą noc doskwierał mu ból,
lecz na zdrowiu ucierpiał w połowie, bo główki miał tylko pół.
Morał: doznajemy przykrości proporcjonalnie do świadomości.
  • 390 / 95 / 2
Po trzech dnia zażywania pregabaliny w dawce 450/doba morda tak obła, napompowana, napuchnięta, że rysy twarzy zanikły.
!מרנא תא
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana a zdrowie jamy ustnej: Nowe badania kontra nikotyna i snus. Co szkodzi bardziej?

Największe jak dotąd badanie długofalowego wpływu marihuany na zdrowie wykazało… tylko pogorszenie stanu dziąseł – a i to w mniejszym stopniu niż przy używaniu tytoniu czy snusa! Nie zaobserwowano innych poważnych negatywnych skutków zdrowotnych.

Żeby nie dostać mandatu za piwo, próbował przekupić policjantów 70 euro i kokainą

Przyłapany na piciu piwa na peronie sopockiego dworca 33-latek, by nie dostać mandatu, zaoferował policjantom łapówkę: 70 euro i... kokainę.

Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana

Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.