Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 24 / 2 / 0

W Belgii, gdzie system działa skutecznie od dekad, turystyka ma się doskonale (wręcz na ubezpieczenie można dostać leki od kilku lekarzy). W Luksemburgu, natomiast jest dramat i jak lekarz zapisze w diagnozie, na koncie pacjenta, że dawką maksymalną są np 3 opakowania miesięcznie, to żaden lekarz nie ma prawa wystawić 4 opakowania do czasu upłynięcia terminu. Nie wiem jak w innych krajach. W tych, które wspomniałem mamy do czynienia z radykalnie odmiennymi modelami praktycznymi.
Wielka Brytania ma coś bardzo podobnego. Każdy lekarz ma dostęp do twoich informacji medycznych od alergii po wyniki badań a także listę leków.
Widziałem swojej dane u znajomego farmaceuty jako, że mają oni prawo wypisywać recepty część medykamentów, lub wydać w kredo "emergency supply" nawet jeśli powtarzalna recpeta jeszcze nie przyszła a coś się skończyło .
Mają tam listę leków łącznie z dawkami, nawet receptę która mi najpierw wystawili, a potem cofnęli
Farmaceuta miał okrojone dane w porównaniu do lekarza rodzinnego ale nadal miał tego sporo dostępnego.
Bez ustnej zgody i danych osobowych "nie powinien" tego robić.
Podobno mają także rejestr kto i kiedy twoje dane przeglądał.
  • 41 / 4 / 0
@DexPL Docelowo jest to pierwszy krok do stworzenia kompleksowego systemu informacji o zdrowiu pacjenta. Kwestia roku, jak każdy lekarz z każdego miejsca będzie wiedział gdzie byliśmy w szpitalu, jaka była diagnoza, jakie leki dostaliśmy, jakie recepty nam wypisano, czy je wykupiliśmy, czy kontynuowaliśmy leczenie ambulatoryjnie, jakie leki nam tam wystawiono i czy je wykupiliśmy, czy w międzyczasie złamaliśmy nogę, czy leczymy się psychiatrycznie ITD ITP.

Przypominam, że od 1 lipca NFZ będzie widział wszystko z jednego poziomu dostępu (łącznie np z wynikami badań laboratoryjnych). Będzie ciekawie, oj będzie. Niektórzy się bardzo zdziwią.

Zapraszam do dyskusji.

Tylko ilu lekarzom będzie dany czas na to, żeby sprawdzić wszystko lub chociaż połowę "Dobzi" lekarze i tak będą wypisywali
Dla mnie problem pojawi się kiedy moja magiczka zapyta, czy nadal zażywam Tramadol ew. Clonazepam, a pójdę niby się leczyć
Rodząc się dostajesz wyrok śmierci
  • 2196 / 366 / 0
03 lipca 2021Vetulani44 pisze:
Ciekawi mnie, jakie to będzie miało przełożenie po pewnym czasie na ceny czarnorynkowe.
I tak mnie to nie dotyka bo nie kupuję leków poza aptekami.
Ceny po wprowadzeniu E-recept już poszły w górę,
potem to wręcz poszybują w kosmos, i przełożenie będzie pewnie takie jak ceny po ciemnej stronie internetu - czyli dosyć, w chuj dużo.

Mnie natomiast ciekawi czy to będzie mieć na celu tylko przeciwdziałanie nadużyciom opio i benzo, bo lekarze o tym wiedzą od jakiegoś czasu..
A pregabalina, gabapeptyna, baklofen przecież nie uzależniają :pacman: Aczkolwiek widać też ostatnimi czasy edukację w zakresie uzależnień i potencjału rekreacyjnego różnych leków.
Tam..tutaj, jestem no tak, hehe xd
  • 268 / 37 / 0
zazwyczaj tylko lekarz prowadzacy wystawial mi recepty i czekalem kolo 2-3 dni
az do zeszlego tygodnia kiedy dosc szybko dostalem sms z kodem i jeszcze wystawił ktos inny...
nie jestem pewien czy to zasluga tych zmian, ale jak dla mnie moga byc... :extasy:
Uwaga! Użytkownik nawachajka nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9421 / 1846 / 2
10 lipca 2021OdwiertKorzenny pisze:
03 lipca 2021Vetulani44 pisze:
Ciekawi mnie, jakie to będzie miało przełożenie po pewnym czasie na ceny czarnorynkowe.
I tak mnie to nie dotyka bo nie kupuję leków poza aptekami.
ostatnimi czasy edukację w zakresie uzależnień i potencjału rekreacyjnego różnych leków.
Oni to mają w nosie. System walczy z nadużyciami przy refundacjach które idą w miliardy zł rocznie a nie z tym czy Ty czegoś naduzywasz 😁😁😁

Kto miał łeb ten już dawno zbudował sobie historię choroby i podłożył 2-3 słupy na swoje potrzeby. Kto jest poprostu ćpunem który sępi ogrom recept ten mampechani czeka go niespodzianka.
System w tym kraju nie bierze jeńców. I tyle
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 339 / 86 / 0
19 lipca, jak dla mnie zero zmian, czyli tak jak myślałem ci co mieli wywalone, dalej mają wywalone i ważne aby hajs się zgadzał, widać że system jest zrobiony faktycznie do walki z fałszywą refundacją
  • 1545 / 1586 / 0
Boże, jakbyśmy byli już nie dość transparentni :alergia: dlaczego tak bardzo utrudnia się życie pacjentom? :alergia:
Uwaga! Użytkownik MaryJayDu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9421 / 1846 / 2
19 lipca 2021drakan9 pisze:
19 lipca, jak dla mnie zero zmian, czyli tak jak myślałem ci co mieli wywalone, dalej mają wywalone i ważne aby hajs się zgadzał, widać że system jest zrobiony faktycznie do walki z fałszywą refundacją
Po 1 zdefiniuj fałszywa refundację ?
Bo mi chodzi o to, że na no depresję masz wpisane 5 oo leku x który jest refundowany
Jak Ci lekarz zapisze więcej to go usypia.
Po 2 system faktycznie wyłapywać oszustwa z czasem
Wchodzić i głosować
  • 339 / 86 / 0
Masz ustawionego lekarza + słupy, wklepuje lipną diagnoze, potem wypisuje reckę, ogarniają lek za 5-10% ceny rynkowej i dalej leci na czarny rynek, kiedyś nfz się łapał na tym dopiero po paru miesiącach
  • 9421 / 1846 / 2
Jeśli ktoś to dobrze prowadzi to nikt się nie kapnie, bo jak ?
Wchodzić i głosować
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Marihuana ukryta w grze planszowej. Paczkę przechwyciła Krajowa Administracja Skarbowa

Funkcjonariusze śląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) udaremnili próbę przemytu marihuany do Polski. Narkotyki ukryto w nietypowy sposób – wewnątrz popularnej gry planszowej. Do wykrycia trefnej przesyłki przyczynił się pies służbowy Kodi.

Jednorazowa dawka leku psychodelicznego zmniejsza objawy zespołu lęku uogólnionego

W prestiżowym czasopiśmie JAMA opublikowano wyniki badania klinicznego fazy 2b, które rzucają nowe światło na leczenie zespołu lęku uogólnionego (GAD – generalized anxiety disorder).

Nocna prohibicja godzi w wolność? „Nic tak nie zabiera jak alkohol i narkotyki”

Przeciwnicy nocnej prohibicji argumentują, że tego typu zakazy godzą w wolność człowieka. - Nic tak nie zabiera wolności jak alkohol i narkotyki - zauważyła w rozmowie z PAP psychoterapeutka uzależnień Anna Biskot.