Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 2746 / 588 / 0
Ciekawi mnie, jakie to będzie miało przełożenie po pewnym czasie na ceny czarnorynkowe.
I tak mnie to nie dotyka bo nie kupuję leków poza aptekami.
25 sierpnia 2014Melancthe pisze:
Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
  • 4603 / 2212 / 1
03 lipca 2021drakan9 pisze:
ciekawe kiedy pierwszy wyciek i sprzedaż danych, powiem że przedstawiciele handlowi "lubią to" xD
A czy słyszałeś o jakichś ogromnych wyciekach danych z IKP? Tam jest ich też mnóstwo, a jakoś masowych wypływów nie ma. Natomiast na poziomie ludzkim, Twoje dane będą tak bezpieczne, jak Twoja ich ochrona. Jak hasło zapiszesz w telefonie, to nie zdziw się że kiedyś ktoś Ci te dane podpieprzy.

@Vetulani44
Zasada kształtowania cen przez popyt i podaż na pewno zadziała i w tym wypadku. Jeżeli dojdzie do ograniczenia "turystyki" po poradniach, to na pewno ceny wzrosną. W praktyce jednak jeszcze troszkę minie zanim zostanie to ograniczone.

W Belgii, gdzie system działa skutecznie od dekad, turystyka ma się doskonale (wręcz na ubezpieczenie można dostać leki od kilku lekarzy). W Luksemburgu, natomiast jest dramat i jak lekarz zapisze w diagnozie, na koncie pacjenta, że dawką maksymalną są np 3 opakowania miesięcznie, to żaden lekarz nie ma prawa wystawić 4 opakowania do czasu upłynięcia terminu. Nie wiem jak w innych krajach. W tych, które wspomniałem mamy do czynienia z radykalnie odmiennymi modelami praktycznymi.
  • 339 / 86 / 0
03 lipca 2021DexPL pisze:
03 lipca 2021drakan9 pisze:
ciekawe kiedy pierwszy wyciek i sprzedaż danych, powiem że przedstawiciele handlowi "lubią to" xD
A czy słyszałeś o jakichś ogromnych wyciekach danych z IKP? Tam jest ich też mnóstwo, a jakoś masowych wypływów nie ma. Natomiast na poziomie ludzkim, Twoje dane będą tak bezpieczne, jak Twoja ich ochrona. Jak hasło zapiszesz w telefonie, to nie zdziw się że kiedyś ktoś Ci te dane podpieprzy.

@Vetulani44
Zasada kształtowania cen przez popyt i podaż na pewno zadziała i w tym wypadku. Jeżeli dojdzie do ograniczenia "turystyki" po poradniach, to na pewno ceny wzrosną. W praktyce jednak jeszcze troszkę minie zanim zostanie to ograniczone.

W Belgii, gdzie system działa skutecznie od dekad, turystyka ma się doskonale (wręcz na ubezpieczenie można dostać leki od kilku lekarzy). W Luksemburgu, natomiast jest dramat i jak lekarz zapisze w diagnozie, na koncie pacjenta, że dawką maksymalną są np 3 opakowania miesięcznie, to żaden lekarz nie ma prawa wystawić 4 opakowania do czasu upłynięcia terminu. Nie wiem jak w innych krajach. W tych, które wspomniałem mamy do czynienia z radykalnie odmiennymi modelami praktycznymi.
Ekh przykład z tego roku https://niebezpiecznik.pl/post/wyciek-d ... sie-kazdy/ chociaż faktycznie to nie samo ikp, ale system powiązany, tutaj już za to przykład z samego ikp https://www.dobreprogramy.pl/naruszenie ... 308759681a wiadomo że najsłabszym ogniwem będzie użytkownik.
  • 349 / 102 / 0
Do tych danych dostęp będą mieli nawet farmaceuci w aptekach, bo w ustawie o zawodzie pojawiła się wzmianka o możliwości przedłużania refundowanej recepty przez farmaceutę. A żeby to zrobić trzeba znać historię choroby. Wcześniej można było przyznać dostęp do takich danych aptece, albo farmaceucie z poziomu IKP, za rok pewnie będzie normalka i nic z tym nie zrobicie. Kraje takie jak Holandia mają świetne rozwiązania, robi się ludziom testy genetyczne, żeby sprawdzić profil CYP, to wrzuca do bazy, wszystkie leki w systemie, wiadomo jak leczyć. U nas będzie rozpierdol i dziurawy system zrobiony przez bratanka siostry kogoś z rady nadzorczej naszych umiłowanych.
Moi drodzy hyperrealowicze, proszę o nie składanie mi ofert sprzedaży, ani zakupu leków, ani innych środków, szczególnie tych nielegalnych. Jeżeli macie jakieś pytanie dotyczące leków - piszcie śmiało, w tym mogę pomóc.
  • 228 / 36 / 0
jeżeli chodzi o znajomość przez lekarzy zdarzeń medytycznych, czy teoretycznie lekarz x wystawi zwolnienie np na 3 dni a póżniej pójdzie się do lekarza y o przedłużenie, bo np nie można dostać się do lekarza x, to czy lekarz drugi y widzi przez kogo było wystawione zwolnienie to pierwsze 3dniowe? konkretniej mówiąc czy np laryngolog widzi, że wcześniejsze było od nie wiem ginekologa, czy tylko widzą, że było coś wcześniej przez nie wiadomo kogo wystawione i można powiedzieć, że wystawił to pediatra?
'"syty nigdy nie zrozumie głodnego"
  • 339 / 86 / 0
03 lipca 2021niewiemczyistnieje pisze:
jeżeli chodzi o znajomość przez lekarzy zdarzeń medytycznych, czy teoretycznie lekarz x wystawi zwolnienie np na 3 dni a póżniej pójdzie się do lekarza y o przedłużenie, bo np nie można dostać się do lekarza x, to czy lekarz drugi y widzi przez kogo było wystawione zwolnienie to pierwsze 3dniowe? konkretniej mówiąc czy np laryngolog widzi, że wcześniejsze było od nie wiem ginekologa, czy tylko widzą, że było coś wcześniej przez nie wiadomo kogo wystawione i można powiedzieć, że wystawił to pediatra?
Z tego co czytam to jest pełne info, ale to by musiał ktoś potwierdzić, kto ma dostęp do systemu
  • 311 / 54 / 0
Czyli co? Grupie uprzywilejowanej dano dostęp do pełnej dokumentacji medycznej, i wystarczy żeby jakiś konował wstukał czyjś pesel i ma wszystko na tacy?

Widzę potencjał do wielu nadużyć grupy uprzywilejowanej, które jednak nie ujrzą raczej światła dziennego.
Uwaga! Użytkownik syntheticFlesh nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 349 / 102 / 0
Już teraz każdy kto ma dostęp do gabinet.gov wpisując pesel ma dostęp do masy twoich danych %-D
Moi drodzy hyperrealowicze, proszę o nie składanie mi ofert sprzedaży, ani zakupu leków, ani innych środków, szczególnie tych nielegalnych. Jeżeli macie jakieś pytanie dotyczące leków - piszcie śmiało, w tym mogę pomóc.
  • 319 / 42 / 0
Myślę jednak, że musi być nad tym jakaś kontrola np. taka, która proponowałem pare postów wcześniej lub nawet ostrzejsza, jak z alertami SMS itp.

Swoją drogą temat analizy genów odnośnie CYP to świetny temat, ale od polskiej jakości służby zdrowia przecież nie można niczego oczekiwać, bo jak tłumaczyć konowałowi, który o cytochromie p450 nigdy nie słyszał, a który jedyne co umie zrobić w swoim zawodzie to zdiagnozować grypę i wypisać antybiotyk, a wszystko ponadto wykracza poza zakres jego mentalnych zasobów i wiedzy, że szybko metabolizuje i mnie kurwa boli bardziej niż przeciętnie, a ten mi pierdoli, nie nie... jest pan uzależniony, to się tak zaczyna, bla bla bla, choć od początku już działało na mnie krócej niż jest napisane w ulotce.

Dajcie spokój. Ten system to będzie gówno jak wszystko w tym kraju. Robione po łebkach, z masą błędów, nieścisłości, nielogiczności i czego tam jeszcze.
  • 4603 / 2212 / 1
Informatyzacja służby zdrowia jest tworem ponadpartyjnym. Budowana jest już od ponad 10 lat. Wszystko ma podstawę w ustawie i szczegóły w rozporządzeniach. Kasa jest zabezpieczona, na wszystkie elementy tego systemu, na kilka lat w przód. Zatrudniono i przeszkolono informatyków oraz przeszkolono cały personel odpowiedzialny za jego funkcjonowanie (na poziomie podmiotów).

Na jakiej więc podstawie piszesz, że ten system będzie tak, jak wszystko w tym kraju gówniane? Masz jakieś informacje? Jak tak, to przedstaw je. Nic na razie nie wskazuje, byś miał choć w jednym elemencie, który napisałeś rację.
Zablokowany
Newsy
Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.

Przepisy miały ukrócić rekreacyjne stosowanie medycznych konopi. W sieci można je obejść

Jest drożej, niż przed wejściem w życie przepisów ograniczających nadużycia przy kupowaniu medycznej marihuany, ale wystawianie recept online, bez wizyty u lekarza wciąż jest możliwe. W sieci załatwienie "trawki" na "legalu" trwa kilka minut.

Marihuana ukryta w grze planszowej. Paczkę przechwyciła Krajowa Administracja Skarbowa

Funkcjonariusze śląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) udaremnili próbę przemytu marihuany do Polski. Narkotyki ukryto w nietypowy sposób – wewnątrz popularnej gry planszowej. Do wykrycia trefnej przesyłki przyczynił się pies służbowy Kodi.