Alkaloid opium - metylowana pochodna morfiny.
Więcej informacji: Kodeina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 694 / 7 / 0
mi to wygląda na jakieś poczapowanie i za dużą dawke

a antyhistamina nawet gdy juz swędzi pomoże ;) i na wymioty tez, tylko po jakis 30 min od zażycia. Lecz juz przy buprze (gdy juz sie zacznie ofkors) nawet konska dawka nie pomaga ;].
Jak z innymi substancjami to nie wiem bo zawsze równo z zarzucaniem brałem
  • 597 / 2 / 0
Odgrzebuję temat. Ostatni raz atak padaczkowy był już dawno i nie prawda, ale mam pytanie. Wziąłem sobie 150mg. Wykupiłem sobię też dziś hydroxyzynę, i miałem już dorzucać ale stwierdziłem że przeczytam ulotke. I wyczytałem co następuje:
.. jest lekiem o działąniu uspokajającym i przeciwlękowym. Jego działanie pomaga na hamowaniu aktywności niektórych podkorowych obszarów ośrodkowego układu nerwowego. Zmniejsza stan napięcia wewnętrznego, uczucie niepokoju, lęku, chwiejność emocjonalną oraz NAPIĘCIE MIĘŚNIOWE
Myśle sobie - super, jeszcze uchroni dodatkowo przed padaczką. Miało by to sens, patrząc na to wszystko. Natomiast dalej czytam:
Kiedy zachować szczególną ostrożność stosując lek Hydroxyzinum VP: punkt pierwszy - jeśli u pacjenta próg drgawkowy jest obniżony.
Ki diabeł? Darować sobie tą hydroxyzyne kiedy biorę kodeine, czy to takie straszenie na wyrost, czy co? Prosił bym kogoś zorientowanego w temacie o pomoc też tym razem. Narazie oczywiśćie nie łykam, wrzucę po prostu zolpi do kody tak jak robię to zazwyczaj. Czy w razie czego bezpiecznie będzie za jakieś np. 3 godziny pożreć tą hydroxyzyne jak będe chciał już usnąć? Kodę brałem już dobrą godzinę temu, takżę odstęp czasowy od rozpoczęcia działania kody do rozpoczęcia działania hydro byłby mniej więcej 3.5 godzinny.
"The Himalayas haven't always been mountains." Brian Cox
"Przed porodem matka się pytała ojca: “Co ja pocznę?” Penx
  • 1188 / 5 / 0
Ja zaś często czuję się jak bym miała dostać padaczki po SSRI, trochę nie w temacie wiem, ale np. po kodeinie zawsze trzęsą mi się ręce, drgają wargi gdy mówię, ogólnie jestem roztrzęsiona zaraz po wzięciu, później mija i jestem bardzo uspokojona, dziwne to, może z nerwów. Tylko czym ja bym się denerwowała biorąc kodeinę, powinnam się cieszyć, że przede mnie miłe, spokojnie chwile.
  • 597 / 2 / 0
No jeśli przechodzi Ci przez myśl możliwość padaczki, to masz odpowiedź czemu się denerwujesz. Nawet podświadomie. Szkoda, że i tak bierzesz :D No ale ja też, tylko mało i rzadko, tak samo jak z tego co wiem Ty. :) Wciąż mam nadzieje na jakąś naukowo zakrojoną odpowiedź na moje pytanie
  • 3523 / 54 / 0
Krolik1993 pisze:
Ja zaś często czuję się jak bym miała dostać padaczki po SSRI, trochę nie w temacie wiem, ale np. po kodeinie zawsze trzęsą mi się ręce, drgają wargi gdy mówię, ogólnie jestem roztrzęsiona zaraz po wzięciu, później mija i jestem bardzo uspokojona, dziwne to, może z nerwów. Tylko czym ja bym się denerwowała biorąc kodeinę, powinnam się cieszyć, że przede mnie miłe, spokojnie chwile.
SSRI obniżają próg drgawkowy, ale po kodeinie raczej nie dostaniesz padaczki przynajmniej nie słyszałem o takim przypadku. Za to SSRI znacznie osłabiają działanie kody.
  • 597 / 2 / 0
WildMonkey pisze:
kodeinie raczej nie dostaniesz padaczki przynajmniej nie słyszałem o takim przypadku.
%-D %-D to przeczytaj ten wątek od początku
a po kodeinie miewałem padaczke, ale tylko gdy jechałem w dłuższym ciągu(sam nie choruje na padaczkę).
Czasami też występowała padaczka miokloniczna(tj.nagłe samoistne zrywy nóg i rąk).
Co do samej padaczki to zawsze przed nią nastawał ten dziwny stan niepokoju jak by nagle coś się miało stać.
Do tego ten stan niepokoju pogłębiał się jak zamykałem oczy albo "zamyślałem się".
^To między innymi + mój post który jest tam gdzieś, taki przydługi :). Poza tym ja w sumie 4 razy już miałem atak padaczkowy przez kodeinę. Nigdy na trzeźwo, nigdy na dxm, nigdy jak jestem wykończony po końskich dawkach speeda, nigdy po tramalu nawet w za dużych (już ryzykowanych) dawkach. Tylko po kodeinie. Więc choć to mało prawdopodobne - naprawde się dzieje.
  • 1188 / 5 / 0
WildMonkey pisze:
SSRI obniżają próg drgawkowy, ale po kodeinie raczej nie dostaniesz padaczki przynajmniej nie słyszałem o takim przypadku. Za to SSRI znacznie osłabiają działanie kody.
Wiem, niestety trochę osłabiają, ale z citalopramem nawet nie jest tak źle. :) Ja często jestem roztrzęsiona z nerwów i może się denerwuję zanim kodeina porządnie wejdzie.
  • 3523 / 54 / 0
Krolik1993 pisze:
WildMonkey pisze:
Wiem, niestety trochę osłabiają, ale z citalopramem nawet nie jest tak źle. :) Ja często jestem roztrzęsiona z nerwów i może się denerwuję zanim kodeina porządnie wejdzie.
Ja właśnie brałem citalopram i niestety bardzo osłabiał jej działanie , dlatego przestałem go brać :diabolic:
  • 597 / 2 / 0
Roztrzęsienie sie zanim koda wejdzie wynika z nerwów, obaw, stresu, itp. Roztrzęsienie kiedy kodeina działa wynika w zdecydowanej wiekszosci przypadkow z niedoboru glukozy. Wpierdol snikersa, suplementuj się codziennie magnezem. Snikers moze za to oslabic troche faze, ogolnie cukier. Ja przynajmniej odnioslem takie wrazenie. Ale bez obaw, nie będzie tak, że jak wyrzucisz papierek po jakimś tam słodkim przegryzaczu do kosza to nagle sie zorientujesz, ze jestes trzeźwy jak mors o poranku. Tak bedzie dopiero jak (jeśli) wpadniesz i nabijesz sobie tolerke. Po godzinie od zarzucenia. :retarded:
  • 1188 / 5 / 0
Jem dużo magnezu, ponoć też pomaga w zmniejszaniu tolerancji i zachowaniu jej na niskim poziomie.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży

Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.

Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?

Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.

Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa

Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.