Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 960 / 176 / 0
@Palkrolik z antydepów to chyba jedynie duloksetyna potrafi dać w kość wątrobie i to nie każdemu
  • 768 / 105 / 0
@tajemniczy25 To raczej zostanę na Triticco XR i nie będę narzucał lekarzowi zmian ( chyba że sam coś zmieni). On wie że jestem alkoholikiem niepijącym i mówiłem mu że niepokoje się o swoją wątrobę, to chyba mnie nie zabje🙃. Tym bardziej że fajnie się wkręciło te Triticco XR 150.
Jeszcze jest za wcześnie by było już za późno
  • 425 / 50 / 0
09 marca 2023angrybrads1 pisze:
No zadziałała właśnie tak jak miała zadziałać, ty oczekujesz od SSRI "aktywizacji i chęci do działania"? xD
Tak, dokładnie takie coś mi lekarz powiedział (prywatnie) XD! To ja już nie wiem co mam robić chodzić od lekarza do lekarza i pytać który pisze maoi/ndri czy rzucić leki i leczyć się jakimiś starodawnymi szamańskimi metodami.. W sumie to serio pytam, biorę te ssri i się czuję jak gówno w proszku
Uwaga! Użytkownik Rs3mati nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 104 / 31 / 0
Czy ktoś z was może wie z własnych doświadczeń lub bliskich osób jaki wpływ na męską płodność mają antydepy ?

Scalono — CAF

^ chciałem edytować powyższego posta, ale nie da się/nie umiem.
Otóż, gdyby to kogoś interesowało, jestem po rozmowie ze znajomym psychiatra i przynajmniej jego zdaniem escitalopram jak i trazodon nie mają żadnego wpływu, a wręcz mogą być pomocne.
  • 1934 / 108 / 0
07 stycznia 2024Rs3mati pisze:
09 marca 2023angrybrads1 pisze:
No zadziałała właśnie tak jak miała zadziałać, ty oczekujesz od SSRI "aktywizacji i chęci do działania"? xD
Tak, dokładnie takie coś mi lekarz powiedział (prywatnie) XD! To ja już nie wiem co mam robić chodzić od lekarza do lekarza i pytać który pisze maoi/ndri czy rzucić leki i leczyć się jakimiś starodawnymi szamańskimi metodami.. W sumie to serio pytam, biorę te ssri i się czuję jak gówno w proszku
No bo srii tak działają że człowiek czuje się jak gówno w proszku, zwarzywienie i wypranie z emocji plus kastracja, masz wszystko w dupie, nie czujesz nic, żyjesz jak żyjesz leci dzień za dniem, łapiesz derealizacje, zalewasz się prolaktyną i sadłem i ogólnie na wszystko lejesz, włącznie na laski i seks...

Jak już pisałem, aktywacje i chęci do działania daje dopamina i noradrenalina, możesz doraźnie stosować NRI/NDRI ale to działanie doraźne na krótką metę, możesz też uwrażliwić swoje receptory dopaminowe i zwiększyć naturalną syntezę dopaminy, potrzeba na to więcej czasu ale efekty są bardziej długofalowe i trwałe (czyli to czego szukacie).

Jak uwrażliwić receptory dopaminowe i zwiększyć naturalną syntezę doapminy pisałem ostatnio dużo w swoich postach:

"To czego szukacie to większej aktywności dopaminy i noradrenaliny, żeby to uzyskać to musicie zwiększyć wrażliwość receptorów dopaminowych i adrenergicznych, zwiększyć wydzielanie dopaminy i noradrenaliny, zwiększyć/upregulować TH czyli Hydroksylaze Tyrozynową (enzym z grupy hydroksylaz odpowiedzialny za przekształcenie aminokwasu L-tyrozyny do DOPA która potem przekształcana jest do dopaminy), zmniejszyć wrażliwość 5HT2A i 5HT2C (Ashwaganda po cyklu zwiększy wrażliwość), zwiększyć wrażliwość autoreceptorów 5HT1A, zmniejszyć/downregulować monoaminooksydaze czyli MAO zwłaszcza MAO-B (MAO-B to enzym powodujący rozkład dopaminy i tym samym spadek jej poziomu)."

To tylko wycinek z jednego mojego posta, jak cie to zainteresowało to sprawdź:
viewtopic.php?p=3772366#p3772366
post3737058.html#p3737058

A jak chcesz się dowiedzieć co powodują SSRI/SNRI i dla czego czujesz się jak "gówno w proszku", co polecam ci się zainteresować i poszerzyć wiedzę, to poczytaj moje wpisy w tych wątkach:
post3650890.html#p3650890
post3651160.html#p3651160
post3679440.html#p3679440

Udzielałem się dużo w tych wątkach więc prześledź tam moje wpisy, dowiesz się wszystkiego.

09 stycznia 2024Bingb0ng pisze:
Czy ktoś z was może wie z własnych doświadczeń lub bliskich osób jaki wpływ na męską płodność mają antydepy ?

Scalono — CAF

^ chciałem edytować powyższego posta, ale nie da się/nie umiem.
Otóż, gdyby to kogoś interesowało, jestem po rozmowie ze znajomym psychiatra i przynajmniej jego zdaniem escitalopram jak i trazodon nie mają żadnego wpływu, a wręcz mogą być pomocne.
Nie wiem jak w przypadku płodności u mężczyzn, wiem że w badaniach na zwierzętach u samiczek myszy, którym podawano SSRI w okresie "zapładniania/donaszania potomstwa", potomstwo zwłaszcza męskie miało wrodzone dysfunkcje seksualne.

Jeżeli chodzi o libido to kastrują , za równo mężczyzn jak i kobiet,y.
escitalopram - https://en.wikipedia.org/wiki/Escitalopram
Side effects:
Escitalopram, Podobnie jak inne SSRI, wykazano, że wpływa na funkcje seksualne, powodując skutki uboczne, takie jak zmniejszone libido, opóźnione wytrysk i anorgasmia [28] [29]

Trazodone - jest przepisywany do SSRI/SNRI żeby nie spadało tak libido podczas stosowania ich, ale to działa tylko tymczasowo sam Trazodone może powodować dysfunkcje seksualne po odstawieniu, jak będziesz brał je razem to może nie poleci ci tak libido jak na samym SSRI/SNRI podczas ich stosowania, ale jak odstawisz oba to cie jebnie podwójnie niż miałby to zrobić sam Escitalopram, kastracja instant, Trazodone ma tylko trochę to niwelować, (podczas stosowania SSRI/SNRI) jest przedewszystkim silnym antagonistą 5HT2, po odstawieniu jebnie to w drugą stronę.

Wpisz sobie w duckduckgo
- Trazodone pssd
- Escitalopram pssd
- Trazodone pssd reddit.com
- Escitalopram pssd reddit.com

oo na szybko jedno z badan jakie teraz znalazlem, badanie na ludziach:

Association of Selective Serotonin Reuptake Inhibitor Exposure During Pregnancy With Speech, Scholastic, and Motor Disorders in Offspring
Narażenie na SSRI podczas ciąży wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zaburzeń mowy/języka.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27732704/

u myszy:
Przedkliniczne ustalenia u gryzoni narażone na SSRI podczas rozwoju wskazują na wzrost zachowań podobnych do depresji i lęku oraz zmiany zachowań społecznych u potomstwa, chociaż zarówno zastosowane metody, jak i wyniki nie były jednolite.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23681158/

i kolejne

dzieci we wczesnym życiu wykazują zwiększone zachowania internalizacyjne zmniejszone zachowania społeczne i zwiększone ryzyko depresji w okresie dojrzewania. Podobnie gryzonie narażone na SSRI okołoporodowo wykazują zwiększone cechy zachowania podobnego do lęku lub depresji. Chociaż SSRI wyzwala szereg procesów wewnątrzkomórkowych, które prawdopodobnie przyczyniają się do ich działań terapeutycznych, ekspozycja przeciwdepresyjna wczesnego życia podczas krytycznych okresów neurorozwojowych może wywoływać trwałe negatywne skutki u potomstwa. Przeglądamy ostatnie dowody wskazujące, że ekspozycja okołoporodowa SSRI zabiera rozwijający się układ limbiczny, w tym zmieniona transmisja serotonergiczna, neurogeneza i epigenetyczne procesy w hipokampie, które mogą przyczyniać się do domen behawioralnych (np., Socon, poznania, lęku i behawioralnej depresji) są dotknięte leczeniem okołoporodowym SSRI
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27165448/

kolejne:

Dowody u ludzi i gryzoni sugerują, że narażenie okołoporodowe na selektywne inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI) może mieć poważne długoterminowe konsekwencje u potomstwa narażonego w macicy lub niemowlęctwie przez mleko matki. Dzieci narażone na SSRI w macicy wykazują zwiększone zachowania internalizujące i nieprawidłowe zachowania społeczne w wieku od 3 do 6 lat oraz zwiększone ryzyko depresji w okresie dojrzewania; Jednak zmiany neurobiologiczne leżące u podstaw tego zachowania są słabo poznane.
Ogólnie rzecz biorąc, dane te sugerują, że ekspozycja okołoporodowa SSRI może zwiększyć zachowania podobne do depresji, przynajmniej częściowo, poprzez zmniejszoną ekspresję DNMT3A w rozwijającym się hipokampie.[/b]
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30585666/

kolejne:

Wnioski i znaczenie: Wyniki tego badania kohortowego sugerują, że prenatalna ekspozycja SSRI może być związana ze zmienionymi trajektoriami rozwojowymi obszarów mózgu zaangażowanych w regulację emocjonalną u potomstwa. Konieczne są dalsze badania nad funkcjonalnymi implikacjami tych ustaleń.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37647036/

Widziałem też badania że SSRI/SNRI mogą powodować (czy zwiększać ryzyko na) autyzm u potomstwa, więc jeżeli chodzi o kobiety w ciąży na SSRI to masz całą "game bonusów" dla potomstwa, SSRI/SNRI przenikają przez łożysko i do mleka matki.

Więc jeżeli chodzi o kobiety to na płodność też raczej jakoś nie wpływa, za to na zdrowie potomstwa OGROMNIE!

edycja:

o natknąłem się na jedno badanie dotyczących mężczycn:

W oparciu o duńskie rejestry krajowe, powiązaliśmy informacje na temat wykorzystania SSRI, zdiagnozowanego u dzieci i szeregu potencjalnych czynników zakłócających. Dzieci, których ojcowie stosowali SSRI w ciągu ostatnich 3 miesięcy przed poczęciem.
Wnioski: Niewielkie zwiększone ryzyko spektrum autyzmu (ASD) u potomstwa związanego z zastosowaniem SSRI ze strony ojca...

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29275337/
"...Żadnego klefedronu z ogłaszamy, mordo więcej snu i witamin..."

angrybrads1 - pierwszy ambasador GHB w polsce !!!
  • 1934 / 108 / 0
09 stycznia 2024Bingb0ng pisze:
Coś mi świtało że SSRI mają związek z męską płodnością, ale musiałem się upewnić, no iwyhodzi że jest korelacja między SSRI a zaburzoną ruchliwością plemników i oligospermią - odnosi się do niskiej liczby plemników w nasieniu, czyli poniżej 15 mln/ml, w kontraście do stanu fizjologicznego, gdzie u mężczyzny zawartość ta wynosi od 15 do 300 mln/ml.

Zmiany parametrów nasienia związane ze stosowaniem leków przeciwdepresyjnych

Opisujemy 2 przypadki pacjentów skierowanych na diagnostykę niepłodności męskiej, u których wystąpiły związane ze stosowaniem leków przeciwdepresyjnych zmiany w ruchliwości i/lub koncentracji plemników. Wyniki badania fizykalnego i endokrynologicznego w żadnym przypadku nie były godne uwagi. Analiza wstępnych próbek nasienia ujawniła oligospermię, upośledzoną ruchliwość i nieprawidłową morfologię u każdego pacjenta podczas przyjmowania inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny. Powtarzane badania nasienia przeprowadzone 1–2 miesiące po odstawieniu leków przeciwdepresyjnych wykazały wyraźną poprawę koncentracji i ruchliwości plemników. Uzasadniona jest dodatkowa ocena potencjalnego wpływu leków przeciwdepresyjnych na płodność u mężczyzn.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17270655/

-------------------------------------

Stosowanie selektywnych inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny zmniejsza płodność u mężczyzn

W większości badań stosowanie negatywnie wpływa na parametry nasienia. W niektórych badaniach wykazano również, że SSRI zmniejszają integralność DNA.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27019308/

Niekorzystny wpływ paroksetyny na plemniki

Wnioski: U mężczyzn z prawidłowymi parametrami nasienia paroksetyna powodowała nieprawidłową fragmentację DNA plemników u znacznej części badanych, bez mierzalnego wpływu na parametry nasienia. Zmiany w integralności DNA plemnika mogą niekorzystnie wpływać na płodność znacznej liczby mężczyzn przyjmujących paroksetynę.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19515367/

Podawanie dapoksetyny przez ojca spowodowało pogorszenie zdolności rozrodczych, wyników płodu, zachowań seksualnych i biochemii samców szczurów

Dapoksetyna, selektywny inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny, jest uważana za lek przeciwdepresyjny i została opracowana do leczenia przedwczesnego wytrysku. Dlatego celem była ocena, czy podawanie dapoksetyny samcom szczurów niekorzystnie wpływa na zachowania seksualne i przebieg ciąży po kryciu z nieleczonymi samicami szczurów.

Udowodnionym płodnym samcom szczurów podano przez sondę dapoksetynę w dawkach 0, 2,0, 4,0 i 8,0 mg na kg masy ciała (mc.) dziennie (odpowiednio grupy DC, DI, DII i DIII) przez 70 dni przed kryciem z nieleczonymi samicami szczurów. Przyrost masy ciała, masa narządów i spożycie paszy uległy znacznemu zmniejszeniu w grupach DII i DIII.

Znaczący spadek liczby plemników w grupach DII i DIII przypisuje się znacznemu spadkowi poziomu testosteronu, hormonu luteinizującego i hormonu folikulotropowego. Poziom prolaktyny był znacząco podwyższony w grupach DII i DIII. Szczury leczone dużą dawką dapoksetyny (8,0 mg kg(-1)) wykazywały znaczne zahamowanie ruchliwości plemników i zwiększenie liczby nieprawidłowości w nasieniu. Stwierdzono wyraźny spadek wskaźnika płodności u samic kojarzonych z samcami leczonych przewlekle dapoksetyną w dawce 4,0 i 8,0 mg na kg masy ciała. Ponadto leczenie znacznie zwiększyło liczbę resorpcji płodów u samic szczurów zapłodnionych przez samce w grupach DII i DIII, co odzwierciedla ich niepłodność. Liczba miejsc implantacji i liczba zdolnych do życia płodów również uległy znacznemu zmniejszeniu u samic szczurów zapłodnionych przez samce, którym podano dapoksetynę w dawce 4,0 lub 8,0 mg kg(-1). Odkrycia te sugerują, że długoterminowa dapoksetyna w dużych dawkach powoduje niepowodzenie zapłodnienia lub skuteczne zapłodnienie samic skojarzonych z samcami szczurów leczonymi dapoksetyną, które były wyraźnie zdolne do kopulacji. Wykazano także szkodliwy wpływ dapoksetyny na parametry płodności.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26399566/

Lek przeciwdepresyjny sertralina hamuje kanały CatSper Ca2+ w ludzkim nasieniu

Pytanie badawcze: Czy leki przeciwdepresyjne z selektywnymi inhibitorami wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI) wpływają na czynność ludzkich plemników?
Podsumowanie odpowiedzi: Lek przeciwdepresyjny SSRI sertralina (np. Zoloft) hamuje specyficzny dla plemników kanał Ca2+ CatSper i wpływa na czynność ludzkich plemników in vitro.

Kilka SSRI wpływało na [Ca2+]i i osłabiało indukowany ligandem napływ Ca2+ przez CatSper. W szczególności sertralina SSRI prawie całkowicie tłumiła napływ Ca2+ przez CatSper.

Wreszcie, sertralina zaburzała indukowaną ligandem reakcję akrosomalną i przenikanie plemników do lepkiego ośrodka.
Niezamierzone działanie sertraliny na CatSper w ludzkim nasieniu może upośledzać proces zapłodnienia.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34486673/

CatSper odgrywa kluczową rolę w pośredniczeniu w nadpobudliwości ruchowej – przed zapłodnieniem plemniki zostają uwięzione w przypominających palce wypustkach mikrokosmków jajowodu . Aby plemnik mógł zapłodnić oocyt, musi być obecny CatSper, który zapoczątkowuje nadpobudliwą ruchliwość, umożliwiając plemnikowi ucieczkę z mikrokosmków i dotarcie do oocytu w celu zapłodnienia. [6]

Wpływ SSRI na jakość nasienia: przegląd systematyczny i metaanaliza

Selektywne inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI) są szeroko stosowane w leczeniu różnych chorób, a ich wpływ na jakość nasienia jest niejasny. Przeprowadziliśmy systematyczne wyszukiwanie w PubMed i Embase i po dokładnej selekcji uwzględniliśmy 4 badania, w których wzięło udział łącznie 222 mężczyzn. W rezultacie SSRI zmniejszały prawidłową morfologię plemników, koncentrację plemników, ruchliwość plemników i wskaźnik fragmentacji DNA plemnika, bez statystycznie istotnego wpływu na objętość nasienia. Ponadto zaobserwowano wpływ 3-miesięcznego stosowania SSRI na morfologię i koncentrację plemników. Ogólnie rzecz biorąc, nasza metaanaliza wykazała, że ​​SSRI mają negatywny wpływ na jakość nasienia. Aby poprzeć nasze wnioski, należy przeprowadzić większe, randomizowane i dobrze kontrolowane badania kliniczne.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36188547/

Szkodliwe skutki selektywnego inhibitora wychwytu zwrotnego serotoniny
na parametry nasienia, u pacjentów leczonych z przedwczesnego wytrysku

W prospektywnym badaniu Tanrikut i in.12 ocenili analize nasienia
i integralność DNA nasienia u 35 zdrowych mężczyzn przed otrzymaniem
paroksetyny i po 5 tygodniach podawania paroksetyny
.
Po 5 tygodniach wykryto wyższe wskaźniki fragmentacji DNA
Znaczące zmiany w innych parametrach nasienia
.

Dodatkowe zakłócenia nastąpiły w ciągu 35 dni, pomimo faktu, że
wpływ gonadotoksyczny na funkcję plemników zajmuje co najmniej 74 dni.
Sugerujemy, że terapia SSRI indukuje zmiany w jakości nasienia
z powodu możliwego zakłócenia homeostazy hormonalnej
.
Serotonina zwiększa prolaktynę poprzez hamowanie dopaminy i przez
stymulowanie aktywności czynników uwalniających prolaktynę.

To prospektywne badanie ujawniło, że przedłużone leczenie SSRI wywołało
dalsze pogorszenie we wszystkich głównych parametrach nasienia
(koncentracja, ruchliwość, morfologia)
. W tym przypadku ryzyko męskiej
niepłodności, staje się ważnym problemem u mężczyzn na długoterminowych
lekach przeciwdepresyjnych.

Lekarze muszą być świadomi tego negatywnego efektu SSRI i poinformować
pacjentów, którzy są w wieku rozrodczym.

WNIOSEK:
Opublikowane dane wyraźnie pokazują, że przewlekłe leczenie SSRI ma szkodliwy wpływ na spermatogenezę, upośledza transport nasienia, uszkadza błonę komórkową nasienia, zmienia DNA nasienia i/lub efekty homeostazy hormonalnej. Do dalszego dalszego są dalsze randomizowane i placebocontrollowane badania z większymi seriami
https://sci-hub.se/10.1038/ijir.2012.12

Leczenie escitalopramem w przypadku przedwczesnego wytrysku ma negatywny wpływ na parametry nasienia

Celem pracy było określenie wpływu długotrwałego leczenia escitalopramem na parametry nasienia pacjentów z trwającym całe życie przedwczesnym wytryskiem (PE). W okresie od listopada 2008 r. do stycznia 2010 r. badano pacjentów przyjętych do poradni urologicznej z samodzielnie zgłaszaną dolegliwością związaną z PE. Rejestrowano historię medyczną i seksualną pacjentów, a pacjentki z PE trwającą całe życie (w sumie 25 pacjentów), które spełniały definicję Międzynarodowego Towarzystwa Medycyny Seksualnej, poproszono o rejestrowanie czasu opóźnienia wytrysku dopochwowego (IELT) przez 1 miesiąc, kompletne narzędzie diagnostyczne przedwczesnego wytrysku (PEDT) i pobierz próbki nasienia. Następnie pacjenci otrzymywali escytalopram w dawce 10 mg dziennie przez 12 tygodni i byli zapraszani na wizyty kontrolne w pierwszym i trzecim miesiącu leczenia. Podczas wizyt kontrolnych ponownie podano PEDT, zarejestrowano IELT i ponownie zbadano próbki nasienia. Porównano wyniki PEDT, średnie arytmetyczne IELT oraz wyniki badań nasienia zarejestrowane na początku badania, w pierwszym i trzecim miesiącu. W trzecim miesiącu leczenia wykryto istotny wzrost średnich wyników IELT i istotny spadek wyników PEDT. Jednakże zaobserwowano znaczny spadek koncentracji, ruchliwości i morfologii plemników w porównaniu z wyjściowymi pomiarami nasienia. Codzienne leczenie escitalopramem wpływa na parametry nasienia pacjentów z utrzymującą się przez całe życie PE.

Nieprawidłowości w nasieniu po zastosowaniu leków przeciwdepresyjnych SSRI

Badania na samcach wykazały opóźniony rozwój płciowy i zmniejszoną płodność. Trzy prospektywne badania kohortowe przeprowadzone z udziałem ponad stu pacjentów narażonych na działanie SSRI przez okres od 5 tygodni do 24 miesięcy wykazały zmianę parametrów nasienia już po 3 miesiącach ekspozycji: zmniejszoną koncentrację plemników, zmniejszoną ruchliwość plemników, wyższy odsetek nieprawidłowe plemniki i zwiększony poziom fragmentacji DNA plemników. SSR1 mogą mieć właściwości zaburzające funkcjonowanie układu hormonalnego.

Dapoksetyna jest krótko działającym inhibitorem wychwytu zwrotnego serotoniny, chemicznie spokrewnionym z fluoksetyną i sprzedawanym w Unii Europejskiej dla mężczyzn skarżących się na przedwczesny wytrysk. Jednak odpowiednie europejskie podsumowanie charakterystyki produktu nie wspomina o żadnym wpływie na płodność. W praktyce, na podstawie danych dostępnych od połowy 2014 roku, wpływ ekspozycji na SSRI na płodność u mężczyzn jest niejasny. Jest to jednak ryzyko, które należy wziąć pod uwagę i wskazać pacjentom płci męskiej, którzy chcą zostać ojcem lub mają problemy z płodnością.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25729824/

Wpływ sertraliny, paroksetyny, fluoksetyny i Escitalopramu na tkankę jąder i parametry stresu oksydacyjnego u szczurów

Stężenie FSH było niższe w grupie fluoksetyny, escitalopramu i paroksetyny w porównaniu z grupą kontrolną.
Średni poziom FSH wzrósł jedynie w grupie sertraliny. Natomiast stężenie FSH było istotnie obniżone w grupach 3 i 5 w porównaniu z grupą 2. Z wyjątkiem grupy fluoksetyny, poziom testosteronu był niższy we wszystkich grupach w porównaniu z grupą kontrolną. Poziom całkowitego testosteronu był istotnie niższy w grupie sertraliny w porównaniu z grupą kontrolną. Stężenia LH i MDA w surowicy nie różniły się istotnie pomiędzy grupami.

Serotonina odgrywa rolę w spermatogenezie, a nadmiar serotoniny może prowadzić do dysfunkcji nasienia. W wielu badaniach donoszono o negatywnym wpływie zwiększonego poziomu serotoniny w surowicy i moczu na parametry nasienia. W tym kontekście Gonzales i wsp. w swoim badaniu obejmującym 70 niepłodnych pacjentów w wieku od 20 do 40 lat. donosi, że zwiększone stężenie serotoniny w surowicy wiąże się z pogorszeniem liczby i funkcji plemników.

W badaniu Tanrikut i Schlegel podano, że w 78% przypadków wykazano fragmentację DNA, co, jak wykazano, jest istotnie związane ze stosowaniem SSRI (28). W innym badaniu przeprowadzonym przez Tanrikut i wsp. 35 zdrowym mężczyznom, średnio w wieku 33,9 ± 11,1 lat, podawano paroksetynę przez 5 tygodni (30). W badaniu tym nie wykazano istotnej zmiany parametrów nasienia po zażyciu leku, natomiast współczynnik fragmentacji DNA wzrósł z 13,8% do 30,3% po zażyciu leku. W rezultacie naukowcy podali, że SSRI powodują błędne odczytanie kodu DNA poprzez hamowanie wiązania DNA przez AP-2.

W badaniu Kumara i wsp. wykazano, że fluoksetyna, sertralina, fluwoksamina i citalopram negatywnie wpływają na parametry nasienia i wykazują działanie plemnikobójcze (33). Zaproponowali, że SSRI wiążą się z grupami sulfhydrylowymi w błonie plemnika i zaburzają syntezę ATP w plemniku poprzez interakcję z fosfolipidami. Podobnie w naszym badaniu wyniki Johnsena były obniżone we wszystkich grupach w porównaniu z grupą kontrolną.

W jednym badaniu szczurom podawano doustnie fluoksetynę przez 60 dni, co doprowadziło do zmniejszenia objętości jąder, najądrzy i prostaty oraz zmniejszenia liczby i ruchliwości plemników. Na koniec badania wykryto także znacząco obniżony poziom testosteronu i FSH w surowicy.

Podsumowując, zgodnie z danymi uzyskanymi w badaniach klinicznych i eksperymentalnych, obecność receptorów serotoninowych w nasieniowodach, najądrzach, jądrach, komórkach Sertoliego i Leydiga oraz plemnikach potwierdza hipotezę, że SSRI mogą pogarszać parametry nasienia i wpływać na płodność. Nasze badanie wykazało, że spermatogeneza była zaburzona we wszystkich grupach, ale najbardziej wyraźny efekt zaobserwowano w grupie paroksetyny. Aby wyjaśnić dokładny mechanizm działania SSRI i serotoniny na plemniki, potrzeba większej liczby badań eksperymentalnych i większych badań z randomizacją.
https://www.scielo.br/j/ibju/a/8nYcppHskCy8St8Qj6Q3mZj/

To tak co znalazłem jeżeli chodzi o męską płodność podczas stosowania SSRI, więcej nie chce mi się szperać,
na zakończenie jeszcze taka ciekawostka:

Leki przeciwdepresyjne i rak jądra

...związek stosowania i niestosowania fluoksetyny i paroksetyny z rakiem jąder był słaby, a ryzyko zwiększone o około 1,2-razy, które nie było istotne statystycznie. Nie stwierdziliśmy jasnego związku ryzyka z czasem stosowania. To oraz osłabienie związku, gdy kontrolowaliśmy rasę/pochodzenie etniczne, nie potwierdzają związku przyczynowego, ale nie wykluczają takiego, który jest słabo pozytywny.

Nominalnie istotne statystycznie powiązania citalopramu zarówno ze wszystkimi nowotworami jąder, jak i z mieszanym typem histologicznym komórek oraz nefazodonu z histologią zarodkową mogą równie dobrze być przypadkowymi odkryciami w kontekście 16 połączonych i 48 analiz specyficznych dla histologii, które przeprowadziliśmy. To samo dotyczy dodatkowych ustaleń dotyczących zwiększonego ryzyka w przypadku wszystkich przypadków nienasieniaków w połączeniu z mirtazapiną i nortryptyliną.

Zgłaszano wpływ kilku leków przeciwdepresyjnych na jądra. Wysokie dawki fluoksetyny i paroksetyny powodowały uszkodzenie tkanki jąder u szczurów ze zmniejszoną liczbą plemników po wyzdrowieniu, ale bez skutków rakotwórczych [ 2 , 3 ]. Donoszono , że leki trójpierścieniowe, amitryptylina [ 13 ], doksepina [ 14 ] i nortryptylina [ 15 ] oraz atypowy lek przeciwdepresyjny bupropion [ 16 ] powodują obrzęk jąder u mężczyzn, ale nie mają działania rakotwórczego. Stwierdzono, że mirtazapina podawana w dużych dawkach ma działanie rakotwórcze w wątrobie i tarczycy, ale nie w jądrach szczurów [ 17 ].

Podsumowując, dalsze analizy fluoksetyny, paroksetyny i innych leków przeciwdepresyjnych nie potwierdziły hipotezy postawionej w naszym badaniu przesiewowym 1 , że mogą one predysponować do rozwoju raka jądra.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3922298/
"...Żadnego klefedronu z ogłaszamy, mordo więcej snu i witamin..."

angrybrads1 - pierwszy ambasador GHB w polsce !!!
ODPOWIEDZ
Newsy
Używanie marihuany znacznie zwiększa ryzyko śmierci. „Byli młodzi i nie mieli wcześniejszych chorób

Regularne używanie marihuany może niemal podwoić ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych – wynika z najnowszej metaanalizy danych medycznych obejmujących blisko 200 milionów osób w wieku od 19 do 59 lat. Niepokoi fakt, że dotyczy ono również młodych osób, które do tej pory uważano za mniej narażone na takie zagrożenia.

Bezzałogowa łódź z internetem od Muska. Kartele coraz bardziej „smart”

Kolumbijskie służby wiele już widziały, ale ich ostatnie odkrycie zaskoczyło nawet weteranów walki z kartelami narkotykowymi. Marynarka wojenna tego kraju po raz pierwszy zatrzymała półzanurzalną, zdalnie sterowaną łódź do przemytu narkotyków. Jednostka była połączona z internetem przez system Starlink należący do Elona Muska.

Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.