Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 4 / 1 / 0
Jestek ciekaw czy moje objawy wzrokowe moga zaliczyc sie do hppd. Ma/mial ktos z was cos takiego, ze patrzac przez okno gdy jest jasno na ulice to obraz wam drga/migocze? I tak jakby ktos podkrecil kontrast wszystko mi sie wydaje za jasne i swiatlowstret..gdy jest ciemniej np jak pada deszcz drganie jest duzo mniejsze

scalono

Tylko ze dziwne bo mam hppd od rc brane kilka razy w życiu..
  • 308 / 17 / 0
Lilith123 pisze:
....
Sprawa fajna, ciekawi mnie jak to jest i chętnie bym doświadczył przez jakiś czas, ale z drugiej strony złap tu zwałę po jakimś fetociągu i można się nieźle strachu najeść.
  • 21 / / 0
A ja mam inne pytanie.
Kto regularnie bierze psychodeliki (i jak często?) i HPPD nigdy nie miał?
Już myślałem, że ta grupa drugów jest najmniej niebezpiecza jaka istnieje, że zakładając, że nie żre się tego codziennie nic złego się nie będzie dziać a teraz tu czytam, że mając pecha można mieć przed oczami obraz jak w rozregulowanym telewizorze przez następne 5 lat.
Tyle się mówi o szkodliwości alkoholu, że to takie gówno i w ogóle a teraz dochodzę do wniosku, że jest to najbardziej bezpieczna używka jaką znam bo jak się okazuje nawet po ziole można mieć to HPPD :-/
  • 2302 / 399 / 0
branie psychodelików raz na kwartał/pół roku + nie branie innych substancji w między czasie oraz zdrowa dieta (dużo tłuszczy!), myślę, że ogranicza skutki uboczne do minimum (zera).
Uwaga! Użytkownik mietowy3 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3223 / 911 / 5
Od małego mam latające kolorowe plamki, ziarnistość obrazu a jak patrzę na jakis punkt i jest ciemniejszy niż otoczenie to zlewa się ono (otoczenie) w jedną plamę w różnych odcieniach "jasności". Po jaraniu to mam ze 2x gorszy wzrok niż normalnie :D Jak popada deszcz to jak światło latarni pada np. na mokry samochód to widzę w środku takiego refleksu carną dziurę a wkoło tęczę :nuts:
A jak idę po chodniku i patrzę "przed siebię w glebę" to płytki poza centralnym punktem na którymi skupiam wzrok drgają i wibrują :)
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=69736&hilit=Chef&start=170
Podziel się posiłkiem
  • 138 / 1 / 0
tak się zastanawiam jak ktoś mówi, że widzi figury geometryczne itp. to może w ten sposób zostały wymyślone w prehistorii?
Uwaga! Użytkownik nierozumiem nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 168 / / 0
DelicSajko pisze:
Od małego mam latające kolorowe plamki, ziarnistość obrazu a jak patrzę na jakis punkt i jest ciemniejszy niż otoczenie to zlewa się ono (otoczenie) w jedną plamę w różnych odcieniach "jasności". Po jaraniu to mam ze 2x gorszy wzrok niż normalnie :D Jak popada deszcz to jak światło latarni pada np. na mokry samochód to widzę w środku takiego refleksu carną dziurę a wkoło tęczę :nuts:
A jak idę po chodniku i patrzę "przed siebię w glebę" to płytki poza centralnym punktem na którymi skupiam wzrok drgają i wibrują :)
mam to samo z płytkami chodnikowymi tylko natezenie zalezne od pogody. Jak jest slonecznie to wszystko bardziej faluje i lapie wtedy dezorientacje.
Uwaga! Użytkownik xxcainx nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1 / / 0
Cześć,

Od dwóch lat zmagam się z podobnymi objawami. Śnieg optyczny, palinopsja, entoptic phenemon (iskry, plamy, męty), błyski światła, efekty halo i starburst w okół źródeł światła, szumy i piski w uszach.

Sprawę olał bym ciepłym moczem gdyby nie fakt, że wszystko pogarsza się z tygodnia na tydzień. Palinopsia pogorszyła się do takiego stopnia, że od prawie wszystkiego mam pozytywne powidoki i traile. Jasne obiekty i światła pozostawiają długie smugi. Utrudnia mi to normalne funkcjonowanie ponieważ boli od tego łeb, oczy są bardzo wrażliwe na światło. Do tego doszła bardzo dziwna rzecz - fascykulacje mięśni - takie mimowolne skurcze które mam 24 h na dobę głównie w nogach. Mieliście takie niewizualne objawy ?

Nie miałem nigdy migren, nie spożywałem również żadnych hardcorowych substancji. Oczywiście zdarzyło się zapalić skręta ale było to raczej sporadyczne.

Czy ktoś z was doświadczył takich pogarszających się objawów? Czy to się kiedyś zatrzyma?
  • 5841 / 1211 / 43
Ja mam tak, że czasami widzę jak w pokoju lub na powietrzu pada śnieg. Pełno małych płatków śniegu. One jakby tańczą, takie małe światełka wypełniają pole widzenia. Bardzo to lubię.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 1 / 1 / 0
Cześć wszystkim!
Słuchajcie, ja mam konkretnie głupią sprawę.
Zacznę od tego, że jestem pod wrażeniem Waszego postrzegania HPPD.
Moja historia z HPPD zaczęła się bezmyślnie i absolutnie nie miałam pojęcia, co mi się dzieję.
Nigdy nie brałam halucynogenów, tylko stymulanty typu e, MDMA, raz zdarzyło mi się wziąć coś w deseń perwityny.
Kiedyś zmieszałam mariuan+MDMA, do tego alkohol (wszystko w sporej ilości, jak na małą mnie) i totalnie odleciałam. Kilka dni później wpadłam w totalną psychozę, bo zauważyłam wszystkie objawy, które tutaj opisujecie. Nie miałam pojęcia, co to, nigdy wcześniej nie czytałam o HPPD- nie słyszałam. Pytałam znajomych, co z tym, czy też mają coś w ten deseń- jednak tylko jedna dziewczyna przyznała, że obraz jej "skacze".
Strasznie mi z tego odwaliło, miałam wrażenie, że zniszczyłam sobie układ nerwowy. Teraz już wiem, co to HPPD- jednak mimo wszystko nie jest to dla mnie przyjemne schorzenie. Czasem zupełnie mija, tylko sobie przypomnę- już wraca. Szczególny problem mam z kolorami jaskrawymi, po prostu robią się szare. Poświaty, migoczenie, śnieg optyczny- mogą naprawdę przeszkadzać w pracy.
Niedługo zamierzam spróbować grzybów, jednak chce od razu zapytać osób doświadczonych- czy jest możliwe, że ten stan się pogorszy? Jak to wyglądało w Waszym przypadku?
ODPOWIEDZ
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Wed, 04 Feb 2026 20:05:01 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1770235452'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Newsy
Dolnośląscy policjanci i największe uderzenie w przestępczość narkotykową w historii UE

Ponad 9,3 tony zabezpieczonych narkotyków, 1000 ton prekursorów chemicznych, dziesiątki zlikwidowanych laboratoriów i ponad 85 zatrzymanych osób w wielu krajach Europy – to bilans największej w historii Unii Europejskiej operacji wymierzonej w produkcję i dystrybucję narkotyków syntetycznych. Sprawę zapoczątkowali i od 2022 roku prowadzili funkcjonariusze Wydziału do Walki z Przestępczością Narkotykową KWP we Wrocławiu wraz z prokuratorem Dolnośląskiego Wydziału Zamiejscowego Prokuratury Krajowej we Wrocławiu.

TSUE wydał wyrok ws. Węgier. Chodzi o konopie indyjskie

Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej uznał we wtorek, że Węgry złamały prawo wspólnoty. TSUE wydał wyrok w kwestii głosowania Budapesztu przeciwko wspólnemu stanowisku Rady UE dotyczącym konopi indyjskich.

Wolne Konopie pukają do drzwi Prezydenta. Czy wykaże się większą odwagą niż Donald Tusk?

Walka o depenalizację posiadania marihuany wchodzi na najwyższy szczebel państwowy. Podczas gdy rząd Donalda Tuska konsekwentnie blokuje jakiekolwiek zmiany w polityce narkotykowej, zwracamy się bezpośrednio do Głowy Państwa. Czy prezydent Karol Nawrocki stanie po stronie wolności obywatelskich i zdrowego rozsądku?