Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
369
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
334
32%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
196
19%

Liczba głosów: 1028

ODPOWIEDZ
  • 285 / 90 / 0
@ymka u mnie ładowanie się sertraliny wyglądało w ten sposób, że w drugim tygodniu zaczęły się pojawiać pojedyncze chwile serotoninowego haju przeplatane z depresyjnym nastrojem. Potem jedyne co się zmieniało to częstotliwość i proporcje tego lepszego/kiepskiego samopoczucia. Więc jak będą się pojawiały jakieś przebłyski to warto czekać, nawet jeśli po +/- miesiącu nagle się wszystko wysypie i wróci przygnębienie. Po jakimś czasie znowu nastąpi odbicie aż do względnego ustabilizowania się substancji, co zajmuje jakieś 3 msc na jednej dawce.
  • 135 / 9 / 0
@halowpierdol
Od dzisiaj wszedłem na dawkę 100 mg, czuję trochę odrealnienie. Zobaczymy co to będzie...
  • 135 / 9 / 0
@halowpierdol
Dzisiaj wszedłem na 150 mg sertraliny. Teraz na takiej dawce planuję pobyć dłuższy czas. Ty cały czas teraz przyjmujesz 150 mg, jak się czujesz?
Zamieniłem też kwetiapinę na mianserynę w dawce 30 mg na razie.
  • 285 / 90 / 0
@ymka 150mg biorę od miesiąca gdzieś, wcześniej mi wystarczało 100mg ale ostatnio zaczęło się psuć więc znowu podbiłem. Czuję się bardzo dobrze, z tygodnia na tydzień coraz lepiej i już czuję jak wraca ten zajebisty sertralinowy nastrój, chwilami ocierający się o hipomanię jak kawa za dobrze siądzie. %-D

Usypia Cię ta mianseryna po przesiadce z 200mg kwety? Pytam bo sertra często wywołuje bezsenność jako skutek uboczny i bez czegoś mocnego na spanie bywa ciężko. Chociaż z czasem to przechodzi mniej lub bardziej, zazwyczaj.
  • 135 / 9 / 0
@halowpierdol
Biorę około półtorej godziny przed położeniem się spać. Po takim czasie mniej więcej zaczyna działać. Zasypiam szybko, ale sen mam dość płytki i po 4-5h zaczynam się wybudzać. Udaje mi się zasypiać ponownie, ale te zaśnięcia są co raz krótsze, a wybudzania co raz częstsze. Także jest jeszcze problem, ale biorę obecnie 30 mg mianseryny, a mam zezwolenie do zwiększania do 90 mg. Wiem jednak, że miansa przy dawkach powyżej 30 mg zaczyna kopać po noradrenalinie i boję się pobudzenia, czy nasilenia lęków. Nie wiem też czy przy wyższych dawkach efekt nasenny jest większy, czy tylko już pobudzenie. Ogólnie to dostałem ten lek jako nasenny i augmentacja leczenia sertraliną - ponoć właśnie dobrze się komponują i dają jakiegoś rodzaju synergię. Dopiero się uczę tej mianseryny...
  • 28 / / 0
@ymka
Sertaline bierze się rano a nie wieczorem.
  • 1020 / 244 / 0
No to prawda. Zapytaj swojego lekarza z jakiego powodu zalecił NA WIECZÓR? I dlaczego jest konowałem?
  • 135 / 9 / 0
@clonazepam @DobryWujas
To była odpowiedź koledze @halowpierdol na temat mianseryny. sertralinę biorę rano.
  • 1720 / 275 / 0
@ymka myślę że warto wypróbować to połączenie sertraliny z mianseryną, jeśli nie masz skłonności do odczuwania lęku powinno być ok. U mnie mianseryna na dłuższą metę zwiększała kiedyś niepokój i nerwowość, podobnie jak mirtazapina. Ale już SNRI działały silnie przeciwlękowo, duloksetyna dała jednocześnie silne pobudzenie i efekt anksjolityczny. W każdym razie, mianseryna u większości ludzi nie powoduje lęków.
  • 135 / 9 / 0
@zburzony
Ja jestem lękowcem totalnym ale nie spotkałem się z opiniami, że mianseryna wywołuje lęki, wręcz odwrotnie. Z tego co widzę to bierzesz dużo różnych leków, w różnych dawkach i kombinacjach, więc może być ciężko stwierdzić co powoduje co. W takich przypadkach też pewnie nie trudno o reakcje paradoksalne.
ODPOWIEDZ
Newsy
CBZC uderza w narkobiznes. Zatrzymano 27 osób

Funkcjonariusze Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości zatrzymali 27 osób podejrzanych m.in. o wprowadzanie na terenie województwa opolskiego znacznych ilości środków odurzających i substancji psychotropowych. Z ustaleń śledczych wynika, że grupa zajmowała się dystrybucją marihuany oraz mefedronu, czerpiąc z tego procederu stałe korzyści majątkowe.

Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny

Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe

Zanieczyszczenie wody kokainą zmienia zachowanie łososi na wolności

Pod wpływem zawartej w ściekach kokainy, a zwłaszcza jej metabolitu, młode łososie atlantyckie pływają dalej i rozprzestrzeniają się na większą odległość – informuje pismo „Current Biology”.