Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
Zablokowany
  • 141 / 33 / 0
Przez rok przyjmowałem 60mg MPH.

Zauważyłem, że pod koniec okresu przyjmowania, 60mg działało identycznie jak 20mg podane za pierwszym razem. I choć tolerancja wzrasta, nie miałem żadnych problemów z odstawieniem.

Potwierdziłem przypuszczenie, że MPH nie uzależnia fizycznie. Środek można odstawić w każdym momencie niemalże bezboleśnie.

Co do niekonwencjonalnych zastosowań MPH, bywa używany w cywilizowanych krajach (nie w Polsce) do leczenia uzależnień kokainowych.
  • 561 / 39 / 0
thehyper pisze:

Potwierdziłem przypuszczenie, że MPH nie uzależnia fizycznie. Środek można odstawić w każdym momencie niemalże bezboleśnie.
Lol przeciez zadne stimy nie uzalezniaja fizycznie
  • 11 / / 0
Siemanko...większość preparatów z MPH( np.:Concerta,Ritalin) to tabletki o działaniu RETARD...ale jest dostępny i tani Medikinet!!!...30 szt. po 20 mg za niecałe 60 zł...Używam MPH od 2 lat organizując sobie receptę co ok 3 miesiące...osobiście w 98% tabletki kruszę na proch i wciągam...z jednej 20 mg-owej wychodzą mi 4 przyzwoite kreski.Sprawa podstawowa to powód używania MPH w formie INSTEAD RELEASE i to przez śluzówkę nosa...oi tak kiedy mam ochotę się naćpać to walę 20mg na początek i dociągam po 10mg co 1-2 godz...lecz kiedy pracuję to staram się nie przekraczać dawek powyżej 80 mg na 8 godz pracy. Kiedy natomiast czuję zbyt silne pobudzenie z dezorientacją i niepokojem to zawsze mam pod ręką clony i plasterki z buprenorfiną - czuję się wtedy bardziej opanowany itp...Koniec końców: MPH to dla mnie dobry i bezpieczny stymulant(wiadomo, że wszystko zależy od dawki) choć bardzo mi trudno zrobić dłuższą przerwę tzn. zawsze opierdalam całą paczkę tj. 600 mg w kilka dni...Minusy???...pewnie, że są: pod koniec a nawet w trakcie "działania" czuję czasami silną nostalgię,irytację i emocjonalny beton co dziwnie jest odbierane przez ludzi nie w temacie...bywam nienaturalnie grzeczny a nawet jakiś taki nieadekwatny do całej reszty...ale to moje doświadczenia...pozdrawiam i polecam Medikinet a nie tabl. o przedł. uwalnianiu gdzie podejrzewam, że zapychacie sobie nosy dopełniaczami i klejem...używajcie z głową dopóki ją jeszcze macie!!!
scalono - Fuko

... co do MPH to zapomniałem dodać coś niezwykłego: NIE CHCE MI SIĘ PALIĆ PAPIEROSÓW!!!!! nie wiem jaki to mechanizm i dlaczego tak u mnie jest bo nawet jak sobie przypomnę , że palę nałogowo i zajaram to po prostu nie smakuje mi żaden pet i wyrzucam po połowie...zupełne przeciwieństwo amfetaminowych podróży kiedy to paczka znikała w parę godzin...pozdro
  • 1081 / 32 / 0
Witam

Moj kolega ma ADHD odstapil mi 15 tabsow ktore mam zamiar brac codzienie przez jakis miesiac max. Moge sie spodziewac jakis efektow ubocznych lub porytego beretu jak po innych typowych stymulantach typu amfetamina kokaina i RC? Suplementuje sie wiec to mam zalatwione bardziej chodzi mi o "ciagote" do substancji . pozdro :D
  • 361 / 12 / 0
Nic Ci nie będzie, o ile nie zeżresz tych 15 tablet naraz.
Uwaga! Użytkownik 666 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1081 / 32 / 0
Po malych dawkach metlofenidatu okolo 8mg donosowo czuje niepokoj przez nastepne 2-3g czym to jest spowodowane? Malo cukru? nawodnienie?
  • 17 / 4 / 0
thehyper pisze:

Co do niekonwencjonalnych zastosowań MPH, bywa używany w cywilizowanych krajach (nie w Polsce) do leczenia uzależnień kokainowych.
thehyper pisze:

Zauważyłem, że pod koniec okresu przyjmowania, 60mg działało identycznie jak 20mg podane za pierwszym razem. I choć tolerancja wzrasta, nie miałem żadnych problemów z odstawieniem.

Potwierdzam.
Ja również byłem na 60 mg długi czas (2x 3omg CR) :). Potem zjechałem na tabletki 20 mg instant i również nie zauważyłem różnicy... A 30mg CR jest ekwiwalentne, jeśli chodzi o system uwalniania (20mg instant/10mg retard = 30mg CR)
Patent kapsułek polega na umieszczeniu w nich tzw. "pelletek" - małe kuleczki, białe, oraz niebieskie - te białe kuleczki uwalniane są natychmiastowo - natomiast pozostałe niebieskie to system "controlled release" - (CR/Retard) - uwalniane powoli.
thehyper pisze:
Prawda. U nas jest mało osób uzależnionych od kokainy. Bardzo mało, jeśli chodzi o statystykę, biorąc pod uwagę inne uzależnienia.

Druga opcja, poza ADHD, jak już pisałem, to narkolepsja (którą bardzo rzadko potrafi wywołać sam lek - okresowo) - to jedyne zaburzenia, pod które można podpiąć wypis recepty. Paradoksem jest, że do 18 roku życia metylofenidat jest refundowany, potem już tylko na 100%. Bierze się to stąd, że w wielu przypadkach, ADHD przy leczeniu metylofenidatem "zanika". U niektórych osób jednak działa tylko doraźnie.. Tak samo pacjent chory na narkolepsje - dlaczego ma płacić 100%. To jest trochę chore...
thehyper pisze:
Również potwierdzam, U dzieci lek stosuje się cały rok szkolny i na okres wakacji, ferii itp odstawia, bez żadnych dolegliwości.
Wniosek jest taki: metylofenidat,, stosowany jako lek nie uzależnia,
W przypadku zastosowania rekreacyjnego może wystąpić bardzo krótkie uzależnienie (?) - kilka dni ochoty na przyjęcie np. tych 10mg
Uprzedzę hipotetyczne pytania:
Tabletki działają bardzo krótko (bo ok 1-3 h) w zależności od metabolizmu i innych czynników.
Tabletki 20mg mają podziałkę na pół, także spokojnie biorę pół, co godzinę, jeśli jest mi potrzebny, tak mogę dojść nawet do 100mg/d, choć to rzadkość - zazwyczaj dawka dobowa zamyka się max 60 mg (tak, jak jest to przyjęte).

Teraz pytanie z mojej strony;
Interesuja mnie wszystkie te znaczące (i te mniej) interakcje metylofenidatu z tramadolem (pomijając drgawki) - zakładając, że osoba bierze dużą dawkę tramadolu (ok 1,5 g), przy jednoczesnym zastosowaniu benzodiazepin, leków przeciwdrgawkowych, gabapentyny, diazepamu, clonazepamu, jakichkolwiek.
Interesuje mnie również interakcja i zagrożenia związane z połączeniem tych substancji (tramadol/metylofenidat/benzo) + lek przeciwpsychotyczny (np. Ketrel)
Ryzyko drgawek odpada.
Istnieje ryzyko ZS, ale z autopsji - nigdy nie doświadczyłem przy takim mixie - choć tramadol to u mnie rzadkość (jestem na Suboxonie)
Będę wdzięczny za wszelkie informacje, szczególnie za te "z życia wzięte", ale i wyczytane również.
Pozdro
Blue.

Scalono. Marlboro.
  • Fortuna multis dat, nimis, satis, nulli..
  • 520 / 18 / 0
MPH fajny lek. Nie rośnie tolerancja w zasadzie, nie robi spustoszenia w organizmie ("nie ryje beretu"), jak się ustali dawkę odpowiednią to można brać i brać bez potrzeby dorzucania, co cały czas faza jest taka sama. A działanie rekreacyjne? 40-60mg przyjęte w 1,5ml daje naprawdę niezłego, dopaminergicznego kopa... Pozdrawiam, i życzę powodzenia w kołowaniu tego leku %-D
P.S. A z tego co widzę, lekarze coraz chętniej go przepisują, bo to taki nowy fajny lek, bezpieczny dość, no i duże hajsy zbierają lekarze za przepisywanie go...
  • 242 / 13 / 0
Tak jak pisałem wróciłem do kraju. Jakiś kretyn pisał że jakieś zaświadczenia o ADHD trzeba itp :D :D. Zaświadczenie od psychiatry wpięte w moją kartę i wypisuje mi go lekarz ogólny. Oczywiście w żadnej aptece tego nie ma trza było zamówić. U mnie psychiatra przyjmuje 2 razy w miesiącu .

A lek jest ciężko faktycznie dostępny bo w 2 aptekach org. recki od psychiatry nie chcieli zrealizować powód brak substancji czynnej na opakowaniu ale było zawsze tak mniej więcej. Ja daję babce ona do szefowej coś szepczą słyszę "nie ma mowy" "wykluczone". W 2 się zirytowałem zadzwoniłem do mojego lekarza i następnego dnia do mnie zadzwonił, że mam jechać odebrać :D.
  • 361 / 12 / 0
thomer pisze:
P.S. A z tego co widzę, lekarze coraz chętniej go przepisują, bo to taki nowy fajny lek, bezpieczny dość, no i duże hajsy zbierają lekarze za przepisywanie go...
Nadal nie ma za ciekawie. Trzeba po prostu szukać psychiatry, który specjalizuje się w leczeniu ADHD/ADD.
Uwaga! Użytkownik 666 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
Zablokowany
Newsy
Betel jest używany od co najmniej 4000 lat

Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.

Farmaceuta skazany na 2 lata więzienia za nieumyślne doprowadzenie do śmierci

Sąd Najwyższy rozpatrywał niedawno wniosek o kasację wyroku, jaki wydano w sprawie farmaceuty, który miał nieumyślnie doprowadzić do śmierci kobiety. Z akt sprawy wynika, że wsypał zmarłej narkotyk do napoju, co doprowadziło do jej śmierci. Farmaceutę skazano na 2 lata pozbawienia wolności.

Bransoletka, która chroni przed „pigułką gwałtu”. Wynik w kilka sekund

Naukowcy z Portugalii i Hiszpanii opracowali papierową bransoletkę wyposażoną w miniaturowy czujnik, który w ciągu kilku sekund potrafi wykryć w napoju najczęściej stosowane substancje odurzające, m.in. GHB, skopolaminę, ketaminę czy metamfetaminę.