Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 334 / 6 / 0
Hash_Oil pisze:
Czy do bulletproof coffee można zamiast kawy użyć Ilex Guayusa? Moje pytanie u góry nadal jest aktualne.
Musze przyznac, ze o bulletproof coffee uslyszalem po raz pierwszy, dzieki twojemu postowi. Heh, powiem szczerze ze jej koncepcja mnie wrecz rozjabala :gun: szczegolnie ze niedlugo planuje redukcje na diecie very low carb. Mozesz napisac co to jest ten "Bulletproof XTC Oil" i czym ewentualnie mozna to zastapic, zeby mialo dobre wartosci odzywcze i nie zabilo smaku takiej kawy?
edit:
Dobrze widze ze to jest mix oleju kokosowego i oleju palmowego?
  • 849 / 289 / 0
Jeśli chodzi o dietę ketogeniczną to czy liczba wchłoniętych węglowodanów = ilości sporzytych cukrów? Czym się różnią węglowodany od cukrów? Chodzi mi o to czy dziennie można zjeść >30g cukrów czy węglowodanów bo to dużo zmienia.
O bulletproof coffee dużo wypowiada się Dave Aspray na youtubie. I hope you know english bo jeśli nie to musisz troszkę poszukać.
Proszę o usunięcie mojego postu napisanego wyżej.Zrobione - JohnyHa
Miłego dnia.
  • 3363 / 355 / 0
Cukier to węglowodan ale nie każdy węglowodan to cukier.
Tylko błonnik się nie liczy, węglowodan niestrawny czyli celuloza.
  • 849 / 289 / 0
Czyli gdy na etykiecie pisze:
Węglowodany XXg
w tym cukry Xg
to mam liczyć węglowodany czy cukry (w odniesieniu do ketozy)?
  • 158 / / 0
Węglowodany-cukry=węglowodany-{cukry}
Wychodzi na to ze musiałbyś poszukać jakie są te węglowodany. Przynajmniej tak to rozumiem..
:extasy: :extasy:
  • 618 / 110 / 0
węglowodany różnią się szybkością wchłaniania, posiadają tzw. indeks glikemiczny, przybierający wartość 0-100 dla danego produktu. Im wyższy IG, tym szybciej się węglowodan wchłania. Węglowodany szybko wchłaniające się (czyli o wysokim IG) są nazywane cukrami, np. ziemniaki mają dość wysoki IG, więc mają większość 'cukrów', a ryż już ma dużo niższy IG czyli na opakowaniu będzie niska wartość w polu 'w tym cukry'.

Wszystkim zaleca się spożywanie produktów o wysokim IG, i tym co się odchudzają, budują masę, pracują nad zdrowiem etc. tylko po prostu dla każdego należy dobrać odpowiednie dawki na dobę w diecie.
  • 3899 / 241 / 13
przybierający wartość 0-100 dla danego produktu
NIE
więc mają większość 'cukrów', a ryż już ma dużo niższy IG czyli na opakowaniu będzie niska wartość w polu 'w tym cukry'.
NIE!
Wszystkim zaleca się spożywanie produktów o wysokim IG, i tym co się odchudzają, budują masę, pracują nad zdrowiem etc. tylko po prostu dla każdego należy dobrać odpowiednie dawki na dobę w diecie.
NIE!!!
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
  • 849 / 289 / 0
[quote=Parathormon]NIE!!![/quote]
Wytłumacz proszę.
  • 618 / 110 / 0
Parathormon jak już tak brutalnie negujesz to chociaż poprzyj to czymkolwiek. Bo IMO w najprostszym języku wyjaśniłem o co mniej więcej chodzi z cukrami a węglowodanami, a tym bardziej mnie dziwi, co 'nie' w kwestii indeksu glikemicznego?
  • 3899 / 241 / 13
Nie chce mi się, więc skrótowo:

IG: stężenie cukru we krwi po spożyciu 50g produktu/stężenie cukru we krwi po spozyciu 50g glukozy * 100. Nie koniecznie maks 100, bo są produkty szybsze od glukozy (np alkohol).

"W tym cukry": tutaj słowo cukry oznacza cukry proste i dwucukry; np. skrobia, która jest wielocukrem się już do tego nie zalicza.

"Wszystkim zaleca się spożywanie produktów o wysokim IG": ani się nie zaleca ani jakoś rygorystycznie nie odradza; nie można uogólniać - każdy organizm jest inny, każdy reaguje inaczej na różne proporcje różnych produktów.
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
ODPOWIEDZ
Newsy
Dwóch 15-latków z mefedronem. "Zwrócili uwagę nerwowym zachowaniem"

W ręce policjantów z Mińska Mazowieckiego wpadło dwóch 15-latków, którzy chwilę wcześniej zachowywali się nerwowo. Okazało się, że mieli przy sobie mefedron. O ich losie zadecyduje sąd rodzinny.

Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu

Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.

Zaskakujący trend wśród Polaków. Chodzi o spożycie alkoholu

Spożycie alkoholu aktywnie ogranicza 55 proc. Polaków, a 21 proc. deklaruje całkowitą abstynencję.