. Ja tam bylem 8 dni i powiem szczerze, ze 90% osob siedzi tam tylko dlatego zeby nie isc do pierdla, albo ukrywa sie, bo za duzo kasy jest winna bankom/dilerom/lichwiarzom. Tak to cpalaby dalej. Monar to syf ogolnie.
Powód: Dlaczego heroina?
mysz pisze: Znam ośrodek Monaru, gdzie palić papierosy MOŻNA przez CAŁY OKRES leczenia
a co do kawy-to często są "np.tygodnie bez kofeiny gdzie to kawy pić nie można.Wiem że w monarze bywałaś tylko w odwiedzinach-i możesz mieć zafałszowane dane-ale nie powielaj ich prosze.Bo dość sporo ludzi wie jak sprawa ma sie w osrodkach odwykowych nie tylko monaru.No i wybieraj odpowiednie wątki do dyskusji,wiem że odpowiedz padła na mój post,spoko mysza bardzo chetnie moge z toba podyskutować ale we właściwym wątku.A ten mój post pisany był z chęci pomocy,a wywołał niezłą burze z piorunami ;-)
po miesiącu można było pisać listy i odbierać listy (oczywiście SOM - służba ochrony monaru- sprawdzał listy w obie strony), raz w miesiącu telefon do rodziny (jeno najbliższej).
rozmowy z innymi 'młodszymi' (krótko mieszkającymi w ośrodku) jedynie w obecności starszych.
pierwsze chyba 3 miesiące - drelichy.
ważniejsze społeczności: siedzisz dopóki każdy się nie wypowie, żebyś miał się poszczać w gacie albo zasnąć - właśnie, zasypiasz-musisz wstać i spędzić resztę społeczności na stojąco, zdarzało się siedzenie (stanie) do rana.
nic więcej obecnie nie przychodzi mi do głowy z elementów pminientych przez poprzednika(ków) - oczywiście każdy monar, a ty bardziej ośrodek, różnią się zasadami i poziomem ich przestrzegania/pilnowania ich przestrzegania.
And to see you now and help me on
You know they like to knock me down
But I don't stay down for very long
jolunia999 pisze: a czy ktos był moze w ośrodku w Gdańsku na ul. Agrarnej 2[...]. (prosze o info o ile nie jest to w.w. przez konserwe osrodek),
Alkoholizm to powolanie!
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
92% czy 1,9%? Jak nagłówki zmieniają odbiór badań o marihuanie
W ostatnich tygodniach w medium Medonet pojawił się alarmujący nagłówek mówiący o „92% wyższym ryzyku poważnych zaburzeń psychicznych u młodych osób używających marihuany”. Taka liczba silnie działa na wyobraźnię i niemal automatycznie wywołuje emocjonalną reakcję czytelnika. Zanim jednak potraktujemy ją jako dowód nadciągającej katastrofy zdrowotnej, warto przyjrzeć się samemu badaniu, jego metodologii oraz temu, co w języku statystyki ta liczba faktycznie oznacza.
Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?
Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.
Endometrioza, opioidy i droga do macierzyństwa
Kamila mówi wprost, że gdyby nie terapia konopna, prawdopodobnie zdecydowałaby się na histerektomię (usunięcie macicy) jako ostateczne rozwiązanie. W jej ocenie poprawa jakości życia pozwoliła jej podjąć inne decyzje terapeutyczne i odzyskać nadzieję. Dziś uważa, że bez tej zmiany nie byłoby ciąży i nie byłoby Gabrysia.