. Ja tam bylem 8 dni i powiem szczerze, ze 90% osob siedzi tam tylko dlatego zeby nie isc do pierdla, albo ukrywa sie, bo za duzo kasy jest winna bankom/dilerom/lichwiarzom. Tak to cpalaby dalej. Monar to syf ogolnie.
Powód: Dlaczego heroina?
mysz pisze: Znam ośrodek Monaru, gdzie palić papierosy MOŻNA przez CAŁY OKRES leczenia
a co do kawy-to często są "np.tygodnie bez kofeiny gdzie to kawy pić nie można.Wiem że w monarze bywałaś tylko w odwiedzinach-i możesz mieć zafałszowane dane-ale nie powielaj ich prosze.Bo dość sporo ludzi wie jak sprawa ma sie w osrodkach odwykowych nie tylko monaru.No i wybieraj odpowiednie wątki do dyskusji,wiem że odpowiedz padła na mój post,spoko mysza bardzo chetnie moge z toba podyskutować ale we właściwym wątku.A ten mój post pisany był z chęci pomocy,a wywołał niezłą burze z piorunami ;-)
po miesiącu można było pisać listy i odbierać listy (oczywiście SOM - służba ochrony monaru- sprawdzał listy w obie strony), raz w miesiącu telefon do rodziny (jeno najbliższej).
rozmowy z innymi 'młodszymi' (krótko mieszkającymi w ośrodku) jedynie w obecności starszych.
pierwsze chyba 3 miesiące - drelichy.
ważniejsze społeczności: siedzisz dopóki każdy się nie wypowie, żebyś miał się poszczać w gacie albo zasnąć - właśnie, zasypiasz-musisz wstać i spędzić resztę społeczności na stojąco, zdarzało się siedzenie (stanie) do rana.
nic więcej obecnie nie przychodzi mi do głowy z elementów pminientych przez poprzednika(ków) - oczywiście każdy monar, a ty bardziej ośrodek, różnią się zasadami i poziomem ich przestrzegania/pilnowania ich przestrzegania.
And to see you now and help me on
You know they like to knock me down
But I don't stay down for very long
jolunia999 pisze: a czy ktos był moze w ośrodku w Gdańsku na ul. Agrarnej 2[...]. (prosze o info o ile nie jest to w.w. przez konserwe osrodek),
Alkoholizm to powolanie!
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży
Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.
Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana
Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.