Dział służący omawianiu marszy, petycji i innych form aktywności obywatelskiej.
Czy wszystkie narkotyki powinny być legalne, dostępne dla dorosłych normalnie jak papierosy w kiosku?
Tak
93
63%
Nie
54
37%

Liczba głosów: 147

ODPOWIEDZ
  • 118 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: seb123 »
wszystkie dragi nie powinne być legalne.
nie chcial bym zeby moje przyszłe dzieci na codzień oglądały porobionej wiary tak jak to jest z alkocholikami...sam nie chciał bym oglądac "cieni"ludzi-heleniarzy itp...przed wejściem do domu, wtedy ludzie by wrzucili dragi do jednego worka ze wszystkie są tak samo mało szkodliwe skoro są legalne
zycie ma sens...czasami...

banany na twarzy żadnych warzyw jeśli cos nas parzy to piaseczek na plazy
banany na twarzy żadnych warzyw chce widzieć jak w oczkach szczęście sie żarzy
  • 803 / 7 / 0
Zielone Karty pisze:
innuendo pisze:
A mnie łyżki wkurwiają.
To ty jesteś cwaniak?
Niech spróbuje plastikowym ze znakiem bezpieczeństwa.
  • 7 / / 0
ogólnie uważam że narkotyki nie powinny być legalne. sądze że jesli do0szłoby do legalizacji <hahaha> to uzależnionych od hery amfy koksu itd itp byłoby tylu co palących papierosy w dzisiejszych czesach hehehe a to oznacza że wszyscy by sie pozabijali po speedzie albo kwasie. jestemk jedynie za legalizacją marysi :-D bo uważam że jest mniej szkodliwa w konsekwencjach niż ten jebany alkochol!!
Uwaga! Użytkownik snikers1908 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 586 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: idn »
seb123 pisze:
nie chcial bym zeby moje przyszłe dzieci na codzień oglądały porobionej wiary tak jak to jest z alkocholikami...sam nie chciał bym oglądac "cieni"ludzi-heleniarzy itp...przed wejściem do domu, wtedy ludzie by wrzucili dragi do jednego worka ze wszystkie są tak samo mało szkodliwe skoro są legalne
a skąd wiesz, że tak będzie? otóż ja Ci powiem, że nie będzie. czemu tak nie było, kiedy heroina była legalna? opiatowcy przecież byli od zawsze, zanim wynaleźli morfinę nawet. mieli swoje knajpy i miejsca spotkań, gdzie spokojnie sobie palili opium, po czym trzeźwieli i wracali do domów. pewnie, były przypadki ekstremalne, tak samo jak w przypadku alkoholu, ale jakoś nie było ich na ulicach więcej niż dziś, nawet kiedy heroina była dostępna w aptece bez recepty. pełna narkomania dotyka tylko pewnego procenta ludzi, niezależnie od legalności środka. jeśli człowiek jest uświadomiony, wie jakie są skutki tego czy owego, to nie sięgnie, po prostu. tak samo jak bardzo dużo osób nie pije wcale alkoholu i nie pali papierosów. i nie ma znaczenia, czy używka jest dostępna w knajpie czy u dilera, w drugim przypadku zmienia się jakość towaru i dochodzi szansa na złapanie hcv.

teraz popatrz na to - wojna z narkotykami została wprowadzona w pewnym celu. czy osiągnęła ten cel? nie. jedyne co osiągnęła, to przepełnione cele i powstanie narkotykowych karteli, a spożycie narkotyków przez kilkadziesiąt lat nawet na chwilę nie spadło, ba, wzrosło.

zresztą, polecam ten artykuł.
szatan
  • 463 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: Virus X »
Dla mnie te spory są bezsensowne. Jeśli ktos jest za kryminalizowaniem dragów to albo ma w tym interes albo nie ma o tym pojęcia/jest dezinformowany/jest idiotą. Nie istnieje żaden racjonalny argument na podstawie którego można wpierdolić kogoś do klatki z kratami za produkowanie, sprzedawanie lub posiadanie rośliny czy związku chemicznego.
  • 118 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: seb123 »
idn pisze:
seb123 pisze:
a skąd wiesz, że tak będzie? otóż ja Ci powiem, że nie będzie. czemu tak nie było, kiedy heroina była legalna? opiatowcy przecież byli od zawsze, zanim wynaleźli morfinę nawet. mieli swoje knajpy i miejsca spotkań, gdzie spokojnie sobie palili opium, po czym trzeźwieli i wracali do domów. pewnie, były przypadki ekstremalne, tak samo jak w przypadku alkoholu, ale jakoś nie było ich na ulicach więcej niż dziś, nawet kiedy heroina była dostępna w aptece bez recepty. pełna narkomania dotyka tylko pewnego procenta ludzi, niezależnie od legalności środka. jeśli człowiek jest uświadomiony, wie jakie są skutki tego czy owego, to nie sięgnie, po prostu. tak samo jak bardzo dużo osób nie pije wcale alkoholu i nie pali papierosów. i nie ma znaczenia, czy używka jest dostępna w knajpie czy u dilera, w drugim przypadku zmienia się jakość towaru i dochodzi szansa na złapanie hcv.

teraz popatrz na to - wojna z narkotykami została wprowadzona w pewnym celu. czy osiągnęła ten cel? nie. jedyne co osiągnęła, to przepełnione cele i powstanie narkotykowych karteli, a spożycie narkotyków przez kilkadziesiąt lat nawet na chwilę nie spadło, ba, wzrosło.

zresztą, polecam ten artykuł.
ale popatrz...teraz chyba nikt sie nie zastanawiał jaki w skutkach dłuższego uzywania alkoholu on jest dlaczego? bo jest legalny. tak samo by było z opium itd. po jakis 50-100 latach legalnosci dragów nikt by sie nie zastanawiał jaka w skutkach jest heroina dlatego ze jest legalna.
wydaje mi sie ze jednak nielegalnosc czegokolwiek daje do myślenia. Bardzo duzo ludzi nie pali i nie pije dlatego ze poprostu nie lubią .A ci którzy lubią stan po alko głęboko w dupie mają to ze tracą na zdrowiu i są przekonani ze skoro państwo im tego nie zabrania to dlaczego miało być to złe

nie chodzi mi o bake ona powinna być legalna!
zycie ma sens...czasami...

banany na twarzy żadnych warzyw jeśli cos nas parzy to piaseczek na plazy
banany na twarzy żadnych warzyw chce widzieć jak w oczkach szczęście sie żarzy
  • 463 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: Virus X »
A gdyby państwo zabraniało alkoholu, wsadzałoby do pierdla żuli to byłoby zajebiście? To że coś ma szkodliwe własciwości nie jest powodem do karania posiadacza tego. Jeśli truje to truje siebie i chuj komu do tego.
  • 755 / 19 / 0
seba, troche sprzecznosci jest w twoich postach. zastanow sie:

'' wydaje mi sie ze jednak nielegalnosc czegokolwiek daje do myślenia. Bardzo duzo ludzi nie pali i nie pije dlatego ze poprostu nie lubią ''

i dlaczego mialoby byc odwrotnie z narkotykami.
% z ceny narkotyku szedl by na kampanie promuajce zdrowy tryb zycia, dzien bez papierosa, dzien bez kreski, dzien bez grzania w kabel :-D profilaktyke, edukacje, gazetki, biuletyny i broszury. kazdy wiedzialby z czym ma do czynienia i tak jak ja teraz o legalnych papierosach swiadomie decyduje, i mowie wszytkim ze ich nie lubie i nie mam zamiaru ich dotykac, tak samo czlowiek 1 moglby powiedziec czlowiekowi 2, kiedy to spotkaja sie w narkomanskim kiosku [na kazdym przystanku autobusowym powinien stac kiosk, w ktorym mozna elegancko skrecic rzointa, piznac strzala, rozkruszyc scierzke - cpac poprostu ;], ze: 'ej stary, nie pal brauna z blachy, po co ci to, nie zdrowie, uzaleznia, i tak dalej i tak dalej', pomimo ze obaj kupili te narkotyki w tym samym sklepie 10minut temu. mogliby rozmawaic, nikt nie mial by do nikogo wontów i rodzaj zazywanej substancji. nikt nie kazalby drugiemu zabrac siebie i swoj sprzet z tad, bo dokonujac takiego samego wyboru[ wyboru: TAK, chce sie odurzyć!], wybral tylko inny srodek do osiagniecia celu.

jeszcze raz cytuje

''wydaje mi sie ze jednak nielegalnosc czegokolwiek daje do myślenia''

Nielegalnosc nie daje do myslenia. nielegalnosc warunkuje bezmyslnosc i ślepą wiarę w litery prawa, bez wlasnej rozkminy na ten temat. PRAWO mowi, ze anrkotyk jest zły, zamiata go pod dywan, wypierdala do szarej strefy i ma WYJEBANE na to co robi narkotyk, na to kto bierze narkotyk, na to kto jest narkoman, na to czy potrzebuje pomocy i na cala reszte. w swietle prawa, narkotyki nie mogą być i chuj. koniec tematu. - i jak to daje do myslenia? daje tak, ze przykladowy ryszard obywatel mysli 'NIE !!! to złe i tego nie mozna'

w sytuacji, kiedy posiadanie anrkotyku nie byloby karane czymkolwiek, czlowiek mialby mozliwosc zastanowienia sie nad tym czy i czego chce. obecna sytuacja nie daje takich mozliwosci. w obecnej sytuacji czlowiek, ktory pomysli, ze 'chyba tak, chyba chcialbym sprobowac', nie ma juz czasu na cokolwiek innego [chocby na zastanowienie sie] bo musi schowac sie przed policja, sasiadami, kolegami z pracy, musi znalezc jeszcze dilera, wesc w konszachty ze swiatem przestepczym ryzykujac to i owo, dac pieniadze i liczyc, ze diler nie wali w chuja, ze dostanie zdrowy towar, a nie orzeniony czyms, co wazy wiecej, bardziej niszczy zdrowie niz sam czysty narkotyk, i co daje zarobic dilerowi 20% wiecej.

a ja pierdole takich dilerow, i naprawde wolalbym dostac uczciwego grama. niech by ten gram byl 20% drozszy. niech te 20... a co mi tam. POŁOWA ceny zioła niech bedize w polskim kofiszopie podadkiem. i tak szedl bym do kofiszopu zamiast do dilera, jezeli mialbym kupowac ziolo. ale nalezaloby zaczac od tego, ze w Zdrowej sytuacji, kazdy obywatel moglby posadzic sobie trztery krzaki i na wyjebaniu palic jointy na balkonie, nie mącąc sobie nawet mysli jakimis dilerami, policją, wyrokami, piaskiem albo cukrem w topach i wogole niczym.
czlowiek powinien miec prawo posadzic sobie mai w ogrodku, a po zbiorach przyhukac troche wlasnego opium.
taki sam czlowiek powinien miec to samo prawo do najebania sie wlasnym winem/łyski/koniakiem, do jedzenia wlasnych grzybow i do wyjscia na 15minutowy spacer do kumpla, ktory jako prywatny pracownik naukowy produkuje na nieduza skale LSD, MDMA i fete. moze tez zamowic rozne RC z zaprzyjaznionej centrali miedzynarodowej firmy, mieszczacej sie w warszawie i nie ma z tym przypalu.

znacznie gorzej, niz w dziesiejszych czasach, co?
jeżeli wysyaeś mi pm [od początku do zeszłego tygodnia], to nic nie doszło.
  • 89 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Teraz »
Piotr Zonko powinien podkładać głos w kreskówkach
nunc stans
  • 91 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: Versus »
Jako ten niebieski Teletubiś.
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.

Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.

Mentzen radzi młodym, by pili alkohol i palili. "Nie piją (...), nie ma z tego dzieci"

Zdaniem Sławomira Mentzena młodzi ludzie powinni robić tylko trzy rzeczy: uczyć się, pracować i... pić alkohol. Swoimi przemyśleniami prezes Nowej Nadziei i lider Konfederacji podzielił się w środę, 20 maja, podczas spotkania z mieszkańcami Świebodzina.