Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
Jeszcze chyba nie za późno na obsianie kilku miejsc? W sumie myślę ,że nie zaszkodzi.
przez Heroine2 » Pn lip 07, 2008 9:26 pm
Ich nasiona możesz kupić z:
1.kupić ze sklepu internetowego adres:www.azarius.nl ,wpisać nazwe papaver somniferum -100%pewności(Lazur i inne odmiany)
2.kupić ze sklepu spożywczego mak niebieski z kraju pochodzenia Czechy albo Turcja ale uwaga! nigdy Polska-bo jest na 100% niskomorfinowy -100 % pewności( odmiany KM Modry)
Mak lekarski, rodzina: Papaveraceae, Makowate (łac.nazwa Papaver somniferum L.) Jest wiele odmian a wśród nich wiele niskomorfinowych.
Są i też te właściwe- wysokomorfinowe z których wyrabia sie opium. O nich właśnie chciałbym napisać. Są to 2 najbardziej znane odmiany w Polsce: KM Modry i Lazur. Obie są wysokomorfinowe, zawierają od 0,9-1,0% morfiny w torebce nasiennej wraz z przylegająca do niej łodygą do długości 7 cm. Wygląd:(zdjęcia znajdziesz poniżej). Kwiaty białoróżowe lub fioletowe (odmiana KM Modry); kwiaty całkowicie białe z czerwona plamą u nasady (odmiana Lazur- rzadko praktycznie wystepująca). Do odmiany KM Modry o kwiatach białoróżowych jest podobnych z wyglądu wiele odmian niskomorfinowych. Nie stanowi to jednak problemu by je odróżnić od tych włąściwych. Wystarczy tylko
obciąć nożykiem torebke i polizać mleczko. Jeśli jest obrzydliwie gorzkie takie aż zbiera człowieka na wymioty jest to odmiana wysokomorfinowa. Jeśli natomiast jest w smaku takie jak mleczko z maku polnego jest to odmiana niskomorfinowa i wówczas pozostawiamy taki mak w spokoju bo na nic sie on nam nie przyda. No chyba,że na bukiet do wazonu:)ale wrócę do właściwego opisu rośliny.
Znamie słupka tarczowate. Płatki z ciemną, lecz nie czarna plamą u nasady, do 5cm długie. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Hodowany, czasem dziczeje. Sok mleczny tej rośliny zawiera opium a z nasion jest wytłaczany olej. Inne nazwy tej rośliny w zagranicznych językach: ang. Garden Poppy, opium Poppy, Chessbolls; franc. pavot somnifere; niem. Garten-Mohn, Schlaf-Mohn; ros.mak CHOTBopHbIN (ostatnia litera to rosyjskie i długie, sory nie miałem jak napisać). roslina roczna 30-150 cm wysokości; liscie podłużnie jajowate, brzegiem nierówno ostro ząbkowane. kielich 2-działkowy, opadający, korona złożona z 4 białoróżowych lub fioletowych płatków, pręciki liczne, słupek1, owoc-wielonasienna, okrągława torebka. Odmiane Km Modry wysiewa sie z nasion pochodzących z Czech i Turcji. (Wiem bo sam próbowałem.)
Jak rozpoznać wysokomorfinowy mak po nasionach? Po prostu są one w smaku bardzo gorzkie ponieważ w nasionach zawartość alkaloidów fenantrenowych dochodzi do 0,01%.
Uwaga! Poniższy tekst ma charakter tylko i wyłącznie informacyjny! Autor nikogo nie zachęca do produkcji narkotyków ani do zakładania uprawy!
Jesli wyjdzie to w lipcu zbiory .
pzdr strat
Sprawdziłem przed wysianiem czy mak kiełkuje i na wilgotnej chusteczce z 95% nasionek kiełkowała. Po wysianiu w plenerze było wilgotno, w sam raz. Jedyne co mi przychodzi do głowy to fakt iż jakiś tydizeń-półtora po wysianiu wykurwiście (to serio nie była wiosenna bryza) u mnie wiało przez parę dni. Możliwe, że tu jest pies pochowany? Czy mam się obawiać, że latem zamiast 10 miejscówek będę miał pół gminy obsianej makiem? xD
somniferum pisze:1000m * 1000m = 1h...
ROBAK pisze:Równo 4 tygodnie temu wysiałem 400g maku czeskiego w ok. 10 miejscach. I powiem Wam, że nie wiem co jest grane, ale w dwóch z tych miejsc byłem ostatnio i nic specjalnie nie widać.
Jeśli chodzi o termin wysiewu, maki wysiane w połowie czerwca dorastają spokojnie do 1m i można je zbierać we wrześniu. Jeśli obawiacie sie, ze wiosną nie zdażycie wysiać, to można siać też jesienią, nasionka przesimują i mak wyrośnie jak tylko będzie mial dobre warunki. Z doświadczenia wiem, ze mak siany jesienią jest najdorodniejszy, a zbierac można nawet w maju.
Jak już wam mak wyrośnie to nie oszczędzajcie na nawozach. Kupcie w castoramie 5kg saletry amonowej za 15zł, albo taki nawóz jak "azofoska", z tego co pamietam 5kg kosztuje 25zl. A jak rozpoznać, ze wykiełkował wam mak, jeśli jeszcze nigdy go nie sialiście? Otóż to się wie, jeśli sie zastanawiacie, to nie wyrósł wam mak. U mnie było tak, ze po wysiewie oglądalem jakieś kielki i głowilem sie, czy to mak, ale jak znalazlem malutkiego maczka (ze 3cm) to od razu wiedziałem, ze to jest to, taki 6 zmysł ćpuna. Więc jeśli nie jesteście pewni, ze wykielkowal wam mak na jakimś spocie to znaczy, ze trzeba spot przekopać i wysiac mak porządnie, bo inaczej nie będziecie mięli czego zbierać. Piszę jak do dzieci w przedszkolu, ale mam nadzieję, ze dzięki temu ktoś skutecznie posieje mak, ja niestety do wszytskiego musialem sam dochodzić i przerobiłem na sobie chyba każdy możliwy błąd.
Sam nie wiem co z tym makiem
ROBAK13 pisze:gazyfikacja plazmy - siałem na obrzeżach czyiś pól, gdzie zasiane było w większości jakieś zboże.
pzdr strat
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mjleaves.jpg)
Polska zmaga się z "treatment gap". Psycholog: etykieta ćpuna blokuje dostęp do pomocy
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/psyloszwajcaria.jpg)
Szwajcaria – jedyne miejsce w Europie z legalną terapią psychodeliczną
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zdzojntempolak.png)
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/pippismoking.jpg)
Legalizacja marihuany a młodzież: Nowy raport z USA obala mity
Czy legalizacja marihuany dla dorosłych sprawi, że nastolatki zaczną masowo po nią sięgać? To jeden z najczęstszych argumentów przeciwników zmian w prawie. Najnowszy, obszerny raport federalny ze Stanów Zjednoczonych pokazuje coś zupełnie innego. Użycie marihuany przez młodzież nie tylko nie rośnie, ale w niektórych grupach nawet spada. Czas przyjrzeć się faktom.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/marijuana-smoking_0.jpg)
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat
Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/marihuana-i-psychodeliki-leczenie-zaburzen-odzywiania-860x484.jpg)
Marihuana i psychodeliki oceniane najwyżej w leczeniu zaburzeń odżywiania
Czy marihuana i psychodeliki mogą zrewolucjonizować leczenie anoreksji i bulimii? Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA) wskazuje, że pacjenci oceniają konopie i klasyczne psychodeliki jako najskuteczniejsze substancje w łagodzeniu ich objawów.