Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 47 / / 0
Kolega kolegi mi opowiadał że dał znajomemu z aeroklubu kilka kg nasion i ten ma obsiać wszystkie okoliczne nieużytki z motolotni:) Jeśli to się uda zapowiada się gorące lato... Żeby tylko była pogoda.
  • 353 / 5 / 0
Nie ma co zapeszać :cheesy:

Jeszcze chyba nie za późno na obsianie kilku miejsc? W sumie myślę ,że nie zaszkodzi.
  • 2538 / 215 / 0
Czeski i Turecki powinny być odpowiednie to znalazłem na forum : Najpopularniejsze nasiona wysokomorfinowego maku lekarskiego

przez Heroine2 » Pn lip 07, 2008 9:26 pm
Ich nasiona możesz kupić z:
1.kupić ze sklepu internetowego adres:www.azarius.nl ,wpisać nazwe papaver somniferum -100%pewności(Lazur i inne odmiany)
2.kupić ze sklepu spożywczego mak niebieski z kraju pochodzenia Czechy albo Turcja ale uwaga! nigdy Polska-bo jest na 100% niskomorfinowy -100 % pewności( odmiany KM Modry)

Mak lekarski, rodzina: Papaveraceae, Makowate (łac.nazwa Papaver somniferum L.) Jest wiele odmian a wśród nich wiele niskomorfinowych.
Są i też te właściwe- wysokomorfinowe z których wyrabia sie opium. O nich właśnie chciałbym napisać. Są to 2 najbardziej znane odmiany w Polsce: KM Modry i Lazur. Obie są wysokomorfinowe, zawierają od 0,9-1,0% morfiny w torebce nasiennej wraz z przylegająca do niej łodygą do długości 7 cm. Wygląd:(zdjęcia znajdziesz poniżej). Kwiaty białoróżowe lub fioletowe (odmiana KM Modry); kwiaty całkowicie białe z czerwona plamą u nasady (odmiana Lazur- rzadko praktycznie wystepująca). Do odmiany KM Modry o kwiatach białoróżowych jest podobnych z wyglądu wiele odmian niskomorfinowych. Nie stanowi to jednak problemu by je odróżnić od tych włąściwych. Wystarczy tylko
obciąć nożykiem torebke i polizać mleczko. Jeśli jest obrzydliwie gorzkie takie aż zbiera człowieka na wymioty jest to odmiana wysokomorfinowa. Jeśli natomiast jest w smaku takie jak mleczko z maku polnego jest to odmiana niskomorfinowa i wówczas pozostawiamy taki mak w spokoju bo na nic sie on nam nie przyda. No chyba,że na bukiet do wazonu:)ale wrócę do właściwego opisu rośliny.
Znamie słupka tarczowate. Płatki z ciemną, lecz nie czarna plamą u nasady, do 5cm długie. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Hodowany, czasem dziczeje. Sok mleczny tej rośliny zawiera opium a z nasion jest wytłaczany olej. Inne nazwy tej rośliny w zagranicznych językach: ang. Garden Poppy, opium Poppy, Chessbolls; franc. pavot somnifere; niem. Garten-Mohn, Schlaf-Mohn; ros.mak CHOTBopHbIN (ostatnia litera to rosyjskie i długie, sory nie miałem jak napisać). roslina roczna 30-150 cm wysokości; liscie podłużnie jajowate, brzegiem nierówno ostro ząbkowane. kielich 2-działkowy, opadający, korona złożona z 4 białoróżowych lub fioletowych płatków, pręciki liczne, słupek1, owoc-wielonasienna, okrągława torebka. Odmiane Km Modry wysiewa sie z nasion pochodzących z Czech i Turcji. (Wiem bo sam próbowałem.)
Jak rozpoznać wysokomorfinowy mak po nasionach? Po prostu są one w smaku bardzo gorzkie ponieważ w nasionach zawartość alkaloidów fenantrenowych dochodzi do 0,01%.

Uwaga! Poniższy tekst ma charakter tylko i wyłącznie informacyjny! Autor nikogo nie zachęca do produkcji narkotyków ani do zakładania uprawy!
  • 153 / / 0
Posialem dzis z dziewczyna 4 spoty, z czego dwa w takich nasypach a dwa to przekopane pole, wszystko podlane i zasypane. Mam nadzieje ze jakiś szatan mi tego nie zje . Jeszcze w tym tygodniu obsieje troche .
Jesli wyjdzie to w lipcu zbiory .

pzdr strat
  • 204 / 2 / 0
Równo 4 tygodnie temu wysiałem 400g maku czeskiego w ok. 10 miejscach. I powiem Wam, że nie wiem co jest grane, ale w dwóch z tych miejsc byłem ostatnio i nic specjalnie nie widać.
Sprawdziłem przed wysianiem czy mak kiełkuje i na wilgotnej chusteczce z 95% nasionek kiełkowała. Po wysianiu w plenerze było wilgotno, w sam raz. Jedyne co mi przychodzi do głowy to fakt iż jakiś tydizeń-półtora po wysianiu wykurwiście (to serio nie była wiosenna bryza) u mnie wiało przez parę dni. Możliwe, że tu jest pies pochowany? Czy mam się obawiać, że latem zamiast 10 miejscówek będę miał pół gminy obsianej makiem? xD
Weź niebieską pigułkę, a historia się skończy, obudzisz się i uwierzysz we wszystko, w co zechcesz. Weź czerwoną pigułkę, a pokażę ci, dokąd prowadzi królicza nora.
  • 2014 / 235 / 0
somniferum pisze:
1000m * 1000m = 1h...
Oj, chyba nie bardzo, poza tym hektar to "ha" :)
ROBAK pisze:
Równo 4 tygodnie temu wysiałem 400g maku czeskiego w ok. 10 miejscach. I powiem Wam, że nie wiem co jest grane, ale w dwóch z tych miejsc byłem ostatnio i nic specjalnie nie widać.
Pewnie nic ci nie wyrośnie. Jakbyś wysiał i 100kg to też by nic nie wyrosło. Tyle razy było pisane, ze trzeba wysiewać na przekopanej ziemi, przy czym najlepiej jak jest to ziemia kompostowa. Jeśli nie przekopiecie ziemi, albo nie posiejecie maku na świeżo usypanej górce, czy czymś takim, to po prostu zmarnujecie mak, lepiej se ciasto upiec.

Jeśli chodzi o termin wysiewu, maki wysiane w połowie czerwca dorastają spokojnie do 1m i można je zbierać we wrześniu. Jeśli obawiacie sie, ze wiosną nie zdażycie wysiać, to można siać też jesienią, nasionka przesimują i mak wyrośnie jak tylko będzie mial dobre warunki. Z doświadczenia wiem, ze mak siany jesienią jest najdorodniejszy, a zbierac można nawet w maju.

Jak już wam mak wyrośnie to nie oszczędzajcie na nawozach. Kupcie w castoramie 5kg saletry amonowej za 15zł, albo taki nawóz jak "azofoska", z tego co pamietam 5kg kosztuje 25zl. A jak rozpoznać, ze wykiełkował wam mak, jeśli jeszcze nigdy go nie sialiście? Otóż to się wie, jeśli sie zastanawiacie, to nie wyrósł wam mak. U mnie było tak, ze po wysiewie oglądalem jakieś kielki i głowilem sie, czy to mak, ale jak znalazlem malutkiego maczka (ze 3cm) to od razu wiedziałem, ze to jest to, taki 6 zmysł ćpuna. Więc jeśli nie jesteście pewni, ze wykielkowal wam mak na jakimś spocie to znaczy, ze trzeba spot przekopać i wysiac mak porządnie, bo inaczej nie będziecie mięli czego zbierać. Piszę jak do dzieci w przedszkolu, ale mam nadzieję, ze dzięki temu ktoś skutecznie posieje mak, ja niestety do wszytskiego musialem sam dochodzić i przerobiłem na sobie chyba każdy możliwy błąd.
Ostatnio zmieniony 23 kwietnia 2011 przez gazyfikacja plazmy, łącznie zmieniany 4 razy.
  • 204 / 2 / 0
gazyfikacja plazmy - siałem na obrzeżach czyiś pól, gdzie zasiane było w większości jakieś zboże. Myślę, że to całkiem, całkiem miejscówki bo i nawóz jest, i przeorane było. No i wyruszyłem zaraz po obsianiu tamtych pól, tak że nikt już tam później traktorem nie jeździł nawet.
Sam nie wiem co z tym makiem
Weź niebieską pigułkę, a historia się skończy, obudzisz się i uwierzysz we wszystko, w co zechcesz. Weź czerwoną pigułkę, a pokażę ci, dokąd prowadzi królicza nora.
  • 2014 / 235 / 0
ROBAK13 pisze:
gazyfikacja plazmy - siałem na obrzeżach czyiś pól, gdzie zasiane było w większości jakieś zboże.
Oj ziomuś, ziomuś. A myślałeś o środkach przeciw chwastom? Miedzy innymi na polach sypie sie środek przeciw makom, poważnie :)
  • 2538 / 215 / 0
Robak13 - znajdź sobie jakąś bezludna polanke w lesie lub na jakimś zadupiu , i zrób tak jak pisałem strone wcześniej. Mi wykiełkowałó w ciul. oczywiści odmiany Mieszko i zaraz je zniszczę ;D , zasiane były oczywiście tylko w celach naukowych by sprawdzić czy kiełkują :D.
  • 153 / / 0
Mieszkam w regionie gdzie są same pola uprawne i na bokach rośnie tyle maku że idzie się w nim zgubić. Tylko że to jest polny i wschodni, ale myślę że i lekarski się utrzyma. Więc nie ma paniki moim zdaniem.

pzdr strat
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Legalizacja marihuany a młodzież: Nowy raport z USA obala mity

Czy legalizacja marihuany dla dorosłych sprawi, że nastolatki zaczną masowo po nią sięgać? To jeden z najczęstszych argumentów przeciwników zmian w prawie. Najnowszy, obszerny raport federalny ze Stanów Zjednoczonych pokazuje coś zupełnie innego. Użycie marihuany przez młodzież nie tylko nie rośnie, ale w niektórych grupach nawet spada. Czas przyjrzeć się faktom.

Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Marihuana i psychodeliki oceniane najwyżej w leczeniu zaburzeń odżywiania

Czy marihuana i psychodeliki mogą zrewolucjonizować leczenie anoreksji i bulimii? Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA) wskazuje, że pacjenci oceniają konopie i klasyczne psychodeliki jako najskuteczniejsze substancje w łagodzeniu ich objawów.