Alkaloid opium - metylowana pochodna morfiny.
Więcej informacji: Kodeina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 858 / 50 / 0
Nieprzeczytany post autor: rrd »
I jak z biodostępnością? Z tego co pamiętam przy oralnym wynosi jakoś strasznie dużo, prawie 90%.
[abbr=90]robię profesjonalne recepty. BTC===[/abbr]
  • 51 / / 0
qqq111 pisze:
ćwiara pisze:
Niestety zastrzyki domięśniowe mają jedną wadę, troche bolą ;)
A napiszesz też najważniejsze? Czy warto się w to wszystko bawić, czy efekt jest o tyle lepszy od podania doustnego? Działa mocniej? Krócej, dłużej?
Kodeina domięśniowo działa jakieś 50% mocniej. Czyli 600mg zadziała jak 900. Czy warto robić te bolesne zastrzyki? Moim zdaniem nie warto pod warunkiem, że ogarniasz swój nałóg finansowo i nie jest problemem wydać te 10zł na dodatkowa pakę talvo zamiast kłuć sie igłą.
Jeżeli jednak z kasą krucho i każde 10zł sie liczy, to już wtedy warto.
Uwaga! Użytkownik TALVOsilen nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 490 / 3 / 0
Ale czy koda nie potrzebuje enzymu z wątróbki aby przejść do morfiny?
"I hear Thunder
But theres no rain
This kind of Thunder
Breaks walls and window pane."

The Prodigy - Thunder

Nowy e-mail, wiadomości wysłane przed czerwcem stracone. Jak coś pisać jeszcze raz.
  • 95 / / 0
Oczywiscie, ze tak. Kazda substancja ktora ma kontakt z krwia wewnatrz organizmu przedzej czy pozniej przechodzi przez watrobe... Caly urok IM tkwi w tym, ze koda podana ta droga ma jeszcze wieksza biodostepnosc niz PO. Btw, nie dam sobie reki uciac ale czytalem gdzies badanie, ktore wykazalo ze nie tylko w watrobie znajduje sie cyp2d6, co takze zdaje sie miec wplyw, gdyz koda podana PO ma i tak bardzo duzo biodostepnosc.
clowns to the left of me, jokers to the right
  • 1959 / 56 / 0
A jaki to ma związek?
Thirteen seconds to blood-brain barier. thirteen@safe-mail.net
  • 490 / 3 / 0
Wydawało mi się, że podając I.V/I.M pomija się wątrobę ?

/jak coś proszę moderatora o usunięcie moich postów nie wnoszących nic do tematu/
"I hear Thunder
But theres no rain
This kind of Thunder

The Prodigy - Thunder

Nowy e-mail, wiadomości wysłane przed czerwcem stracone. Jak coś pisać jeszcze raz.
  • 3186 / 372 / 0
Wydawało ci się. Podając iv/im omijasz jedynie żołądek i jelita.
  • 490 / 3 / 0
Sorki, idiota i nieuk ze mnie ... Zapomniałem, że wątroba oczyszcza krew z toksyn itp...
Proszę o wykasowanie postów.
"I hear Thunder
But theres no rain
This kind of Thunder

The Prodigy - Thunder

• 523 / 2 / 0
Pamija jedynie pierwsze przejście przez wątrobe, które występuje tylko przy podaniu doustnym. Ale kodeina tak czy tak dostanie się do wątroby. Może zacytuje
efekt pierwszego przejścia przez wątrobę - zjawisko, któremu podlega wiele leków. Substancja podana doustnie dostaje się do krwiobiegu (z reguły) niemal wyłącznie przez układ krążenia wrotnego, przez co cała wchłonięta dawka specyfiku przechodzi najpierw przez wątrobę. W wątrobie, leki są poddawane działaniu enzymów wątrobowych i metabolizowane. Im szybszy jest ten metabolizm, tym niższa biodostępność danego leku.
Zastanawia mnie ostatnie zdanie. Czyli dlatego lepiej klepie jeśli rozkłada się całą dawke, dajmy na to, na 3 dawki co 15 minut. Kilka osób tak robi i sobie chwalą, ale osobiście jeszcze nie próbowałem.
  • 151 / 2 / 0
W jakim sensie straszliwie? Dziwię się, zawsze myślałem że przy kodeinie staramy się wchłonąć wszystko na raz ze względu na metabolizację przez enzymy wątrobowe, które zostają zużyte natychmiastowo. Potem nie ma już nam co przerabiać kody do morfiny, dlatego "dorzucanie" nie działa. Możecie zatem podać kilka informacji na temat waszej metody "na raty"?
Nigdy kodeina nie była mi bliska, wybaczcie zatem brak głębszej wiedzy w schemacie jej działania.
ODPOWIEDZ
Newsy
Narkotyki w bloku rysunkowym dla dzieci. Z piłkarzami reprezentacji Polski na okładce

Wrocławskie służby znalazły je w paczkach kurierskich

Kieleccy policjanci zlikwidowali fabrykę klefedronu w powiecie sandomierskim

W minioną środę kieleccy policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości narkotykowej współpracując z Biurem Kryminalnym Komendy Głównej Policji oraz kontrterrorystami z Kielc i Radomia przeprowadzili realizację, która doprowadziła do likwidacji dużej, fabryki produkującej klefedron. W sprawie zatrzymano 32 – latka, który najbliższe trzy miesiące spędzi w areszcie.

Nastolatki z województwa łódzkiego najrzadziej w Polsce sięgają po używki

Nastolatki z województwa łódzkiego rzadziej, niż ich rówieśnicy w innych częściach Polski, sięgają po alkohol i narkotyki. Wynika to z najnowszych badań przeprowadzonych na zlecenie Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi. Wyniki zaprezentowano w Międzynarodowym Dniu Zapobiegania Narkomanii.